logo

trugen jacn
01 Temmuz 2015

KAŞGAR EYLEMİNİN ÖNDERİ ATAULLAH DAVUT İŞGALCILARA TESLİMİ REDDETTİ VE SAVAŞARAK ŞEHİT OLDU.

lukchun-weqesi-saqchi-305.png

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

 Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehri Tahtalıköprü mevki’inde 22 Haziran’da gerçekleştirilen eylemin Önderi Ataullah Davut’un Çin işgal askerlerince kuşatılıp teslime zorlandığı ancak onun teslim olmayı reddedek Çinlilerle savaşarak  ve üzerindeki patlayıcıları patlaatarak  şehit olduğu açıklandı.
Hür Asya Muhabirlerinin Kaşgar’daki adı açıklanmayan  Polis Merkezi’nde görevli bir  Uygur Polis memurundan telefonla uulaştığı bilgilere göre,İşgalcılara ait Polis Kontrol Noktasına düzenlenen saldırıdan önce akrabaları ve yakınları olan Mücahitler tarafından kendisinin bir ayağının özürlü olması nedeniyle eyleme katılmasının istenmediği ve eylem sırasında  civarda operasyona nezaret ettiği açıklandı. Çatışma sonrası geceyi civardakı bir yerde geçirdiği ertesi gün Kaşgar Oteli önünde İşgalcılar tarafından kıstırılarak kuşatıldığı ve teslim olması için çağrı yapıldığı,ancak onun bu teklifi reddederek İşgal askerlerine el bombaları ile hücum ettiği ve üzerindeki bombaları patlatarak şahadet yolunu seçtığı ortaya çıktı.
Kaşgar’da bir Polis merkezi’nde görevli ve adı açıklanmayan bir Uygur Polis memurunun radyoda kendi sesinden yayınlanan açıklamaları şöyle; “ Eylemcilerini Lideri Ataullah Davut  eylem sırasında bölge’de olanları gözetliyormuş.Polisler kendisi yaşlı ve ayağı de özürlü(aksak) olduğu için şüphelenmemiş ve kendisi de oradan hızla uzaklaşarak geceyi cıvardakı evlerden birinde geçirmiş.Ertesi gün kendisinin eylemin elebaşısı olduğu anlaşılınca yakalanması için emir verildi.Kendisi Korgan’da bulunan Kaşgar Oteli önünde kuşatıldı ve teslim olması için çağrı’da bulunuldu.Ataullah Davut teslim çağrısını readdederek askerlerin üzerine el yapımı bambalar attı.Üzerine ateş edilinice bombaları patlarak ölümü seçti.”şeklinde konuştu.
Muhabirin olay sonrası  yaptıkları operasyonlar hakkındaki sorularını ise şu şekilde cevaplandır , “ Ben üç gündür üst üste kontrol ve gözetleme görevi yapıyorum(Çarlama= Devriye görevi icra ediyorum.) Eylemi yapanların tamamı akraba ve aynı sülaleden insanlar.Bize resimli bir liste verdiler ve bu listedikileri tutuklamamızı istediler. 60 civarında insanı tutukladık ve Tazgun kenti Polis merkezi’nde sorguladık.Şüpheli olan 30 civarındaki zanlıyı İlçe Emniyet Müdürlüğüne teslim ettik. Bunlar halen İlçe’de sorgulanıyorlar.” dedi.
Hatırlanacağı üzere, İşgalcı Çin’in baskı,zulüm ve assimilasyon ve etnik ayrımcılık uygulamaları ile kutsal ramazan ayında oruç ve diğer ibadetlere konulan engel ve yasaklamaları protesto amacı ile aynı aileden olduğu bildirilen 21 kişilik Mücahitler gurubu(Fedai’ler) 22 Haziran gecesi Korgan- Tahtaılıköprü Polis kontrol Naktasına kesici aletler ve el yapımı bombalarla saldırı düzenlemiş ve çıkan çatışmada 15 Fedai yargısız infaz yapılarak şehit edilmişti, Çatışmalarda yaralanan 6 Fedai ise, tutuklanmıştı. Bu eylemin önderi konumundaki din adamı Ataullah Davut ‘un şehit olması ile bu olayda ölenlerin sayısı 16’e çıkmış bulunuyor.

Etiketler: » » » » »
Share
1791 Kez Görüntülendi.