logo

trugen jacn
05 Haziran 2015

DÜNYA UYGUR KURULTAYI BAŞKANI KADİR’İN HÜKÜMLU OĞLU SERBEST BIRAKILDI

Rabia Kadir'in oğlu serbest bırakıldı

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir’in 2007 yılında tutuklanan oğlu, önceki gün serbest bırakıldı

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Dünya Uygur Kongresi’nin sürgünde yaşayan lideri Rabia Kadir’in oğlu Ablikim Abdureyim’in 9 yıldır tutulduğu Urumçi’deki hapishaneden tahliye edildiği açıklandı.
Abdureyim, internette yayınladığı bir makale sebebiyle bölücükle suçlanarak 2007 yılında 9 yıl hapse mahkum edilmişti. Kapalı kapılar arkasında gerçekleşen yargılama sürecinin ardından, Abdureyim’in suçunu itiraf ettiği iddia edilmişti. Ancak ailesi ise ortada itiraf edilecek bir suçun bulunmadığını belirterek, bu itirafın ancak işkence altında zorla alınmış olabileceğini belirtmişti.
Rabia Kadir oğlunun serbest bırakılmasından dolayı yaşadığı memnuniyeti dile getirerek “Evimiz artık bayram yerine dönmüş durumda” dedi. Kadir, oğlunun serbest bırakılmasında en büyük rolün uluslararası toplumun ve insan hakları örgütlerinin Pekin üzerinde yaptığı baskılarda olduğunu düşündüğünü açıkladı.
Rabia Kadir, Münih Merkezli Dünya Uygur Kongresi’nin başkanlığını yapıyor ve Çin devletinin hedefinde bulunuyor. Kadir, 1999 yılında devlet güvenliğini tehdit etmek suçlamasıyla tutuklanmış 2005’te sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılarak ülkeden sürülmüştü. Kadir’in Uygur davasından vazgeçmeyip Uygur Kongresi başkanlığına seçilmesinin hemen ardından Çin’de yaşayan aile bireylerine ve ticari işlerine yönelik büyük baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaya başlanmıştı.

KAYNAK  : dünya bülteni.net

Etiketler: » » »
Share
1052 Kez Görüntülendi.