logo

trugen jacn

2023’TE BATILI ÜLKELERİN UYGURLAR İLE İLGİLİ ÇIKARDIĞI YASALAR VE ALDIĞI KARARLAR

Semer-Züberi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD, başta olmak üzere AB. ülkeleri ile diğer  batılı devletlerin 2023 yılı içerisinde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik  işlediği insanlık ve etnik soykırım suçları ile ilgili olarak aldığı kararlar, çıkardığı yasalar ve  bu suçları için uygulanan yaptırımlar ile ilgili olarak Özgür Asya(rfa.org/Uyghur)  radyosu  Uygurca bölümünce bir rapor yayınlanmıştır. Hazırlanan bir raporun Türkçeye tercümesini   aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.   (UYHAM) 

  1.  Kanada : 01 Şubat 2023  :   Türkiye başta çeşitli ülkelerde  sığınmacı olarak bulunan  10.000 Uygur’un Kanada’ya  göçmen olarak kabulü ve yerleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısı Kanada Federal Parlamentosuna sunuldu. Federal Parlamento’nun Müslüman asıllı üyesi Zamir Zübeyri ve arkadaşları tarafından hazırlanan tasarı  oy birliği kabul edilerek yasalaştı.   Kanada Parlamentosu’nun müslüman asıllı  Milletvekili Zamir Zuberi yasanın kabulü üzerine yaptığı açıklamasında ;  Kendisi ve arkadaşları tarafından Haziran/2022’de  Parlamentoya sunulan yasa tasarısı ile  10.000 Uygur mültecinin Kanada’ya yerleştirilmesi yönündeki  yasanın  oybirliğiyle  onaylanmasını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi. Bu yasa ile Türkiye başta Türk ve islam ülkelerinde sığınmacı olarak bulunan Doğu Türkistan Türklerinden toplam 10 bin kişi  2024-2026 yılları arasında  3 yıl içinde  kafileler halinde Kanada’ya getirilip yerleştirilecek. Kanada hükümetinin bu göçmenlerin ülkeye getirilmesi ve yerleştirilmesi için toplam 350 milyon  ABD.doları($)bütçe ayırdığını  açıklandı.
  2. Kanada 03 Mayıs 2023 :  Ülkeye Çin’den  tedarik zinciri çerçevesinde ithal edilecek  mallar arasında  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretilen malların yasaklanması ile ilgili  yasa kabul edildi.   “Tedarik zincirinde  Uygurların zorla çalıştırılması ile yapılan ürünlerinin yasaklanmasına ilişkin mevzuat” adı ile kabul edilen bu yasanın   resmi olarak Ocak 2024’te uygulanmaya başlanacağı açıklandı.  Bu Kanun ile  büyük şirketlerin  Çin’den ithal ettikleri ürünlerin  üretiminde Uygurların zorla çalıştırılıp  çalıştırılmadığı    hakkında Kanada Gümrüğüne beyan  etme zorunluluğu getiriliyor.  Kanada,  ülkenin tedarik zincirinde  Uygurların zorla çalıştırılmasına karşı  ABD’den sonra  özel yasa çıkaran  ve işlem yapan  ikinci ülke olmaktadır.  ABD’den sonra yasal işlem başlatan ikinci ülke oldu.
  3.   ABD. 20 Nisan 2023 :  2023 yılında ABD Kongresi’ne Uygurlarla ilgili birçok yasa tasarısı sunuldu. Bunlardan biri, ABD Senatörü Marco Rubio’nun 20 Nisan 2023’te önerdiği “Uygur Politikası Tasarısı”dır. Bu yasa tasarısı ilk olarak 2021 yılında ABD Temsilciler Meclisi üyesi Yang Kim’in önderliğinde hazırlandı ve Senatör Marco Rubio tarafından Aralık 2022’de ABD Temsilciler Meclisi’nde sunuldu ve çok yüksek bir oylamayla kabul edildi. Bu yasa  2024’de  resmen uygulanmaya başlayacak.
