logo

trugen jacn
13 Şubat 2016

DEVLET ESKİ BAKANI SOMUNCUOĞLU : ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA YAPTIĞI ETNİK TEMİZLİK,BİR İNSANLIK AYIBI

Devlet eski bakanı ve Türk Ocakları eski başkanı ve halen Milli Dünce Merkezi başkanlığını yürütmekte olan Sayın Sadi Somuncuoğlu, “Çin devletinin, Uygu Türklerine, daha doğrusu Doğu Türkistan Türklerine, dünyanın gözleri önünde yaptığı baskı, işkence, katliam ve etnik temizliğin bütün insanlığın meselesi olduğu malumdur. Acı olan ise, yaşanan bu facialara seyirci kalınmasıdır.” Dedi.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Devlet eski  bakanı,  Türk ocakları eski genel baaşkanı ve halen Milli Düşünce Merkezi Başkanlığını yürütmekte olan Sayın Sadi Somuncuoğlu, Yeni Çağ gazetesinde 08 Şubat 2016 tarihinde ” Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan”  başlıklı günlük  yazısı için kendisine teşekkür mektubu yazan Uyghurnet.org haber sitesi yayın yönetmeni ve Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM) sorumlusu Hamit Göktürk’e yazdığı cevabı mesajında ,Çin devletinin, Uygur Türkleri, daha doğrusu Doğu Türkistan Türklerine, dünyanın gözleri önünde yaptığı baskı, işkence, katliam ve etnik temizliğin bütün insanlığın meselesi olduğu ve asıl acı olanın ise , yaşanan bu facialara seyirci kalınmasını eleştirerek şunları ifade etti, “ Halbuki, İnsan olarak hepimizin ilk görevi haksızlıklara ve zulme karşı çıkmak; zalime dur demektir. Yaratılanların en şereflisi olan insanın, insanca yaşama hakkı vardır ve bu, kutsal bir haktır. Bu hakkı korumak herkesin görevidir. Bu görevin yapılmasında da bir sıra vardır. Buna göre, herkesin kendi kardeşi, kendi milleti, ilk sırada yer alır. Yaradanın kanunu da böyledir. Zalimin zulmü altındaki kişi, kardeşinin desteğini, hisseder ve görürse, dayanma gücü ve direnci muazzam bir şekilde artar, yenilmez olur. Eğer bu sıraya uyulmazsa, orada samimiyetsizlik, gösteriş ve çıkar var demektir ki, insanlık adına yıkıcı bir etki yaratır. Bu ilkeye inanan, bunun gereğini yapar, bu da tabii olur. Bu kadar. Şahsında bütün kardeşlerime selam ederim. Allah yardımcıları olsun.” Sözleri ile mektubunu tamamladı.

turkiye-uyghur-sherqiy-turkistan-2016.jpg
Devlet eski bakanı sayın Sadi Somuncuoğlu’nun Doğu Türkistan Türkleri konusunda Yeniçağ gazetesindeki makalesi ve yukarıdaki görüş ve beyanları son aylarda bir devlet  ve düşünce adamı tarafından dillendirilen  nadir ve önemli bir  yazı ve açıkılama  olarak öne çıkmaktadır.
Devlet eski bakanı Sadı Somuncuoğlu’nun Yeniçağ gazetesinde yayınlanan söz konusu yazısı ABD.merkezli Özgür Asya Radyosu Uygurca yayınları servisine haber konusu olmuş ve ayrıca adı geçen radyonun  interenet sitesinde Uygur Türkçesi başta birkaç dilde haber-yorum olarak yer almıştır.

Devlet eski bakanımız sayın Sadi Somuncuoğlu’nun Doğu Türkistan meselesinin gündemden düşürüldüğü ve unutturulmaya çalışıldığı  bir zamanda  yazdığı  yazı ve açıklamalarıı ile  bir kez daha tekrar gündeme getirmesi diaspora’da yaşayan Doğu Türkistan Türkleri tarafından memnuniyet ve şükran ile karşılanmıştır.

