logo

trugen jacn
21 Mayıs 2016

ÇİN’İN , D.TÜRKİSTAN’DA ÇİNCE OKULLAŞMA ORANINI % 66’A KADAR ÇIKARDIĞI AÇIKLANDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin işgal yönetiminin “Çift Dilli = Uygurca-Çince “ sinsi yalanı ile 2004 yılında Doğu Türkistan genelinde başlattığı etnik dil soykırımın açık bir uygulaması olan Uygur Okullarının kapatılarak önce Karma eğitim bir süre sonra ise kesin olarak tek dilli Çince öğretim sisteminin yaygınlaştırıldığı bildirildi. Uygur Türklerinin %95 gibi kahir ekseriyeti oluşturduğu güney vilayetlerinde Çince öğretime karşı ciddi tepki ve protestolarına rağmen Çince eğitim ve öğretimin yaygınlaştığı ve  alınan zorlayıcı tedbirlerle bir hayli başarılı olduğu açıklandı
Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre . Sözde Özerk Bölge Eğitim Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre özellikle Kaşgar,Aksu,Yarkent ve Hoten gibi güney vilayetlerinde Çince öğretim veren Ana,İlk ve Orta Okulların oranının % 66’e ulaştığı  belirtildi. Sözde Özerk Eğitim Bakanlığı 2020 yılına kadan Doğu Türkistan genelinde ve  özellikle Uygur Türklerinin çoğunluğu oluşturduğu güney  bölgelerinde bu oranın % 100 mertebesine çıkarılmış olacağını ve Çince öğretiminin genelleştirilmiş ve yaygınlaştırılmış olacağını de bildirdi.
Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin etnik dönüştürme ve ırkı soykırım uygulamalarının içinde Müslüman Uygur Türkleri için en en tehlikeli durumun dillerini kaybetmek daha sonra ise,dini ve milli kimlklerini yitirmek olduğunu   belirtiyorlar. Ancak, Müslüman Uygur Türklerinde  son yıllarda dini ve milli duygularının  olağanüstü derecede artmış olması,dini ve milli değerlerine olan ilginin son derece artması ile kitle iletişim ve haberleşme’de görülen baş döndürücü gelişmelerin,  Çin’in bu soykırım uygulamalarının  tam başarılı olmasının zor ve şüpheli  olduğu noktasında hemfikir olduklarının ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1406 Kez Görüntülendi.