logo

trugen jacn
25 Nisan 2015

İŞGALCİ ÇİN BU KEZ HOTEN/KİRYE’DE KATLİAM YAPTI : 8 ŞEHİT

Hoten-Hitay

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

      Çin işgal Ordusunun bu kez Doğu Türkistan’in Hoten Vilayetine bağ Kirye İlçesinin Lenger Kenti’nde  katliam yaptığı ve bir eve saldırarak 8 Uygur  Fedai’yi katlettiği bildiriliyor.

      İsveç merkezli Doğu Türkistan Enformasyon(Teşvikat)Merkezi’nin Uygurca İnternet Sitesinde   sosyal Medya’ya dayandırılarak verilen  habere   göre;  19 Nisan’da  Kirye İlçesinin Lenger kentinde  Hoten’den gelen kalabalık Çin Ordusunun Lenger Kentini kuşattığı ve  Lenger kenti merkez olmak üzere İlçe genelinde sıkıyönetim ilan edildiği  ve giriş çıkışların  yasaklandığı   bilgisi yer almıştır.

      Enformasyon Merkezi,  kendi kaynakları aracılığı ile olayı araştırmış ve çatışmanın   Lenger kentine bağlı Suk köyünde meydana geldiği bilgisine ulaşmıştır. 19 Nisan günü saat 17,oo sıralarında Mahalli İşgalcı Polis ekipleri “Teröristlerin Eylem Gerçekleştirmek İçin Bir Evde Toplandığı ” iddiası ile bir evi kuşatarak içeride bulunanları tutuklamak istemiştir. İçeride bulunanlar ise,İşgalcilere direnmiş ve   karşılıklı çatışma meydana gelmiştir.Kent Polisi İşgal Askerlerinden takviye istemiştir. Yaklaşık 50 araçla ilçeye gelen kalabalık Çin askerleri evlere saldırmış ve  Fedailerin bulunduğu evi  ağır silahlarla bombalamıştır Evde bulunan 8 Fedai’nin bombardımanda şehit düştüğü bildirilmiştir.Çatışmalan 20 Nisan Pazartesi günü öğle saatlerine kadar sürdüğü ifade edilmektedir.  Çatışmalarda  yaralananların olduğu ulaşılan bilgiler arasında. Daha sonra Suk köyü başta yerleşim birimlerinden  öldürülen Fedailerin  ailesi ve yakınlarından başta olmak üzere   yüzlerce kişinin tutuklanarak götürüldüğü  bildirilmektedir.

     Washington merkezli Özgür Asya Radyosu 19 ve 20 Nisan tarihlerinde Lenger Kenti’nın Su Köyünde meydana gelen ve   Sosyal Medya’da  yer alan bu olayı teyit etti.Radyo muhabirleri Kirye İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Lenger Kenti Polis Merkezi ile telefon ulaşımı sağlayarak bilgialmaya çalıştı.  Polis yetkilileri olayı doğruladılar ancak daha fazla bilgi vermeye yetkileri olmadığını ileri sürerek  ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar. Lenger kentine bağlı bir Köyde oturduğu bildirilen bir diğer bölge sakini ise,oturduğu köyün lenger kentine 4-5 km.uzaklıkta olduğunu olay hakkında bilgisinin olmadığını ancak böyle bir olay olduğu hakkında duyumlar aldığını ifade etti. Suk köyü Başkanı ise,yetkililerin bu olayla meşgul olduğu için bu konuda kendilerine bilgi vermediklerini ve bu konuda bir toplantı de yapılmadığını ifade etti.Olayın meydana geldiği Suk kenti ve civarında oturanların sabit telefonlarının kesildiği ve cep telefonlarına ise el konulduğu belirtildi.

        Çin işgal yönetimi  her zaman olduğu gibi  bu olay ile ilgili şimdiye kadar her hangi bir açıklama yapmamıştır.

        Hoten’e bağlı Kirye İlçesi Tibet sınırındaki Karanlık dağları eteklerinde yer alan  kadim yerleşim bölgesi olup,Lenger kenti bu ilçenin en kalabalık kentlerinden biridir.Bağcılık ve Üzümleri ile ünlüdür.Halkın temel geçim kaynağı bağcılık ve hayvancılıktır.Hafta’nın ilk Pazartesi günü bu Kent’te Pazar kurulmakta ve Kentte yaklaşık  50 civarındaki   dükkan sürekli olarak  açık olup, ticari  faaliyet göstermektedir.

       Hatırlanacağı üzere Kirye İlçesinde 2014 yılının Şubat  ayında büyük bir deprem felaketi meydana gelmiş 400’den fazla ev  yıkılmış veya kullanılamaz hale gelmişti. Depremde  can kaybı olmamış,ancak binlerce hayvan yıkılan ahır ve barınakların  altında kalarak  telef olmuştu.Deprem Doğu Türkistan halkının bir kez daha birleşerek kenetlenmesine sebep olmuştu.Ülke çapında  yardım kampanyaları düzenlenmiş ve depremzedelerin yaralarının sarılmasına çalışılmıştı. Deprem ve yapılan yardım ve yükselen dini ve milli şuur  “Kirye’de  yer Tevridi,Kirye emes El Tevridi = Kirye’de yer sallandı – Sallanan yalnız  Kirye değil,bütün El (Doğu Türkistan)sallandı”   mısraları  ile Halk Koşaklarına  yansımıştı.

Etiketler: » » » »
Share
2713 Kez Görüntülendi.