logo

trugen jacn
18 Ekim 2015

AKSU-BAY EYLEMİ ŞÜPHELİSİ OLDUĞU ÖNÜ SÜRÜLEN FEDAİ’LERİNİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Eyitgah-Hitay

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetiminin ekonomik ayırımcılık, ülkeyi Çinlileştirmek ve talan amacı etnik Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu vilayetinin Bay İlçesi TirekBazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde 50-70 arasında insanın hayatını kaybettiği bir eylem gerçekleştirdiği iddia edilen Uygur Fedai’lerin kimlikleri açıklandı
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yar alan haberlere göre etnik Çinli göçmenlerin çalıştırıldığı ve Müslüman Uygur Türklerinin özellikle dışlandığı Kömür İşletemesine saldırı düzenleyen Fedailerin bir birlerine hısım ve akraba olan 3 aile ve onların aile üyelerinin tümünün katılımı ile gerçekleştirildiği belirtildi.
Uygur Fidailer gurubunun Lideri’nin Musa Tohtiniyaz olduğu içlerinde 4 kadın ile 3 çocuk olmak üzere toplam 21 kişinin isim listeleri açıklandı.

Çin İşgal yönetiminin Sogan saldırısını yaptıklarını iddia ederek tutuklama emri çıkardıkları 3 Aile kişilerinin  kimlikleri şöyle ;

MUSA TOHTİNİYAZ AİLESİ Toplam 4 kişi
1. Musa Tohtiniyaz 1968 doğumlu (47 yaş )
2. Eşi :Kamberhan Mehmetniyaz 1970 “ (40 “ )
3. Oğlu : Rahmetullah Musa 1989 (26 “ )
4. İsmetullah 1992 (23 “ )

TURSUN CUMA AİLESİ Toplam 4 kişi
5. Tursun Cuma 1969 (46 “ )
6. Meryem Abdurrahim 1971 ( 44 “
7. Mehmet Tursun 1989 26
8. Muttalip Tursun 1991 24
9. 5 yaşında erkek Çocuk
10. 1 yaşında erkek çocuk(ikiz olduğu biliniyor)
11. 1 yaşında “ “ “ “

MEHMET İSA AİLESİ Toplam 9 kişi
12. Mehmet İsa 1955 doğumlu 60 yaşında
13.Eşi : Zöhrem Mahmut  1960  doğumlu  55  yaş
14 Oğlu : Tuniyaz Mehmet 1982  doğumlu 33 yaş
15. Büyük gelini : Ayimnisa Ruzi 1985 doğumlu 30 yaşında
16. 2.oğulu : Tursun Mehmet 1987  oğumlu  28  yaş
17 Gelin : Reyhan Musa 1987  doğumlu  28  yaşında
18. Oğlu : Nur Mehmet (Asker) 1991 doğumlu 24 yaş
19. Yeğeni Kudret Ahmet 1989  doğumlu 26 yaşında
20. Evlatlık oğlu 2009 doğumlu  6 yaşında
21. Evlatlık oğlu 2014 doğumlu   1  yaşında

     Özgür Asya Radyosuna konuşan   şiddet eyleminin   meydana geldiği Kan Tarım ve Hayvancılık İşletmesi Müdür Yardımcısı Aliniyaz(İliniyaz) şunları ifade etti, “ Biz bu eylemi yapan aileleri ve kişileri  uzun süredir, takip ve gözetliyor idik.Bunlar Radikal dini fikirlere sahip (Aşkun dini Asabi Mepkurelik) kişilerdi.Hanımları ve kızlar tesettürlü ve uzun kıyafetler giyiyorlardı.İşim ve görevim itibariyle bunların çoğunu şahsen tanıyorum. Eylemleri yapan gurubun ele başısı ve Lideri konumundaki Musa Tohtıniyaz çok zeki,örgütleme ve ikna yeteneği üstün,çok zeki ve  bilgili bir insandır.Ayrıca fiziki yap itibariyle uzun boylu ve pehlivan yapılı birisidir.Bu ailelerin dışında da bu eyleme katılanların olabileceğini düşünüyorum.Çünkü olayda 50-70 arasında Çinli işçi  hayatını yitirdiğine göre,eylemi daha fazla kişinin gerçekleştirdiğini sanıyorum.Ancak,yönetim bu olay hakkında hiç biri açıklama şimdiye kadar yapmadı.Olay hakkında bildiklerimiz sadece aldığımız duyumlar. Olay sabaha doğru  gerçekleşmiş.Olaydan hemen sonra 7,oo-7,30 sıralarında Emniyet güçleri olay mahalline intikal etti.Daha sonra Helikopterler veİnsansız hava araçları eşliğinde Çin ordusu bölgeye intikal ettiler. Tikuçarlar ve ademsiz Uçkuçlar) Ayrıca.Bay bölgesi ahalisi ile civar bölgelerder ve Aksu’dan Halk Askerleri bölgeye getirildiler(Ming Bing’ler)Ayrıca bizim İşletmelerin bütün işçileri halk askeri yapıldı.Aramalar bir aydır sürüdürülüyor.Ancak,bir ip ucuna ve zanlılara ulaşılabilmiş değil.

