logo

trugen jacn
02 Mart 2015

TAYLAND’DA TUTUKLU MÜSLÜMAN UYGURLARIN DRAMLARI SÜRÜYOR.

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

   Doğu Türkistan’daki Çinli işgalcilerin  baskısı, zulmü ve soykırım uygulamalarından kaçarak günydoğu Asya ülkeleri üzerinden Tayland ve Malezya’ya iltica eden Müslüman Uygur Türklerinin  elem , iztırap ve  korku dolu bekleyişleri sürüyor.
Bu mültecilerden 3.bir ülkeye gidemeyen veya kaçarlarken Tayland Güvenlik Güçlerince yakalanan yaklaşık 600 civarındaki Uygur Mültecinin insanlık dışı şartlardaki  hapis hayatı devam ediyor.
Tayland’daki bu mültecilere Tayland’daki Müslüman Toplumu ile İnsan Hakları Teşkilatlarının ilgilerinin az de olsa  sürdüğü bildiriliyor.

Tayland’lı bir Avukatlar gurubunun Tayland’daki çeşitli Hapeshanelerde bulunan bu Mülteci Uygurları  hapisten kurtarmak için harekete geçtiği bildiriliyor.
Söz konusu Tayland’lı Avukatların 27 Şubat günü 17 Uygur mülteci hakkında dosya hazırladıkları ve bunların şartsız olarak salıverilmesi için dava açtıkları ve hazırladıkları 7 sayfalık tahliye dilekçesini Mahkemeye sunduklarını açıklandı. Davanın 2 Mart Pazartesi günü(bugün)görülmesi bekleniyor.
Hür Asya Radoyusu internet Sitesi’nde yer alan bilgilere göre serbest bırakılması talep edilen 17 Uygur Mülteci’nin büyük bir bölümünün Türk vatandaşları oldukları ve geçen yılın 23 Mart tarihinden beri tutuklu bulundukları bildiriliyor. Bırakılması talep edilenlerin içinde hapishane’de doğan bebeklerin de bulunduğu ifade ediliyor.
Bir kısmının Türk Vatandaşı oldukları belirtilen 17 tutuklunun Türkiye’de yaşayan Yakınlarından Abdusselam Teklemakanı’nin Tayland’lı Avukatı Vrasit Priyaviyum’un bildirdiğine göre ,bu guruptan 4 kişinin Tayland sınırını yasa dışı yollardan ihlal ettiği için 700’er $ para cezasına çarptırıldıkları belirtildi. Avukat Vrasit ayrıca,Tayland makamlarının bu Uygur mültecileri hapiste tutumalarının Ülkenin yasalarına ve göçmenler yönetmeliğine ayarıkı olduğunu de bildirdi.


Tayland yönetimi daha önce Türk Vatandaşı olduklarını iddia eden bu Mültecileri serbest bırakmak ve istedikleri 3.ülkeye gitmelerine izin verilmesini kararını almış ancak,İşgalcı Çin’in bu karara itiraz ederek kendilerine iade etmelerini istemesi üzerine bu kararından vaz geçmişti.
Bu mültecilerin akibeti hakkındaki belirsizlekler sürerken,Çin yönetiminin Tayland  Hükümetine  karşı günden güne artan baskıları sonucu Polis Barınma ve Tutuk evlerinde barındırılan Uygur Mültecilere tutuklu muamelesi yapmaya başlandığı, Tutukevlerinin önünde silahlı polis ve askerlerin nöbet tuttukları  ve mültecilere sert ve kaba muamele edildikleri bildiriliyor. Tayland Polis ve askerlerinin bu sert tutumunu protesto eden bazı Uygur mültecilerin kaçtıkları ve ormanlarda aç ve perişan durumda ne yapacaklarını bilmez halde dolaştıkları  bunu de yakınlarına haber verdikleri gelen haberler arasında.
Dış İşleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu,geçene yılın Kasım ayında verdiği bir demeçte bu Uygur mültecilerin Türkiye’ye getirilmesi için Tayland makamları ile temasa geçildiğini bildirmişti.Aradan yaklaşık 4 ay geçmiş olmasına rağmen, bu konuda olumlu bir gelişmeye hala  rastlanılmış değil.

Etiketler: » » »
Share
3062 Kez Görüntülendi.