logo

trugen jacn
22 Eylül 2015

DOĞU TÜRKİSTAN’DA YİNE ÇATIŞMA : 40 ÖLÜ VE YARALI

خەرىتىدە ئۇيغۇر دىيارىنىڭ ئۈرۈمچى شەھىرى ۋە ئاقسۇ ۋىلايىتى كۆرسىتىلگەن

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetine bağlı Bay İlçesinde Müslüman Uygur Fedai’ler ile Çin işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği ve bu çatışmalarda en az 40  kişinin  öldüğü veya yaralandığı bildiriliyor.
ABD.merkezli Hür Asya radyosu  ve  İsveç’ten yayın yapan Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi(uyhewer.com) haber portalı ile rejim muhalifi diaspora Çinlilerinin haber sitesi Buxon.com.cn. internet sitelerinde yer alan bilgilere göre olayın 18 Eylul 2015 Cuma günü sabah saat 03,oo sıralarında meydana geldiği belirtildi. Uygur Fedailerin Bay İlçesinin Tirekbazar(Kavakpazar) kentindeki Tanrı dağları eteklerinde bulunan Sogan kömür Ocağı tesislerinin etnik Çinli göçmen patronununa hücum ettikleri Çinli göçmenlerin işlettiği Kömür İşletmesine bağlı Özel güvenlik elemanları ile Uygur Fedailer arasında saatlar süren şiddetli çarpışmalar meydana geldiği belirtildi. Durumu haber alan  Çin işgal Birliklerinin  olay yerine gelerek çatışmalara katıldığı sonuçta toplam 40 kadar kişinin öldüğü veya ayaralandığı açıklandı.
Çatışma haberi olay bölgesinde görevli Çin güvenlik güçlerinden bazı Polisler ile yöre sakinleri tarafından de teyit edilmiş olup.çatışmalarda Tirekbazar Polis Merkezi’nde görevli 5 polis memurunun hayatını kaybettiği de bildirildi.

kAŞGAR-eYİDGAH-hİTAY

Aksu, Doğu Türkistan’ın Altışeher olarak adlandırılan bölgenin önemli şehirlerinden biri olup,18.yüzyılda başlayan Çin işgalinden beri işgal karşıtı eylemlerin çok sık meydana gelmesi ile tanınıyor. Kırgizistan sınırında yer alan  bu  bölgede 1820’lı yıllardaki işgal karşıtı Halk Ayaklanmasında ” 7 Singlimler”  olarak bilinen 7 kız Kardeş Mücahidelerin kahramanlıkları ve Çinli işgalcılar tarafından dramatik bir şekilde şehit edilmeleri hadisesi Halk koşakları ve menkıbelere de yansımıştır.Günümüzde bu Kahraman Mücahide 7 Kız Kardeşlerin  kabri Uçturfan ilçesinde olup,hala  bölge halkı tarafından  ziyaret edilmekte ve  mezarların üzerine  bir türbe yapılmaş bulunmaktadır.

Etiketler: » » » » » »
Share
2459 Kez Görüntülendi.