logo

trugen jacn
12 Ağustos 2016

ABD,DIŞ İŞLERİ BAKANI KERRY’DEN ,ÜNLÜ TÜRK DÜŞÜNÜRÜ YUSUF HAS HACİP ÇIKIŞI

Yusup-xas-hajip-305.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
C5+1 olarak adlandırılan ABD. ile 5 Türkistan Cumhuriyeti arasında kurulan İşbirliği Ortaklığı anlaşmasının geçtiğimiz hafta Washington’da yapılan dönem toplantısında konuşan ABD.dış işleri bakanı John Kerry  açılış konuşmasında 11.yüzyılda yaşayan Karahanlı devleti Saray Nazırı ve Hükümdar’ın Başdanışmanı(Has Hacıbı) ünlü şair ve düşünür Yusuf Has Hacip’ın Kutatgubilik adlı eserinden dizeler okuduğu açıklandı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD.Dış işleri bakanı John Kerry Ünlü Türk düşünürü ve Şairi Yusuf Has Hacip’ın Kutadgubilikteki şu satırlarını okuduğu belirtildi : “ Diplomatlar ve Elçiler, özellikle ve kesin olarak Fazil(Yüksek seciye ve ahlak sahıbı) ferasetli,akıllı ve diğer yüksek özelliklere sahip kişilerden olmalıdır.”Bakan Kerry Türk düşünürü Hacip’in bu sözlerinin  günümüzde de geçerli olduğunu,  diploması ve  milletler arazı ilişkilerde çok çok önemsendiğini de açıkladı.


John Kerry konuşmasında Türkistan Cumhuriyetleri Yönetimleri ile ABD,arasında çok yönlü ilişkilerin güçlendirileceğini belirtti ve bu ilişkilerin Terrörizmle Ortak mücadele, karşılıklı ticaret ve Yatırım, Bölgenin kalkınması ve yenilenebilir temiz enerji başta olmak üzere, siyasi, sosyal.,ekonomik sahalarda karşılıklı işbirliği ve ilişkilerin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, bölge Ülkelerinin küresel iklim değişimlerinin etkilerinden korunması için bölge ülkelerine 15 milyon dolar yatırım yapacaklarını de sözlerine ekledi.
11. yüızyılda Doğu Türkistan’da yaşayan ve halen ebedi istirahatgahı tarihi Azizane Kaşgar şehrinde bulunan Yusuf Has Hacıp ile 20.yüzyılda yine Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin ünlü düşünür, sembol şair ve edibi Abdurrahim Ötkür’un dizeleri günümüzde uluslar arası ilişkiler bağlamında ve Türkistan coğrafyasındaki  siyasal  rekabet ve manevralarda   gündeme gelmeye devam ediyor.
Hindistan Başbakanı Modı de,geçen yılın Temmuz ayında Kazakistan ziyareti esnasında beşkent Astane’de Nursultkan Nazarbayev Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmasından Ünlü Uygur düşünür ve şairi Abdurrahim Ötkür’in iz şiirini okumuş  ve  Hindistan’ın tarihi komşusu olan Uygur Türklerinin ünlü şairinin bu şiiri  üzerinden  Türkistan coğrafyasındaki ezeli Rakibi Çin’i anlamlı bir mesaj vermişti.
Uzmanlar ; ABD.Dış İşleri Bakanı Kerry de Karahanlı Devleti’nın temelini oluşturan Türkistan Cumhuriyetlerinin ortak değeri olan Yusuf Has Hacip’öne çıkararak ve onun  dizelerini  okumak suretiyle   Ülkesinin   Orta Asya’daki  ülkelerine tarihi bir jest ve bölge’deki en tehlikeli   rakibi Çin’e bir mesaj olarak algılanması gerektiğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1033 Kez Görüntülendi.