  4. ABD 25 Mayıs 2023 : Uygur Soykırımı’nın istihbarat yoluyla araştırılmasına ilişkin mevzuat. ABD-Çin Rekabet Özel Komitesi üyesi ABD Temsilciler Meclisi üyesi Richie Torres, 25 Mayıs 2023’te ABD Ulusal Meclisi’ne Uygur Soykırımı İstihbarat Soruşturma Yasası adlı bir yasa tasarısı sundu. Richie Torres’in 25 Mayıs 2023’te  yasa tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamasına göre , Çin Komünist Partisinin Uygur halkına karşı uyguladığı soykırım göz ardı edilemeyecek bir insanlık suçudur.  Çin zulmü Mağdurların deneyimleri anlatılmalı.” dedi.Ayrıca, ABD Ulusal İstihbarat Ofisi’nin Uygurlara yönelik devam eden soykırıma ilişkin yıllık bir rapor hazırlayarak Ulusal Meclis’e sunmasını gerektiriyor.
  5. ABD. 21.06.2023 :  ABD Başkanı Joe Biden tarafından 23 Aralık 2021’de imzalanan Uygur Zorunlu Çalıştırmayı Önleme Yasası (UFLPA), 21 Haziran 2023’de ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) tarafından resmi olarak yürürlüğe girecek. Bu yasa  Temsilciler Meclisinde görüşülmesi sırasında  Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti Milletvekillerince ortak olarak desteklendi ve  kabul edildi. Bu yasanın uygulanması ABD.  İç Güvenlik Bakanlığı’nın en önemli görevlerinden biri oldu. Kongre, yasayı uygulamak için ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP)  Teşkilatı bütçesine ek olarak 27 milyon dolardan fazla para ayırdığı belirtildi.
  6.  ABD. 18.07.2023  :  “Köle İşçiliğini Destekleyenleri Cezalandırmaya Yönelik Bir Yasa Tasarısı ”  ABD Senatörü Marco Rubio ve Temsilci Jim Banks (Jim Banks), ” Uygurların Köle İşçiliğini Destekleyenleri Cezalandırma Yasasını ” tanıttı. Bu yasa tasarısı, 2022 yılında uygulamaya konulan “Uygur Zorla Çalıştırılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun”un tamamlayıcı  niteliktedir.  Bu yasa ile  Uygurların Köle/İşçiliğini  destekleyenleri cezalandırılacak. Temsilci  Jim Banks, yasa tasarısının yeniden gündeme getirilmesinin nedenini açıklayarak şunları söyledi: “Geçmişte çıkarılan  ‘Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası’ nedeniyle çoğu şirket resmi olarak hedef alınmadı.” Mayıs 2020’de Ulusal Meclis. “Biden yönetimi, ÇKP’nin Uygurların zorla çalıştırılması konusundaki sorumluluğunu ele almakta çok yavaş davrandığı için, Senatör Rubio ve ben, Biden yönetimini, ÇKP’nin  Uygur bölgesindeki  etnik  soykırımından kâr elde eden ve onu destekleyen şirketleri cezalandırmaya zorlayacak daha güçlü bir yasa  tasarısı hazırlayak Temsilçiler Meclisine sunduk. “dedi.
  7. ABD   29.11.2023 :  ABD. başta olmak üzere  yurt dışındaki Uygur toplumunun Uygur kimliğinin ve kültürünün korunmasına ilişkin maddeleri içeren “Uygur Politikası Kanun Tasarısı. Tasarının önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisi ve Senato’da oylanmasının ardından imza için Başkan Biden’a gönderileceği ortaya çıktı.
  8.  ABD 11 Aralık 2023 : Uygur Soykırımını Tanıma Günü  : 11 Aralık 2023’te, Dünya Uygur Kongresi ve Amerika Uygur  Derneğinin  ortak ev sahipliğinde ABD  Temsilciler Meclis Binası’nda “Uygur Soykırımı Tanınma Günü” konulu bir seminer düzenlendi. Bu toplantıda, Temsilciler Meclisi üyeleri ve ABD hükümetinin bir üyesi ve Uygur yasa tasarılarının sunulmasında aktif olarak yer alan bir politikacı olan Bayan Young Kim katılarak destek verdi.  Temsilci Kim yaptığı konuşmada “Bu ve benzer bu tür toplantıların Çin’in  Uygur  soykırımına  ilişkin ortak anlayışın geliştirilmesinde önemli rol oynayacaktır. ” şeklinde konuştu.
Share
308 Kez Görüntülendi.