logo

trugen jacn
25 Eylül 2015

UYGUR FEDAİLERİNİN HEDEFİ; ÇİNLİ GÖÇMENLERİN ÜLKELERİNİ TERKETMELERİNİ SAĞLAMAK

 

54a0eb02-a01e-4751-acf9-5bc436c62d70 (1)Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetine bağlı Bay İlçesinde bulunan bir Kömür maden işletmesi’nde 18 Eylul 2015’de Müslüman Uygur Fedai’ler ile Çin işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği ve bu çatışmalarda en az 40 öldüğü veya yaralandığı bildirilmiş ve buna ait haberler Sitemizde yer almıştı.
Daha sonra edinilen bilgiler ile olaylar hakkında yeni ipuçlarına ulaşıldı veAksu-Bay’daki çatışmaların sebepleri  netleşmeye başladı.
Hür Asya radyosu Çince bölümü’nın internet sitesinde yer alan haberelere göre;  Bay ve Tirekbazan kentine İşgal yönetimi tarafından ekonomik imtiyazlar verilerek zorla yerleştirilen etnik Çinli göçmenlerin telefonla verdikleri bilgilerden   şu yeni  bilgilere ulaşıldı. ;
Sayıları ve kimlikleri açıklanmayan Uygur Fedailerin esas hedefi Kömür Ocağı işletmesinde bulunan ve kömür ocaklarında kullanılan kapsül,dinamit ve diğer patlayıcı malzemeleri ele geçirmekti.Fedai’ler Sogan Kömür işletmesine gece baskını yapıyorlar.  işletme güvenlik elemanları ile Fedailer arasında silahlı catşma çıkıyor.Çatışmalarda İşletme sahibi Çinli patron ile yanında çalışan etnik Çinli elemanlar öldürülüyor veya yaralanıyor.Bunun üzerine ihbar üzerine olay bölgesine gelecek olan  Çin işgal askerlerine Fedailerca pusu kuruluyor. Kömür yüklü kamyonları ele geçiren Fedailer bu kamyonlarla  Çinli işggal güçlerinin üzerine bu kömür kamyonlarını sürüyorlar. Kargaşadan  yararlanan Fedai’ler yanlarında bulunan sopalar ve kesici aletler ile İşgal güçlerine saldırıyorlar.Çıkan çatışmalarda Tirekbazar Polis Merkezi’nde görevli 5 işgal polisi ölüyor ve onlarca Çinli polis ve asker  ise, yaralanıyor.
Uygur Fedai’lerin kapsül ve patlayıcı malzemelere el koyup koymadıkları veya bu patlayıcıları bu operasyonlarında kullanıp kullanmadıkları bilinmiyor, Olay, sonrası Fedailer Tanrıdağlarına doğru geri çekiliyorlar.Yakalaşık bir haftadan beri İşgal Ordusunun Fedaileri yakalamak için operasyon yaptıkıları,Müslüman Uygur ahaliye olmadık baskılar ve işkenceler yaptıkları belirtiliyor.

Uzmanlar, Uygur Türklerinin Fedai adını verdikleri Mücahitlerin  esas hedefinin bölgenin etnik yapısını Çinliler lehine değiştirmek ve  Doğu Türkistan’a ekonomik olarak da hakim kılınmak istenen Çinli göçmenleri  caydırmak ve ana vatanlarını  terk etmelerini sağlamak olduğu ve  Fedai’lerin  bu amaç ve  eylemlerinin  ise, çok  akıllı ve  stratejik olduğu  noktasında birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » »
Share
1335 Kez Görüntülendi.