logo

trugen jacn
29 Mayıs 2016

ÇİN POLİSİ,URUMÇİ ÇOCUK HAPİSHANESİNDE 10 UYGUR ÇOCUK MAHKUMU ÖLDÜRDÜ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’nin Tanrıdağları eteklerindeki sayfiye yerlerinden Ulanbay yaylası sınırları içindeki Ulanbay Çocuk Hapishanesi’nde Çocuk mahkumların isyan çıkardıkları ve isyanın bastırılması esnasında  3 işgal polisinin öldüğü 10 çocuk mahkumun ise Çin işgal Polisi’nin kurşunları ile katledildiği,çatışmalarda 3 Çin işgal Polisinin de hayatını   ile hayatını kaybettiği açıklandı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan ve kendilerine Doğu Türkistan’dan yollanan ve Ulanbay Çocuk Hapishanesinde  isyan meydana geldiği,çıkan çatışmalarda toplam 13 kişinin öldüğü bilgisinin yer aldığı bir mektuba dayandırdığı haber yer aldı.
Mektup’ta yer alan ayrıntılara göre  olayın tarihi ve gelişimi şöyle açıklanıyor ;  26 Mayıs 2016 Perşembe günü gece 01 sıralarında meydana gelen isyanın sabah’a kadar devam ettiği,  yerel polis’e takviye olarak gönderilen  Çin Polis Özel Harekat Birliklerinin  yardımı ile ancak sabah 06 sıralarında bastırabildiği  belirtiliyor.
Çin işgal yönetimi’nin  Ulanbay Çocuk Hapishanesinde meydana gelen isyan hadisesinin kesin olarak çok gizli kalması yolunda bir emirname yayınladığı bildiriliyor. Emirname’de ayrıca, olay hakkında bilgi sızdıranlar ile bu emre uymayanların ise şiddetle cezalandırılacağının  ihtar edildiği de bildirildi.Bu nedenle isyan olayının nedeni ve ölü sayısı hakkında ayrıntılı bilgilere sansür nedeniyle ulaşılamadığı  açıklandı.


Çin İşgal Polisi İsyan ve katliam  Olayını Doğruladı ancak,Ayrıntı Vermeyi Reddetti.
Özgür Asya radyosu muhabirleri  Hapishanedeki isyan olayını  teyit etmek ve ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Urumçi’nın değişik ilçelerindeki Polis Merkezlerine telefon etti. Aldığı cevaplar  ise şöyle  ;
Yung Fing Polis Merkezi : Ulanbay İlçesi bize bağlı değil.
Huang Hi yolı Polis Merkezi : Bu konuda kesin emir var. Bilgi veremem.İl Emniyet Müdürlüğünden sorabilirsiniz.
Çidavan Polis Merkezi : Ulanbay Çocuk Hapishanesi Karlıgaç(Kırlangıç) polis merkezi’ne bağlı .Oradan sorun,Haberim yok.Bilgi de veremem.
Galibiyet Polis Merkezi : Olaydan haberim var.Ben nöbetimi tamamlayıp eve gittim ve istırahat ederken,saat gece 02,oo’detelefonla acele Merkeze gelmem istendi.Sabaha kadar Polis Merkezinde kaldım.Ancak, isyanın vuku bulduğu Çocuk Hapishanesine gitimedim.Bu konu hakkında kesin gizlilik kararı var.Fazla konuşamam ve ayrıntı veremem.Kusura bakmayın.
Ancak,Muhabirin ısraralı soruları üzerine şu ayrınıtıları de verdiği belirtildi ; “ İsyanın bastırılmasında Hamit(Hemit) adlı Uygur Polis memuru bir çok yararlılıklar göstermiş ve bu arada isyancılardan birkaç çocuğu vurarak yaralamış veya öldürmüş .Bu başarısı “2.Derece Üstün Hizmet Ödülü^’ne layık görülmüş.Ödül töreni düzenlenmesi kararlaştırılmış.Ancak,bilinmeyen bir nedenle ödül töreni iptal edilmiş durumda. Ben isyanını bastırılması operasyonunda birkaç isyancı Çocuğu yaralayan veya öldüren Polis Hamit’in olay hakkında Çin sosyal medyasında sesli paylaşım yaptığı (Ündidar’da Söz Kılganlıkı) için ödül töreninin iptal edilmiş olacağını tahmin ediyorum.Çünkü kesin bir emirç olan olayın gizililiğine riayet etmemiştir.”şeklinde konuştu.

Urumçi Ulanbay Çocuk Hapishanesi’de 26 Mayıs 2016’de meydana gelen ve toplam 13 kişinin hayatını kaybettiği isyan olayı hakkında ayrıntılı bilgilere ulaştıkca paylaşmayı sürdüreceğiz.

Etiketler: » » » » »
Share
3117 Kez Görüntülendi.