logo

trugen jacn
30 Mayıs 2015

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KANLI ÇATIŞMA : 2 ŞEHİT,ONLARCA YARALI

27- ماي قاراقاشتا يۈز بەرگەن قارشىلىق ھەرىكەتتە 40 قا يېقىن كىشى ئۆلگەن

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’ın Hoten İli’ne bağlı Karakaş İlçesi,Zava kenti’ne bağlı Akösteng(Beyaz Kanal) köyünde köylüleri tehdit ve tedirgin adan sürekli kendilerine başkı yapan Çin işgal askerlerine karşı bombalı saldırısı gerçekleştirildiği,saldırı’yı yapan iki Fedai’nin İşgal güçlerince yargısız infazla vurularak şehit edildikleri ,diğer 4 Uygur Fedai’nin ise,olay mahallinden süratle uzaklaşarak izlerini kaybettirdikleri bildiriliyor.
Çin’in resmi Yeni Çin(Xinhua) Haber Ajansında bu olayla ilgili yer alan bilgilere göre 27 Mayıs Çarşamba günü Zava kenti’ne bağlı Akösteng köyündeki bombalı saldırıyı gerçekleştiren guruptan Çin işgal güçlerince şehit edilen 2 Feadi’nin adlarının Abdurrahim Abdulhalil ve Nebi Abdullah olduğu açıklandı.


İzlerini kaybettiren 4 Fedai’yi arama operasyonlarının sürdüğü ve İşgal güçlerinin şimdiye kadar bu Fedai’leri yakalamayı başaramadıkları belirtildi.
Olaylardan sonra Akösteng köyü ile civar yerleşim yerlerinde Sıkıyönetim ilan edildiği ve Sokağa çıkma yasağı uygulandığı bildirildi. Bölge’ye çok miktarda Çin İşgal askerlerinin takviye olarak sevkedildiği 16-60 yaş arasındaki bütün Uygurların tutuklanarak sorguya alındığı gelen haberler arasında.
Öte yandan İsveç merkezli Doğu Türkistan EnformasyonMerkezi Uygurca internet sitesinde bu olayla ilgili yer alan bir haberde bombalı saldırı sonucu çıkan çatışmalarda Fedai’llerden,İşgal asker ve polisleri ile Çin’in yerli işbirlikçilerinden olmak üzere 30-40 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin yaralandığı haberine yer verildi. Ayrıca,olayın meydana geldiği Akösteng kenti’ne komşu 3 köy halkının zorla toplanarak ellerine uzun sopalar tutuşturularak zanlıların yakanlanması için operasyona mecbur edildikleri bilgisi yer aldı.

Etiketler: » » » »
Share
2440 Kez Görüntülendi.