logo

trugen jacn
07 Şubat 2015

GUANTANAMO ESİRİ OLAN UYGURLARIN ACILI HAYATLARI

       Doğu Türkistanlılar; bağımsızlık uğruna yüz yıllardır bedel ödüyorlar, Çin sömürgeciliğinin soykırımlarına rağmen büyük bir inançla bağımsızlık mücadelesini sürdürüyorlar, İster Ata yurtları Doğu, Türkistan’da, veya göçmek zorunda kaldıkları ülkelerde.

Yücel TANAY(yuceltanay53f)

Çin, yaptığı katliamlar bunca zulümlere rağmen Doğu Türkistan’daki bağımsızlık ateşini söndüremedi;Uygurlar kahramanlık destanı yazarak direndiler, bu uğurda çok şehitler toprağa düştü, bazen kendi kanlarından olan Mankurt Türk dünyası liderlerinin ihanetini uğradılar, kimi zamanda sözde Müslüman ülkelerin , İşte adlarına film yapılan Guantamano’da esir tutulan Uygurlar kardeş bildikleri Afganistan ve Pakistan’ın ihanetine uğrayan Uygurlardır.

Yürekler burkan olay nasıl gelişmişti? 11 Eylül saldırılarından sonra Pakistan ve Afganistan’da , bulunan 22 Doğu Türkistanlı Uygur bu ülkeler tarafından para ödülü karşılığı ABD.ne teslim edilmişti. İşte bu Uygurların hayatını anlatan Kanadalı yapımcı Patricia Henriquez tarafından “Guantanamo’daki Uygurlar : Cehaletin Esirleri ” adlı film Montreal Film Festivali’nde gösterime girmiş, seyircinin büyük ilgi ve beğenisini kazanmıştı.
Film yapımcısı Şili asıllı rejisör Patricia Henriquez, 1970’lı yıllarda ülkesindeki askeri rejimin baskılarından kaçarak Kanada’ya iltica etmiş bir yönetmendi.Kendisi de bir baskı ve zulüm mağduru olar rejisör’ün kendisi ile aynı kaderi paylaşan ve belki daha fazla baskı, zulüm ve etnik ayrımcılığa maruz kalan Müslüman Uygur Türklerinin hayatını beyaz perde’ye aktarmıştı.
Film, Guantamano’da ölüm kamplarında yıllarca suçsuz yere esir tutulan Uygurlar ile bire bir yapılan görüşmeler ve onların hayat hikayelerinden yola çıkılarak yapılmış olup, belgesel yönünün öne çıkması filmin önemini arttırmaktadır. Filimin çekilmesi esnasında Rejisör Hanriquez’e yardımcı olan ABD.’da yaşayan Uygur aydını ve aktivisti Ruşen Abbas Hanım, Hür Asya radyosuna bu belgesel filmi şöyle değerlendirmişti , ” Bu film, Guantanamo’daki Uygurlar hakkında şimdiye kadar yapılan belgeseller içinde en önemli ve başarılı olarak gördüğüm bir eserdir. Rejisör P.Henriquez’in de Uygurlar ile aynı kaderi paylaşan, zulüm ve baskı yüzünden ülkesini terk eden bir kişi olduğu için, suçsuz yere yıllarca esir hayatı yaşayan Müslüman Uygurların acılarını kalbinin derinliklerinde hissetmiş olduğunu düşünüyorum ve bu nedenle bu belgeseli yapmış olduğunu tahmin ediyorum. ” Şeklinde konuşmuştu.
Ruşen Abbas, ayrıca Belgesel’in Guantanamo Esir Kampı’nda yıllarca esir tutulan ve suçsuzlukları sonradan anlaşılan 2006’de Arnavutluk’a yerleştirilen Ebubekir Kasım, daha sonraki yıllarda Bermuda’ya gönderilen Abdulhalil ile Paulo’ya yollanan Ahmet olmak üzere 3 Uygur mültecinin anıları ve anlatımları ile Guntanamo’da yıllarca zor şartlar altında esir tutulan günahsız Uygurların hayatını aydınlatmaya çalıştığını de açıkladı.


Film’de yine Guantanamo’da esin tutulan masum Müslüman Uygurların sorunu ile yıllarca ilgilenen ve bunların hayatına yakından tanıklık eden, bunlara çeşitli yollarla yardımcı olmaya çalışan Ruşen Abbas başta onların Avukatlarının ve bunlara tercüman olarak görevlendirilen tanıkların hatıratları ile açıklamaları de yer almakta.
Belgesel’de 22 Müslüman Uygur Türkü’nün tutuklanması, Guantanamo’ya nakli ve bunların suçsuzluğunun anlaşılmasından sonrası yıllarca süren tartışmalar ile bunların Üçüncü bir ülke’ye yerleştirilmesi safhalarına dair bütün ayrıntılar “Anlamsızlıklar ve Yersiz Hatalar” temelinde aydınlatılıyor.
Film Türkçe alt yazıyla Türkiye’deki sinemalarda gösterime girmeli belediyeler ve kültür bakanlığı filmin ülkemizde gösterime girmesi için gereken yardımı yaparak Uygur Türklerinin çektiği acılara az da olsa merhem olmalıdır. Filmin Guantanamo’da esir hayatı yaşayan Uygurların hayat hikayeleri temelinde Doğu Türkistan’daki Çin baskı zulmünün ve etnik ayrımcılık ve Çin soykırımının bir kez daha sanat camiasının gündemine gelmesini ve Uygur Türkleri probleminin uluslar arası toplumun dikkatini çekmesi bakımdan çok önemli bir yeri var.
Sadece Guantanamo’da çeşitli işkencelere uğrayan Uygurlar değil, Çin zulmü yüzünden ülkelerinden kaçıp Uzak doğu Ülkelerinden( Tayland, Malezya, Vietnam..) mülteci durumunda Olan Uygurların hayatı için de binlerce film yapılabilir, bu ülkelerde mülteci kamplarında bulunan, Uygur çocuklarından yetersiz beslenme yüzünden , bu ülkelerin polis, askerinin şiddetine uğrayanlardan ölenler oluyor.. Unutmayın!

KAYNAK : http://blog.radikal.com.tr/kultur-ve-sanat/guantamano-esiri-uygurlarin-film-olan-acili-hayatlari-88198

Etiketler: » » » » » » »
Share
1875 Kez Görüntülendi.