logo

trugen jacn
03 Mayıs 2015

AKTAŞ KÖYÜ SEKRETERİ : İÇKİ VE SİGARA SATIŞINI ZORUNLU KILMAKTAKİ ASIL AMAÇ, İSLAM İNANCININ ZAYIFLATMAK

Hoten Stat

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalindeki Doğu Türkistan’in Hoten vilayeti Laskuy kenti Aktaş Köyü Komitesinin Lokanta ve gıda maddelerinin satıldığı dükkanlarda içki ve sigara satışının zorunlu haline getirildiğine dair bir belge sosyal medya’ya yansımış ve haber  olarak sitemizde de yer almıştı.
Özgür Asya Radyosu bu haberi teyit  ve bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak üzere Genelgeyi yayınlayan Hoten/Laskuy kent Yönetimi ÇKP.Siyasal ve Hukuki İşlerden sorumlu Sekreteri Ferhat Ruzi’ye ulaşarak genelge konusunu onun teyit etmesini istedi. Anca,Ruzi kendisinin bu konuda hiçbir şey söyleyemeyeceğini bildirdi.
Söz konusu Genelgeyi çıkaran Aktaş Köyü Sekreteri ise bu genelgeyi Laskuy Kent Yönetiminin çıkardığını ifade etti ve şöyle konuştu ,” 2012’den itibaren Hoten vilayeti genelinde lokanta ve dükkanlarda İçki ve Sigara satılmamaya başlandı.,Bu durum ise,”Bölgemde  Aşırı Dini Duyguların Güçlendiği”nin bir ifadesidir.  Bu durumu önlemek  Müslüman Uygurların dini duygu ve inançlarını zayıflatmak için kişileri İçki ve Sigara içmeye zorlamak için bu genelgeyi çıkardık. Dükkanlarında İçki ve sigara ticareti yapanlar 2012 yılından itibaren bu maddelerden alacakları kardan vazgeçtiler ve bu maddelerin ticaretini kendiliklerinden terkettiler.Kentimizde içki ve sigara kullanmamak halkın genel tasvibi ve toplumsal bir tercihi haline geldi. İçki ve sigara satılmaması konusunda her hangi bir kişi ve topluluğun baskı veya tehdidi söz konusu değil.Ama, bu durum halkın genel tercihi haline gelmiş bulunuyor.Dini mülahazelerden dolayı bu maddelerin satışının günah sayıldığı kanaatı hakim olmuş durumda. 25-35 yaş arası gençler genellikle içki ve sigara kullanmıyorlar. 16-45 yaş gurubundakilerin kullanmama oranı ise % 70-80 civarında. Kent çarşısında 60 civarında dükkün ve lokanta mevcut.Genelgenin yayınlanmasından bugünü kadar 3 gün içinde bütün bu dükkan ve lokantaların hemen hemen tamamına içki ve sigara konulmuş olduğunu haber aldım,daha kontrol etmedim.”şeklinde konuştu.


Aktaş kenti sekreteri muhabirin bu kentte oturanların % 100’u Müslüman .Bu insanların inançlarına aykırı böyle bir genelge çıkarır ise,halkın tepki ve nefretine maruz alacağınızı ve toplumsal protesto olaylarının meydana gelebileceğini düşünmediniz mi ? yolundaki sorusunu ise “ Bu hususu düşünememişiz.”şeklinde cevaplandırdı.
Uzmanlar,Çinli işgalcilerin Doğu Türkistan’da  Müslüman Uygur Türklerine karşı her gün akla hayale gelmedik, keyfi ve baskıcı uygulamalar yürürlüğe koymasının ve Müslüman UYgurların kutsallarına saldırmak ve hakaret yapmaktaki esas amacının onları kışkırtarak kendilerine tepki gösetererek isyan etmelerini  temin etmek ve daha sonra bunu bahane ederek onları toptan imha etmek olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca,kendilerini demokrasi ve İnsan Hakları Savunucusu olarak ilan eden ülkelerin ve bu konuda faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarının İşgalci Çin’in bütün bu uygulamalarını  duymama ve görmemezlikten gelmelerinin İşgalci Çin’i insan haklarını çiğneme ve yok etme noktasında cesaretlendirdiği görüşünde birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1863 Kez Görüntülendi.