Uyghurnet.org yayın yönetmeni Hamit Göktürk’ün Devlet eski Bakanı sayın Sadi Somuncuoğlu’na yazdığı mektup şöyle ;

Hörmetlik Aziz Hocam ve Muhterem Bakanım,

Önceliklee size dua,selam ve saygılarımımı sunar,sağlık esenlikli ve sağlıklı uzun ömürler niyaz eylerim.

Yeni Cağ gazetesindeki Doğu Türkistan yazınızı okudum. Verda Özer isimli şahsın yazısından sizin makalenizi okuyarak  muttali oldum. Allah sizden razı olsun. Maalesef bazı Türk sanılan yazarlar Doğu Türkistan’daki zulmu dile getireceklerine Çin’in zulmünü görmeyen ve duymayan ve bu zulmü destekleyen ve kollayan yazılar yazıyorlar.Bu tutuum ise, bizlere Çinlilerin zulmünden daha çok istirap veriyor.

Sayın Hocam,
Siz hayatınız boyunca yaptığınız bütün çalışmalarınızda esir Türklerin davasını ve özellikle bu Türklerin belki de  tüm insanlık aleminin en mazlum ve mağduru olan Doğu Türkistan Türklerini sürekli gündeme taşıdınız Bu kardeşlerimizin insanı hak ve hukuklarına nasıl bir an önce kavuşturulabileceği ve ana vatanlarında hak ve hukuuklarına sahip olarak mutlu ve huzurlu bir hayata kavuşmaları yolundaki çaba ve çalışmalarınıza   yakinen şahidim. Türkiye’ye geldikten  ve aklımızın erdiğinden beri Doğu Türkistan ve Türk dünyasının meselelerini ve davamızı  sizlerden, çıkardığınız Devlet dergisinden ve diğer idealist büyüklerimizden öğrendik. Bendeniz bu suretle aynı zamanda sizin ve dava büyüklerimizin öğrencisiyimdir de. Sizlerin öğrencisi   olmaktan da onur ve gurur duyuyorum.
ANASOL-M. Koalisyon Hükümeti zamanında Türk tarihinin bir yüz karası  sayılan bir olay ; ülkemizi ziyaret eden  Çin devlet Reisine Uygur Türklerini katlettiği için verilen utanç verici Devlet Şeref Madalyası verilmesi sırasındaki  yiğit ve cesur tutumunuzu minnet ve şükran ile yad ediyorum. Çin devlet başkanı’na madalya takdim törenine katılmak yerine, İstanbul’da Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na ait Darüzziyafe’de Doğu Türkistan Vakfı’nın organize ettiği  Vakıf başkanımız merhum M.Rıza Bekin Paşamız ile Prof.Dr.Turan Yazgan Hocamızın  birlikte ev sahipliğini yaptığı yemekli   toplantıyı şereflendirmiş ve biz mazlum ve mahzun Doğu Türkistanlı kardeşleriniz ile birlikte oldunuz. Bu suretle bizlerin  istirap dolu yüreklerine teselli,    yaralı kaleplerimize  merhum  oldunuz, Bu hak’tan,hukuktan, mazlumdan ve kardeşlerinizden yana yiğit ve asil tutumunuzu asla unutmayacağız.
Bir Türk devlet ve dava  adamı,  Milliyetci düşüncenin bir önderi olarak,Doğu Türkistan davası ve onun ateşinin küllendiği günümüzde çok değerli yazınızla verdiğiniz katkı için de bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum. Çok şükür ki, sizler varsınız. Allah sizden razı olsun.
Dua,selam ve saygılarımı sunuyor, sağlık,esenlik,huzurlu ve  başarılı  nice hayırlı ömürler diliyorum.

                        En derin Saygılarımla

                  Hamit Göktürk

                           Uyghurnet.org Haber Sitesi yöneticisi İstanbul

Etiketler: » » » » » » »
Share
1656 Kez Görüntülendi.