logo

trugen jacn
15 Şubat 2015

ÇİN, ABD’DE YAŞAYAN UYGUR GAZETECİ ŞÖHRET HOŞUR’UN 3 KARDEŞİNİ TUTUKLADI..!

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin , ABD’de yaşayan ve Hür Asya Radyosu Uygurca bölümünde gazeteci olarak çalışan Şöhret Hoşur’un Doğu Türkistan’in Gulca kentin’de yaşayan 3 Kardeşini tutukladığı bildiriliyor.
ABD.medyasında yer alan haberlere göre geçen Ocak ayında üç kardeşini Ağabeyinin yaptığı gazetecilik mesleğinden sorumlu tutarak tutuklamıştır. Şöhret Hoşur’un bir kardeşi daha önceki geçen yıl “Devlet Güvenlik Yasalarına Aykırı Davrandığı” suçlaması ile tutuklanmış ve 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.Ocak ayında tutuklanan 3 kardeşi ile birlikte Şöhret Hoşur’un Doğu Türkistan’da yaşayan bütün Kardeşleri tutuklanmış bulunuyor.
Şöhret Hoşur’un Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerinin tamamının tutuklanması Uygur Teşkilatları tarafından tepki ile karşılandı ve şiddetle protesto edildi.
Almanya merkezli Dünya Uygur KKurultayı bir açıklama yaparak evrensel hukukun temel bir kuralı olan “ Suçların Kişiselliği,bir ferdin bir diğer yakınının işlediği Bir Suçtan dolayı sorumlu tutulamayacağı “prensibine tamamen aykırı ve hukuksuz olduğunu bildirdi ve Şöhret Hoşur’un kardeşlerinin derhal serbest bırakılımasını de talep etti.
ABD.Hükümeti de bir açıklama yaparak yaptığı Şöhret Haşur’un Gulca’da yaşayan kardeşlerinin Çin tarafından tutuklanmasına tepki gösterdi
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki haftalık basın toplantısında Hür Asya Radyosunda çalışan Uygur asıllı Amerikan vatandaşı olan gazeteci Şöhret Hoşur’un üç kardeşinin Çin yönetimi tarafından tutuklanmasın kınadığını belirtti.
Sözcü Psaki ABD.Vatandaşı olan Uygur gazeteci Şöhret Hoşur’un kardeşelerinin bu ülkede yaptığı gazetecilik faaliyetleri yüzünden tutuklandığını , Çin yönetiminin tutuklamalarla Şöhret Haşur’a “Hür Asya” radyosunda çalışmalarını durdurması için baskı yaptığını de kaydetti.

Etiketler: » » » » »
Share
1513 Kez Görüntülendi.