logo

trugen jacn
19 Ekim 2015

MÜEBBEDE MAHKUM Dr.İLHAM TOHTI’NIN YAŞ GÜNÜNÜ KUTLAMA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Tohtı_Sot

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ın işgal altında  tutan  Çin İşgal yönetiminin kendi anayasaları ve sözde özerk bölge yasalarını çiğneyerek bu ülkenin tarihi ve asıl sahipleri olan Müslüman Uygur Türklerinin insanı hakları ile  yasal hukukun savunan ve  yazılı bu hakların uygulamada da verilmesini talep ettiği için İşgalcılar tarafından “Bölücülük Yapmak-Devleti Parçalamak” iddiaları ile müebebed hapeis cezasına çarptırılan Uygurların vicdanı,bilim adamı Doç.Dr.İlham Tohtı’nın 47.yaş gününü kutlamak amacı ile sosyal medya üzerinden bir Posta’dan tebrik kartı  ile  kutlama kampanyası başlatıldı.
Türkiye’den Doğu Türkistan duyarlılığı ve Dr.Tohtı için onlarca yazı kaleme alan ve Doğu Türkistan yazıları ile tanınan Gazeteci- Yazar Yücel Tanay sosyal medya üzerinden bu kampanyayı başlattı.
Ankara merkezli “Doğu Türkistan İnsiyatifi” Yöneticisi ve Sözcüsü Eğitimci ve İnsan hakları aktivisti Aytekin çetin ve arkadaşları  da  birlikte hazırladıkları  bir birinden değerli ve değişik sosyal medya spotları ile bu kampanya’ya destek verdi.
ABD.’de yaşayan Uygur Türkü Aydın ve Guantanamo’da haksız olarak tutulan 22 Uygur Türkü tutuklunun yıllaraca tercümanlığını yapan ve bu masum Kardeşlerimizin hayatının anlatıldığı bir belgesel  filimin danışman ve tercümanlığını yapan Uygurların cesur kızı olarak tanınan Ruşen Abbas Hanım da kendi sosyal medya hesabından Uygur diasporası ve İnsan haklarına duyarlı kişi ,kurumlar ile Dr.Tohtı’nın dostları nezdinde bu imza kampanyasını İngilizce,Türkçe ve Uygur Türkçesi başta olmak üzere birkaç dilde başlattı.
Kampanya’ya ait spot ve yazılarda halen Urumçi 1.No.lu Hapishane’de çile çekmekte olan Doç.Dr.İlham Tohtı’nın adres bilgileri veriliyor.Duyarlı insanlardan bu adrese Dr.İlham Tohtı’nin 47.yaş gününün kutlamaları  isteniyor.Bunun için de  kutlama mesaji örneği de yer alıyor.
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)tarafından da desteklenen ve haber sitemizde ve sosyal medya hesabında verilen mesaj ve spotlarla kampanyanın duyurulması ve duyarlı insanlarımıza iletilmesi ve  bilgilenmesine katkı sağlanmaya çalışılıyor.

İlham Tohtı
Kampanya ile ilgili olarak Özgür Asya radyosuna yapılan açıklamalar şöyle ;

