logo

trugen jacn
14 Şubat 2015

UYGUR AYDINLARDAN, YENİ TELEON VE BİLGİSAYAR YÖNETMELİĞİ İÇİN ÇİN’E TEPKİ VE KINAMA ..!

uyghurda-internet.jpg

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin sadece Doğu Türkistan’da uygulanmak üzere aldığı yeni cep telefonu ve bilgisayar alımlarında kimlik istenmesi kararı Muhacerette yaşayan Doğu Türkistan Türklerince tepki ile karşılandı ve şiddetle protesto edildi.
Washington merkezli Hür Asya Radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre , Çin yönetiminin Sözde Özerk Bölgesi Eyalet ,Kültür Bakanlığı ,Kamu Güvenliği Bakanlığı,İskan ve Şehircilik Bakanlığı, Kamu Personel Dairesi, Basın-Yayın ve Enformasyon idaresi,Milletler(Dini İşler)İdaresi (toplam 6 Bakanlık ve kurum) tarafından ortaklaşa oluşturulan bir komisyon tarafından “Cep Telefonu,Bilgisayar ve her türlü elektnonik aletlerin Satışı kontrol ve Denetleme Yönetemeliği” çıkarılmıştır.Bu yönetmelikle 29 Ocak’tan itibaren bu tür aletleri satın alanlar,ticaretini yapan(2.el dahil) ,tamir edenlerin  kimlik gösterilmesi ve kayıt altına alınması mecburiyeti getiriliyor.
Çin işgal yönetiminin sadece Doğu Türkistan’da uygulanması için çıkarılan bu yeni yönetmeliğe karşı Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere diasporada yaşayan Uygur aydınları ve Aktivistler açıklamalar yaparak tepki gösterdi ve bu uygulamaları protesto ettiklerini açıkladılar.

Dünya Uygur Kurultayı’nın İsveç’te yaşayan Sözcüsü Dilşat Raşit BBC.  ve Hür Asya Radyosuna yaptığı açıklamalarda şunları ifade etti.” Bu tür Yönetmelik ve uygulamalar Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların ifade özgürlüklerini boğmakla kalmıyor,aynı zamanda bireylerin normal gündelik yaşantısının kayıt altına alınması,kontrol ve denetlenmesini de beraberinde getiriyor.Bu tür uygulamalar Doğu Türkistan’a istikrar sağlayamayacaktır.Aksince Uygurların tepkisine ve itirazına sebep olacak ve bölge’de yeni krizler yaratacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

阿克苏柯平县 闯红灯被射杀维吾尔年轻人惨案续ABD.’de yaşayan Uygur aktivist ve analizci Dr.İlşat Hasan ise, Çin’in yürürlüğe koyduğu bu bu uygulamaları Hür Asya Radyosuna şu sözlerle değerlendirdi, “ Çin yıllardan beri Doğu Türkistan’da insanların fikir,ifade ve haberleşme özgürlüğünü kısıtlamakta olduğu bilinen bir gerçek.Çin bu kez bu uygulamaları bir yonetmelikle de tescillemiş oldu.Çin’in bu kısıtlama ve yasaklamaları açıkça ilan etmekten amacı Uygurların dış ülkelerde yaşayan akrabaları ve yakınları ile haberleşmelerini daha sıkı şekilde kontrol ve onları tedirgin etmek,  daha çok baskı yaratmak, ve daha çok  zulmetmektir.” Dedi.


Uyghurnet.org Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk ise, Çin’in bu yeni yönetmelik ve uygulamaları ile ilgili görüşlerini Hür Asya Radyosu muhabiri Mihriban Hanım’a şu sözlerle ifade etti. “ Çin’in bu yeni uygulaması dünyanın hiçbir ülkesinde veya rejiminde yoktur.Bu uygulama Çinli İşgalcilerin Müslüman Uygur Türklerinin kültürel asimilasyonuna yönelik yeni bir kısıtlamadır. Amaç,bahaneler ve gerekçeler yaratarak Uygurları daha çok kontrol etmek ve daha çok baskı kurmak ve onlara zulmetmektir. Çin’in bu tür Uygulamaları 1930’lu yıllarda Nazi Almanyasının Yahudilere yaptığı asimilasyon uygulamalarını anımsatıyor. Çin’in bugün Doğu Türkistan’da yaptıkları Faşist Almanysanın Yahudilere yaptıklarından   daha kötüdür. Çin’in  Doğu Türkistan’da yaptığı her icraat, bu toprakların tarihi sakinleri ve gerçek sahipleri olan Müslüman Uygur Türklerini imha etmeye yönelik bir uygulamadır. Birleşmiş Milletler Çin’in Uygurları imhaya yönelik bu  uygulamalarını Antisemitizm ve Antıfaşisizm gibi İnsanlığa karşı işlenen “İNSANLIK SUÇLARI ” kapsamına almalıdır.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » »
Share
1425 Kez Görüntülendi.