logo

trugen jacn
14 Eylül 2015

DOĞU TÜRKİSTAN’IN KAŞGAR ŞEHRİ’NDE MODERN ÜRETİME DİRENEN SON ÇÖMLEKÇİLER

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrinde bir zamanlar sayılamayacak kadar sayısı fazla olan çömlekçilerden sadece dört kişi kaldı. 7 yaşında babasından Uygur Çömleği yapmayı öğrenen Ali Enver de bugün 48 yaşında ve kardeşi ile beraber dünyaca meşhur Uygur çömleklerini imal etmeye devam ediyor.
Ali Enver, evinin çevresinden topladığı killer ve kili renkli bir biçimde sırlamak için çölden getirdiği özel taşları kullanıyor. İşyerindeki çömlek fırını oduna uygun olarak yapılmış ancak o yine de artık pazardan aldığı kömürle ısıtıyor. Sipariş usulü iş yapmıyor, bu konudaki internet sitelerini nasıl kullanacağına dair ise en ufak bir fikri yok.
Tıpkı ataları gibi çanak, çömlek, şamdan satarak geçimini sağlayan Enver, kendisini binlerce yıllık bir mirasın koruyucusu olarak görüyor.
Enver’in işi ile ilgili bazı şikayetleri de var. 10 saat boyunca tezgahının başında, kimi zaman ocak önünde yanarak, kimi zaman saatlerce pedal çevirerek geçirdiği günün sonunda ortalama 20 çömlek üretebiliyor. Süper marketlerle rekabet edecek durumda değil ve insanlar daha ucuz olanı tercih ediyor. Enver bu konuda, “Yemek yapmakta olduğu gibi bir makine asla gerçek bir elin yaptığını yapamaz” diyor.
Enver bu sanatı öğrenmek isteyen herkese ücretsiz olarak yardım edeceğini söylüyor.
2009’da Kaşgar’ın turizm için  yenilenmesinin ardından işleri düzelmeye başlayan Ali Enver bugün ayda 800 ABD.doları  kazanıyor.

Kaynak : dünyabülteni.net.

Etiketler: » » » » » » »
Share
893 Kez Görüntülendi.