logo

trugen jacn
15 Şubat 2015

ÇİN’İN “ÇİFT DİLLİ” KİSVESİ İLE DOĞU TÜRKİSTAN’DA AÇTIĞI ÇİN OKULLARI’NDAKİ UYGUR ÖĞRENCİ SAYISI 3 MİLYON ..!

indir

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin İşgal Yönetiminin Mayıs / 2002 yılında yürürlüğe koyduğu “Çift Dilli Eğitim- öğretim = Koş Tillik Maarif = Uygur Cocuklarına Ana okulundan itibaren Uygurca ve Çince Eğitim Verilmesi ” uygulaması  sonucu açılan Okullara devam eden Uygur öğrencilerin sayısının 3 Milyona  ulaştığı bildiriliyor.
Çin’in resemi Tengritağ Haber sitesinde yer alan bilgilere göre Çift dilli eğitim yapan Çocuk yuvaları, Ana Okulu ve İlk,Orta Okul ve Liselere  devam eden Uygur öğrencilerin sayısı yıldan yıla artmakta olduğu , 2014 yılı sonu itibariyle Doğu Türkistan genelinde bu tür Okullara kayıtlı öğrenci sayasının 2 Milyon 830 bin’e ulaştığı,bu rakamın bir önceki yıla göre % 9,98 oranında arttığı açıklandı.
Washington merkezli Hür Asya Radyosu haber  sitesinde yer alan bir başka habere göre Çin işgal yönetimi’nin yıllardan beri uygulayageldiği Merkezi Çin’deki Lise’lerde açtığı özel “ Xinjiang Sınıfı = Doğu Türkistan’dan zorla götürülen Uygur öğrencilerin sadece Çince öğrenim göreceği özel Sınıflar”ın sayısının de arttılacağı belirtildi. Bu okullara Uygur Türkleri nüfusunun kahir ekseriyetini oluşturduğu dini ve milli duyguların güçlü  olduğu Aksu, Kaşgar, Yarkent ve Hoten bölgelerinden öğrenci alınıp götürülmekte.
Çin yönetiminin önümüzdeki yıllardan itibaren Doğu Türkistan’da Uygur Türkçesini eğitim ve öğretimden tamamen kaldıracağı biliniyor. Bunu yaparken de muhtemel tepkilerin şiddetini azaltmak için uygulamayı de zamana yayarak sessiz ve sinsice icra edeceği ve eninde sonunda tamamen Çince eğitime geçerek Kültürel ve etnik Uygur soykırımını gerçekleştirmeyi  hedefliyor.

ÇİN’İN ÇİFT DİLLİ EĞİTİM (KOŞ TİLLİK MAARİF) UYGULAMASI NEDİR ?

Çift dilli eğitim uygulaması, İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’da kültür ve etnik soykırımı hedefleyen bir asimilasyon uygulamasıdır. Devrin Koalisyan Hükümetinin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı,MHP Genel Başkanı Sayın Dr.Devlet Bahçeli’nin Çin ziyaretine başladığı 21 Mayıs 2002’de Pekin’de yürürlüğe konduğu açıklanmıştır.
Doğu Türkistan’da Çocuk yuvalarından başlayarak ana okulu,ilk,Orta ve Liselerden  başlayarak bütün Okullarda Çince öğretimi yapılmaktadır. Çift dilli eğitim söylemi  ise,bu dil soykırımını kamufle etmek için uydurulmuş büyük  bir yalandan ibarettir. Müslüman Uygur çocuklarına Anne Babasının rızaları dışında daha ana okulundan başlayarak zoraki Çince öğretiliyor.Uygur Türkçesine ise,hiç yer verilmiyor. Çift dilli söylemi ise tamamen göz boyama ve kandırmacadan ibarettir. UTANMAZCA VE BÜYÜK BİR ÇİN YALANIDIR:

Etiketler: » » » »
Share
1192 Kez Görüntülendi.