Ruşen Abbas (ABD._Washington D.C) : 10 Ekim tarihinde ABD.’lı Hukukçu aktivist ve insan hakları savunucusu Luisa Hanımın sosyal medya hesabında bu kampanya ile ilgili bir spot ve metin gördüm.Bu bana büyük bir ilham kaynağı oldu. Derhal  bu spot ve metinlere İngilizce ve Türkçe olarak facebook hesabımda yer verdim.Dostlarım,arkadaşlarım ve duyarlı kişi ve kurumlara müracaat ederek paylaşmalarını ve destek olmalarını talep ettim.Ayrıca,Dr.İlham Tohtı’nin Hapishane adresini de bildirdim.Bu kampanya’ya katılanların sayısı günden güne artıyor.Binlerce kişiye ulaşmasanı bekliyoruz,Bu kampanyanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. .Şöyle ki ;
1.-Bu  kampanya çevçevesinde gönderilen kartlar Dr.Tohtı’ye teselim edildiğii takdirde ona çok büyük bir manevi destek ve moral olacaktır.Ben Guantanamo Cehenneminde Uygur Tutuklu Kardeşlerime 11 yıl süre ile tercümanlık yaptım. Hapisteki bir kişiye gelen bir kart,mektup veya hediyenin onların dünyasında ne kadar önemli olduğuna yakinen şahıdim ve bunun önemini çok iyi biliyorum.
2.- Çin yönetimi eğer uluslar arası teamüller ve insanı kurallar ve kendi yasalarını çiğneyerek bu kartları kendisine ulaştırmadığı takdirde çeşitli milletlere mensup insanların Dr.Tohtı’yi tanıyıp   bilidiklerini ve ounu unutmadıklarını kanıtlamış olur.Ayrıca Uygur Türkleri meselesinin uluslar arası bir sorun haline geldiğini anlamış da olurlar,  diye düşünüyorum.
Yücel Tanay(Gazeteci-Yazar-Türkiye) : Ben Ruşen Abbas Hanımdan ilham alarak bu kampanyayı kendi çapımda başlattım ve yüzlerce sosyal medya hesabında paylaştım.Kampanya’ya katılanların sayısı her gün artıyor.Uygur Türkleri meselesi Türk İslam dünyasının olduğu kadar,aynı zamanda bur insanlık meselesidir.Uygur akademisyen,bilim adamı ve insan hakları ve özgürlük Savaşçısı Dr.Tohtı’yı unutmamak,desteklemek başta benim şahsen vicdanı,milli ve dini borucumdur.Dr.Tohtı bizim kutsal kabul ettiğimiz değerlerimiz uğrana kendisini kurban olarak sunmuştur ve büyük bedel ödemiştir.Ben kişisel olarak gücüm ve hayatım elverdiği ölçüde kendisini savunmaya ve desteklemeyi sürdüreceğim.
Hamit Göktürk(Uyghurnet.org yönetmeni) : Dr.Tohtı’nın yaş gününü hatırlamak ve kutlamak  için  Sayın Ruşen Abbas  Hanım ve Sayın Yücel Tanay’in başlattığı bu kampanya destek olmak adına elimizde geldiğince çaba göstermeye gayret ediyoruz.  Dr.Tohtı Uygur Türklerinin yanı bizlerin insanı hakları ve hukuku için mücadele etti.Elbette bizler de Uygur Türkleri ve Türk Milleti olarak bunu hiçbir zaman unutmayacağız ve unutmamalıyız de.

Tohtı Ailesi

Do.Dr.İlham Tohtı Kimdir ?  25 Ekim 1969 tarihin’de Doğu Türkistan’ın tarihi başkenti ve kültür merkezi Kaşgar’a bağlı Artuş İlçesinde doğdu.Artuş İlçesi’nde ilk olarak islamla şereflenen ve ilk müslaman Türk devleti Karahanlıların Hakanı Abdulkerim Satuk Buğra Han başta  diğer Karahanlı Hükümdarlarının kabirleri bulunuyor. Türk-İslam tarih ve medeniyetinin canlı açık hava müzesi olan Artuş’ta İslam ve Türk menkıbeleri arasında büyüyen Dr.Tohtı İlk,orta ve Lise öğrenimini Artuş’ta tamamladı. Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi’ni tamamlayarak aynı üniversiteye öğretim üyesi olarak kalıyor.Pekin’de Çinli ve yabancı  aydınlar arasında bir çok dostlar edindi.Uygur Türklerini ve onların sorunlarını Pekin’deki nisbeten müsait ortam’da  Çin ve uluslararası topluma anlatmaya çalıştı. Konferanslar verdi.Uygurbiz(Uyghuurline) sitesini kurdu.Çeşitli dillerde yayınlar yaptı.Uygurlara yasalarla verilen hakların Uygulamada da verilmesinii talep etti.Sözde Özerk bölge yasalarının gerçek ve uygun olaraak icra edilmesini istedi.Bir kaç kez tutuklandı,tehdit ve hapsedildib.En son 15 Ocak 2014’te Pekin’deki evinden tutuklandı.23 Eylul 2014’de İşgalcı Çin’in hukuksuz ve göstermelik sözde mahkemesinde yapılan gizli celse’de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.Halen Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi 1 No.lu Hapishane’de tutulmaktadır.

Dr.Tohtı’nın 47.yaş günü tkutlaması i çin örnek tebrik metni ;

Sayın Doç.Dr.İlham TOHTI Urumçi 1.No.lu Hapishane  Urumçi – Uygur Özerk Bölgesi – ÇİN HALK CUMHURİYETİ :

47.yaş gününüzü  en iyi dileklerimizle kutlar, sağlık ve esenlik içinde nice mutlu ve huzurlu yıllara kavuşmanızı dilerim.  Bu vesile ile en kalbı dualarımızı sevgi ve muhabbetlerimizi sunarız. Allah sizi ve hepimizi korusun.Amin.

İNGİLİZCE METNİ :   It is Professor Tohti’s birthday October 25. Supporters all over the world are sending birthday messages addressed to him in prison. Let’s join them! Here is the address

Kartın gönderileceği adres ;

Asst.Profesor Dr.İlham Tohtı , Xinjiang Uighur Autonomous Region No. 1 Prison No. 215 Hebei Donglu Urumqi, Xinjiang Uighur Autonomous Region 830013 People’s Republic of China

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1419 Kez Görüntülendi.