logo

trugen jacn
10 Şubat 2015

ÇİN’iN HOTEN’DE 2 UYGUR GENCİNİ YARGISIZ İNFAZ YAPARAK ÖLDÜRDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI..!

Hitay-Kaşgar

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin  Doğu Türkistan’da bu yıl başından itibaren yürürlüğe koyduğu Terörle Savaş yasası başta olmak üzere ve diğer kısıtlama ve yasaklamalarından dolayı ,ülke genelinde tansiyon giderek yükseldiği ve  ölümle sonuçlanan bir çok şiddet olaylarının meydana geldiği  bildiriliyor.
Haber sitemizde daha önce yer alan ve Hoten’in Kirye İlçesinde 28 Ocak ve Çirye İlçesinde 29 Ocak’ta meydana gelen olaylarda toplam 5 Uygur’un hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
Washington merkezli Hür Asya Muhabiri Şöhret  Hoşur’un olaylarla ilgili ulaştığı bilgiler,  bu radyonun Uygurca Haber Sitesinde yer almıştır. Ulaşılan  ayrıntılı bilgilere göre olayda şehit edilen 2 Müslüman Uygur gencinin 17 yaşındaki Ömer Abdulgani ile 18 yaşındaki Ömer Mehmet oldukları açıklandı.

Dağ eteklerinde Çin polislerinden sağ kurtulmayı başaran 17 ve 18 yaşlarındaki bu gençler daha sonra olay mahalline yakın bir köyde bir evin Kilerinde bir süre saklanmışlar.Olayı haber alan Çin işgal Ordusuna mensup 200 kişilik bir birlik gençlerin saklandıkları evi kuşatmışlardır.

Ellerinde bıçaktan başka bir silah olmayan gençlerin teslim olmayı reddettikleri ve bir süre yüksek sesle Şahadet ve tekbir getirerek direndikleri bunun üzerine kendilerini kuşatan Çin Askerlerinin yayılım ateşi sonucunda şehit edildikleri belirtildi.
Çocuk yaşlarındaki bu 2 Müslüman Uygur gencinin yüksek bir iman ve sarsılmaz bir irade ile Çin işgal ordusuna teslim olmayı reddetmeleri ve Şahadet ve tekbirler getirerek direnmeleri ve şehadeti yolunu seçmeleri Doğu Türkistan’da ve diaspora’da büyük yankı buldu.


ABD.’de yaşayan Uygur aktivisit ve siyasi Analizci Mehmet Tohti,bu gençlerin teslim olmayı reddededek şahadeti seçmeleri olayını Hür Asya Radyosu’na şöyle değerlendirdi  ; “ Bu olay İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’daki siyasi,dini ve psikolojik baskısının ne dereceye ulaştığını ve onun şiddetini göstermektedir.Bugün Doğu Türkistan’i analiz eden bir çok yabancı Uzman ve Gazeteci,olayın ekonomik dengesizlik ve adil olmayan paylaşımdan kaynaklandığını yanı ekonomik olduğunu ileri sürmektedir.Çin de bu tür yanlış görüş ve analizlerin arkasına saklanmayı tercih etmekte.Aslında olayı tamamen ekonomiye bağlamak çok büyük bir yanlıştır. Bu ise, Doğu Türkistan’daki durumu yeterince bilmemekten kaynaklanmaktadır. Teslim olmayı reddedip şahadeti seçen bu gençler kendi köyünde Çiftçilikle uğraşan  sıradan ailelerin çocuklarıdır.Bunları tarım ve hayvancılık yaparak pekala kendilerine ekonomik imkanlar sağlayabilirler ve refah içinde yaşayabilirlerdi.Köyde yaşayan belki de pek tahsilli olmayan bu gençlerin dini ve milli bilinçleri ve  iradelerinin  çok güçlü olduğu bu hareketlerinden belli olmaktadır. Bunların geleceklerinden ümidini kesmeleri ekonomik değildir.Bunlar,  Çin’e boyun eğdikleri,onların her dediğini kabul ettikleri ve sonuçta Çin’e bağlanmaları halinde geleceklerinden emin olarak ve huzurlu yaşamalarının imkansız olduğunu görüyorlar.Yanı geleceklerinden emin değiller ve ümitleri de yoktur.Bugün Doğu Türkistan’da gençler interneti dolayisiyle modern teknoljiyi ve iletişimi çok iyi kullanıyorlar ve buna da çok yatkınlar.Dünya’da olup bitenelerden mutlaka haberdardırlar.Filistin, Gazze veya dünyanın başka bölgelerindeki bağımsızlık hareketlerini çok iyi takip ettikleri ve çok iyi bildikleri bu direnişlerinin şeklinden,  bu cesaret ve kahramanlıklarından görülmektedir.Bu Fedailer şaşırmadan ve hiç korku duymadan şahadet getirerek ölümü seçmeleri bunların çok iyi bir dini ve psikolojik eğitim aldığının ve hazırlık yaptıklarının kanıtıdır.Bunların dini inançlarını  korumak amacı  ile Vatanlarını kurtarmak fikri iç içe girmiştir.Çin 65 yıldan beri çeşitli kampanyalar ile siyasi darbeler vurmak Vb.uygulamalar yaparak Doğu Türkistan’da Çin işgal hakimiyetini güçlendirmek ve etnik Çin üstünlüğünü güçlendirmek  ve bu ülkeyi tamamen Çinlileştirmek ve Uygurları sındırmak.ezmek ve tamamen yok etmek için çalışmaktadır.