Olaydan yaklaşık 3 saat sonra Yulgunlukbaşı(Ilgınlıkbaşı=bölgesinde sürü otlatan 18 yaşındaki bir Çoban,üst başları kanlı bir gurubun atlar,eşekler ve yaya olarak dağa doğru gittiklerini görmüş.Bunların omutzlarında kılıçlar,Ok-Yaylar ve Tüfekleri görmüş.İçlerinde bazılarının akasayarak gittikleri görmüş ve bunların yaralı olduklarından şüpheleniliyor.At ve Merkeplere eşyalar yüklenmiş,üzerlerine de kadın ve çocuklar binmişiler.Tutuklama emri çıkarılan bu kişilerin evleri boş olarak bulundu.Bunlar Avcı olduklarından ok yay,Kılıç ve hatta Tüfekleri dahi kendileri imal  edebilirler.Ayrıca Polis ve askerlerden ele geçirdikleri tüfek ve mühimmatlar da yanlarında mevcut.

Radyo Muhabirinin olaydan yaklaşık bir ay geçmiş olmasına rağmen şüphelilerin niçin yakalanamadığı ve bunun nedenleri hakkındaki sorusu ise şeyle cevaplandırdı ; “ Bölge coğrafi olarak çok zor ve çetin bir bölge.Yüksek  dağlar.,derin uçurumlar ve vadiler,taşlık  ve topraklık alanlar ile kalın ve gür ormanlıklar ile kaplı.Yollar çok sarp ve çok tehlikelidir. Ayrıca, doğal mağaralar ve sığınaklarla dolu bir bölge. Kaçaklar toprağı kazarak sığınak yapabilme ihtimalları de var. Süpheliler bölgeyi çok iyi tanıyan ve bilen insanlar.,Çünkü bir çoğu usta Avcılar(Mergenler) Bölge’de Yevendi tağ,Sim ve Vatankargay  bölgeleri dahi didik didik arandı. Arkayatak bölgesi 4 yıldır askeri yasak bölge idi. Sürüleri buralarda otlatamiyorduk.Bu yasak bölge dahi dafalarca arandı.:ir sonuç elde edilemedi. leri dahi tarandı. Bunlar bir süre bölgede avlanarak(Geyik ve diğer av yabanı hayvanları çoktur)ve yanlarında götürdükleri gıdalar ile buralarda saklanabilirler. Ancak,uzun süre gizlenmeleri ve barınabilmeleri  imkansız.Çünkü, fiziki  ortam  ile iklim şartları da insan yaşamı için çok zor ve elverişsizdir.

Bu ailerin dışında da kişilerin bu guruba dahil olduğunu tahmin ediyorum.Ancak,yönetim bu konuda ayrıntılı ve net bir açıklama şimdiye kadar yapmadı.” Şeklinde konuştu.

Uzmanlar Çin işgal güçlerinin bir aydır bütün  imkanları kullanmalarına rağmen, askeri harekat ve operasyonlarında çok başarısız  olduklarını,bu durumun ise,bir askeri hezimet olarak değerlendirilebileceğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1510 Kez Görüntülendi.