logo

trugen jacn
17 Ekim 2015

AKSU-BAY EYLEMİNİ YAPAN BAY FEDAİ’LERİNİN TOPLAM 17 KİŞİ OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

qeshqer-saqchi-herbiy-uyghur-qarshiliq.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetiminin ekonomik assimilasyon ve talan amacı ile etnik Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu vilayetinin Bay İlçesi Tirekbazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde 50-70 arasında insanın hayatını kaybettiği bir eylem gerçekleştiren Müslümarn Uygur Türkü Fedailerin 3 Aile’den(Camet= Cemaat’tan) toplam 17 kişi oldukları açıklandı.
Özgür Asya radyosu’nun bildirdiğine göre Kömür İşletemesine hücum edenlerin lideri’nin Musa Tohtiniyaz adında  bir bölge sakini  olduğu , akraba ve yakınlarından 4 kadın ve 3 te çocuğun  da bulunduğu  toplam 17 kişi’den oluştuğu   bildirildi.
Sogan Kömür işletmeleri yakınındaki Tarım ve Hayvancılık  işletmeleri Müdürü’nün  telefonla bildirdiğine göre Musa Kohtıniyaz,kendi oğullara,gelinleri,kızları,damatları ve dünürlerinden teşkil eden kişilerden kurulu bir gurup ile bu eylemi planlayıp gerçekleştiriğini  açıkladı.  Yetkili,ayrıca, bu kişilerin dini duygu ve inançlarının çok  güçlü kişiler oldukları, aynı siyasi görüş ve fikirleri taşıdıkları,akrabalık ilişkileri nedeniyle aralarında sık bağlar olduğunu belirtti.
Bay Tarım ve Hayvancılık İşletmesi Müdürü;  Musa şişli escort Tohtiniyaz önderliğinde olduğu iddia edilen bir birleri ile yakın akrabalık ilişkileri olan bu gurubun Sogan Kömür İşletemesi’ndeki eylemden hemen sonra Tanrıdağları etekleri Yavendı mevkiindeki yüksek zirvelere doğru çekilerek izlerini kaybettirdiklerini açıkladı.
Eylemin Liderleri konumundaki Aile büyükleri ; Musa Tohtiniyaz,Mehmet İsa ve Tursun Cuma isimli kişilerin bölge’nin en iyi tüfek ve yay kullanan usta Avcılardan oldukları, aynı zamanda Tüfek ve Otomatik Tüfek imalatı ustasları ve tamircileri olarak bilindikleri, eylemde kullandıkları  silahların bir kısmını  de kendilerinin imal etmiş olabileceklerini söyledi. Olay’dan 3 saat sonra gurubun Liderlerinin ve bazı Erkek Fedai’lerin elleri ve yüzleri kanlar içinde,Omuzlarında tüfekler ve yayaları asılı olduğu halde,  yakınlardaki bir ırmağı takip ederek dağlara doğru gidereken civardaki bir Çoban tarafından görüldüğünü belirtti. Fedaileri gören Çoban’ın bir diğer ifadesine göre,kadınlar ve Çocuklar bazı eşyaları ile birlikte at üzerinde onların arkalarından gitmekte olduklarını  gördüğünü de bildirdi.
Çin işgal yönetimi, Sogan Kömür İşletmeleri eylemini gerçekleştirdikleri iddia edilen 3 aile’den olaya katılanların 14 kişi oldukları yanlarında 3 çocuğun da bulunduğu açıkladı.
Çini işgal yönetimi kimliklerini tesbit ettikleri bu 17 kişi’yi şüpheli olarak tanımlamış olup,bunların olay ile ilişkileri konusunda inandırıcı ve aydınlatıcı her hangi bilgi vermedikleri de bildirildi.
Uzmanlar,Sogan Kömür İşletmesi olayını gerçekleştirdikileri iddia edilen Uygur Fedai’lerin bu olayı çok iyi ve stratejik olarak plandıklarını bildiriyorlar.Çin İşgal Askerlerinin bütün imkanlarını ortaya koyarak operasyon düzenlemelerine rağmen,eylemi yaptıklarından şüphelendiklerin Fedailerin hiç birine  şimdiye kadar ulaşamamış olmasını Çin işgal Güçleri için  büyük bir yenilgi ve askeri hezimet olduğu fikrinde birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1233 Kez Görüntülendi.