Çin devlet sisteminin temelinde  büyük Han Şövenizmi yatmaktadır. Çin’in  anlayışında buna bağlı olarak tarihinde yenilmek ve mağlup olmak kavramları hiç  yoktur.Çin’in tarihi Çin karamanlıkları, sındırmeler.ezmeler ve yenme hikayeleri ile donatılmıştır. .Hikayelerinde korkma,geri çekilme mevcut değildir. Tienenmin Meydanında kendi gençlerini tankların paletleri altında acımasızca ve insanlık dışı olarak ezerek öldürenler ”Çin Halk Kurtuluş Ordusu” adı ile anılır.Bu ordu kin,nefret ve öç alma duyguları sürekli empoze edilerek eğitilir.Çin Ordusu şövenizm ve Büyük Çin Milliyetçiliği temelinde yetiştirilirler.Çin’in devlet anlayışında acıma,adalet ve insanlık duygusu yoktur.Psikolojik olarak insanlığı Koruma ve insanı değerlere göre davranma şekli  bulunmuyor.Çira olayında bu Çocuk yaşlarındaki 2 Fedai genci Çin İşgal ordusu 20-30 m.ara ile kuşatmıştır.Onlar silahsız bu gençleri insanlık dışı adalet ve insaf ö lçülerinden tamamen uzak bir şekilde katletmişlerdir.Bu Fedai gençlerimiz de Çinli İşgalcilerin bu tavrını bildikleri için teslim olmayı reddetmiş ve şahadet mertebesine ulaşmayı tercih etmişlerdir.
Bu genç Fedai’lerimiz bağımsızlık mücadelemizin yolunu aydınlatmış ve bize örnek olmuşlardır. Fedailerimize Allah’tan rahmet ve mağfiret diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Hoten Stat
Türkiye’de yaşayan ve adını açıklanmasını istemeyen bir Uygur Aydınının değerlendirmesi ise şöyle ; “Bu Fedailerimizin ortaya koyduğu gerçek şu ; Doğu Türkistan’da bıçak kemiğe dayanmıştır.Başka yol ve çare kalmamıştır.İnsanlarımız Çin’in cehenneminde yaşamaktansa,Allah Taala’nın vaat ettiği Cennette yaşamayı tercih etmektedirler.Çinli İşgalciler 65 yıldan beri Uygurları sürekli aldattı.Yumuşak ve tatlı sözlerle kandırdı ve göz boyadı.Uygur Türkleri artık Çin’in bu sahtekarlığının farkına vardılar.Artık Çin’in yalanlarına kanmıyorlar ve inanmıyorlar. İşgalci Çin bu kez kandıramayınca şiddete ve zora başvurmaktadır.Doğu Türkistan’dan zenginliklerimizi eskiden gizlice aşırmakta ve çalmakta idi.Günümüzde ise,bu çalmayı ve gasbı açık şekilde yapar hale gelmiştir.Buna itiraz eden kendi yurdunda köle muamelesi gören Uygurların itirazlarını Çin devlet terörü  kullanarak bastırmakta,Uygurları  öldürerek cevap vermektedir. Bu gençler hayatlarında askeri eğitim alamamışlardır.Ancak bunlardaki dini ve Milli inanç ve cesaret, hayatlarına yansımıştır.Geçen yıl Kunming’de Tren İstasyonu intihar olayını gerçekleştirenlerin içinde 15-16 yaşında fedailer mevcuttu. Bunların bu cesaret ve Kahramanlıklarının Allah vergisi olduğuna inanıyorum.  Fedailerimize rahmet ve mağfiret diliyorum.Ruhları şad olsun.” Dedi.

    Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Muhaceretteki Doğu Türkistan toplumu arasında geniş yankı bulan Mücahit  Uygur gençlerin bu örnek karşı koyma eylemi  çok takdir ediliyor. Şehit gençlerimizin ruhlarına  Kurani kerim okunarak dualar yollanıyor ve kendilerine minnet ve şükran duyguları ifade ediliyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM) olarak; Bu şehit gençlerimize Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyor,kaderli ailelerine,yakınlarına  sabri cemil ve  Milletimize  başsağlığı diliyoruz.

Etiketler: » » » »
Share
1681 Kez Görüntülendi.