logo

trugen jacn
20 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN  KATLİAM AÇIKLAMASI :  28 UYGUR’U ÖLDÜRDÜK.BİRİSİNİ CANLI  YAKALADIK  

Eyitgah-Hitay Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’i işgal ve istila altında bulunduran Çin işgal yönetimi’nin Kamu Güvenliği Bakanlığı resmi bir açıklama yaparak  18 Eylul 2015 Aksu-Bay Tirekbazan Kömür İşletmesinde meydanna gelen olayların faili olduklarını iddia ettiği 28 Müslüman Uygur Türkü’nü öldürdüklerini birisi  ise canlı yakaladıklarını açıkıladı.

 İngiliz yayın kuruluş BBC.’nin Çin resmi Tengritag(Tianshan) internet Sitesinde yer alan ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın açıklamalarına dayanarak verdiği   bilgileri kaynak göstererek  bir haber- yorum yayınladı. Haber-yoruim’da  “ Çin Halk Kurtuluş Ordusu,Çin Jandarma Özel Birlikleri ve Kamu Güvenliğine bağlı birimlerinin  ortaklaşa ve büyük özveri  göstererek  56 gündür     Aksu (Bahching) Vilayeti’nin Tanrı dağların eteklerinde sürekli ve inatla sürdürdüğü operasyonlar sonucunda  aralarında  Terörist Gurubun Liderleri Musa Tohtıniyaz ve Mehmet İsa’nın da içinde bulunduğu 28  çete üyesi Uygur  öldürüldü ve bir çete üyesi canlı yakalandı.” ifadesi yer aldı.  Haber’de ayrıca 18 Eylul’de Bay ilçesi Tirekbazar Sogan Kömür İşletmelerinde meydana gelen  olaylarda  5’i Polis ve 11’i sivil olmak üzere  toplam 16 kişinin öldüğü de  belirtildi.

Haber’de 28 kişinin öldürüldüğü bir kişinin canlı yakalandığı operasyonların tamamlandığı ve bu terörist gurubun yurt dışındaki “Doğu Türkistan = Dong Tou” terör gurupları ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Çete’nin Liderlerinden olduğu ileri sürülen ve  13 Kasım’daki operasyonlarda öldürüldüğü belirtilen Musa Tohtıniyaz ve Mehmet İsa’nın  2008 yılından beri  güvenlik ve emniyet birimlerince izlendiği,bunların aşırı islamı fikirler taşıdıkları sesli ve görüntülü olarak sürekli dini içerikli vaaz ve nasihatlar dinilediği ve dinlettikleri iddia edilidi.Çete Liderlerinin yaptıkları radikal içerikli faaliyetler ile “Gizli  olarak dini bir gurup oluştarmak ” istediklerini de belirtti. Bu gurubun bir kısmı yurt dışında olmak üzere 6 kişilik bir Lider kadrosu tarafından yöneltildiğini,yabancı redikal örgütler ile bağlantılı olduklarını.operasyon sonrası aramalard yabancı radikal Örgüte ait önemli doküman ve bilgilere ulaştıklarını de iddia etti.

新疆天山网:警方击毙28名“暴恐”团伙成员

Öte yandan Çin kamu güvenliği bakanlığı 13 Kasım 2015 Paris saldırıları ile özel bir mesaj yayınladı.Mesaj’da Fransa’nın tarihindeki en büyük terör saldırısı ile karşı karşıya  bulunduğunu belirtilerek şunlar ifade edildi, “ Çin  yönetimi de aynı günlerde Uygur Terörü ile karşı karıya bulunuyordu.Aynı tarihlerde 56 gündür Aksu’da sürdürüler operasyonlar  başarılı bir zaferle sonuçlandı ve salgırgan teröristler tamamen yok edildi.”denildi.

    Çin  Bölge’de Uygurlara Etnik ve Dini Baskı Uyguluyor

BBC.’nın haber yorumunda yine şu ifadeler yer alıyor, “Çin yönetimi sürekli  Sincan’daki teröristlerle  mücadele ettiklerini söylüyorlar.Ama bölge’deki Uygur Müslümanlar bu şiddet  ve terör olaylarına Çin’in bölge’deki baskı,zulum ve assimilasyon uygulamalarının sebep olduğunu söylüyorlar.  Bölge’de son üç yılda sık sık şiddet olayaları meydana geliyor. Bu olayalarda şimidiye kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Bu olayların temelinde Çin yönetiminin Müslüman Uygurların dini ve kültürel hayatlarını engellemesi ve yasaklamasının sebep olduğu söyleniyor.Uluslararası İnsan Hakları Teşkilatları ve Sürgün’deki Uygur muhalefetinin en üst organı olan Dünya Uygur Kurultayı sık sık yayınladıkıları rapor ve yaptıkları açıklamalarında  Çin’in  bu yöndeki baskı ,zulum ve etnik ayırımıcı  uygulamalarını  dile getiriyor  ve meydana gelen olayların halkın bir tepkisini olduğunu ve   teröristlikle ilgisi bulunmadığı ifade ediyorlar.

Haber yorumda DUK.Sözcüsü Dilşat Resit’in açıklamalarına da yer veriliyor ve şöyle sonlanıyor ;

” Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Dilşat Reşit  bu olayla ilgili de bir açıklama yaptı ve şöyle dedi, Aksu-Bay olaylarının  esas müsebbibi bölge’de etnik ve ırkı ayrımcı bir politika uygulayan  Çin yönetimi’dir. Uygurların vatınındaki Sogan Kömür işletmeleri tamamen etnik Çinli göçmenlere peşkeş çekilmiştir.Çin burada ekonomik ayrımcılık yapmıştır.Bu olayların militan veya terör gurupları ile ilgisi yoktur. Çin ordusu  bu olayda büyük bir vahşete imza atmıştır.İçlerinde çocukların ve kadınların bulunduğu gurubu füze ile vurarak katletmiştir.Bu tamamen insanlık dışı  bir vahşettir.Şiddetle kınıyoruz.” İfadesini kullandı.

Kaynak  :  BBC.China /Xinjiang Security 8.11.2015

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2106 Kez Görüntülendi.