logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTANLI ŞAİR VE YAZAR İZGİL, VACLAV HAVEL YARATICI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Tahir Hamut Izgil - Wikipedia

Hamit Göktürk(UYHAM)

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü şair-yazar .senarist ve   Sinema  yönetmeni   Tahir Hamut İzgil, “Vaclav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü”ne layık görüldüğü bildirildi.

Özgür Asya radyosunun haberine göre halen ABD’de yaşayan Uygur yazar ve şair Tahir Hamit İzgil, “İnsan Hakları Vakfı” tarafından verilen “Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü”ne layık görüldüğü bildirildi.  New York’taki İnsan Hakları Vakfı tarafından verilen ödül, 2012 yılından bu yana, 1989 yılında Doğu Avrupa’daki komünist kampın sona ermesi sırasında Çek Cumhuriyeti’nin demokratikleşmesine büyük katkıda bulunan  ve daha sonra Çekya Cumhuriyetinin ilk  Cumhurbaşkanı olan Vaslav Havel’in anısına veriliyor.

İnsan Hakları Vakfı kurucusu Thor Halvorssen  Uygur şairi yazar İzgil’e verilen ödül ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: ” Vaclav Havel Ödülü her yıl, çalışmaları olağanüstü cesaret ve zekanın  ürünü ve kanıtı olan  diktatörlük ve Tiranlığa  yaratıcı bir şekilde cesaretle karşı koyan sanatçılara  verilmektedir.  2024’de bu ödüle layık görülen Uygur şair Yazar Tahir Hamit İzgil, ülkesinde tanınan ve halkı tarafından takdir edilen ve sevilen  “önde gelen bir Uygur şairi, film yapımcısı ve aktivist ve aynı zamanda  kendi  halkının  temel insan hakları için yaptığı çalışmaları nedeniyle bu ödül kendisine  verilmiştir.” şeklinde konuştu.

Vaclav Havel Ödülü Murat Arslan'a – DW – 09.10.2017

Tahir Hamit İzgil edebi  ve insan hakları için yaptığı Çalışmalarından dolayı 1990’lı yıllarda Çin  yönetimince tutuklanmış ve 3 yıl hapis cezasına  çarptırılmıştır. İzgil 2017’de   Çin yönetiminin Uygur bölgesinde başlattığı  toplu  tutuklamalar ve Çin tipi toplama kampları uygulamalarının hemen öncesinde ailesi ile birlikte yurt dışına çıkabilmiş Uygur aydınlarından biridir.  Bu eser Çin yönetiminin Uygurlara yönelik soykırım ve insanlık suçlarının  dünyaya duyurulmasında  önemli  bir eser olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, Tahir İzgil aynı zamanda  Çin’in Uygur soykırımının önde gelen ve önemli tanıklarından biridir.

Tahir Hamit İzgil’in Ödülü, 4 Haziran 2024’te  Norveç’in Oslo kentinde düzenlenecek 2024 Oslo Özgürlük Forumu’nda (OFF) düzenlenecek törenle takdim edilecek.

2024 yılında verilen bu ödüle  Tahir Hamut İzgil’in yanı sıra İranlı sanatçı Tomaj Salehi ve Venezuelalı piyanist ve sanatçı Gabriela Montero da layık görülmüş bulunuyor.

Yale Department of Comparative Literature - Tahir Hamut Izgil | Department of Comparative Literature

TAHİR HAMİT IZGİL KİM?

Tahir Hamut Izgil, 1969 yılında Doğu Türkistan’ın kadim şehri Kaşgar yakınlarındaki küçük bir kasabada doğdu. Izgil, ilk şiirini 1986’da yayımladı ve o zamandan beri Uygur edebiyatının modern şairlerden biri olarak tanınıyor. 1990’ların sonlarında film yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendi filim yapım şirketini kurdu ve uzun metrajlı filmleri, belgeselleri ve diğer projeleriyle tanındı. Doğu Türkistan’daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda, yurt dışına çıkmayı başaran Izgil, şu anda eşi ve iki kızıyla birlikte ABD’nin Washington şehrinde yaşıyor. ABD. Kongresi’nde Tanık olarak Çin’in  Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini anlattı ve  çeşitli etkinlikler ,Toplantılar ve bilimsel içerikli  sempozyumlarda Doğu Türkistan’da yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatmayı sürdürüyor. Onun Çin’in Doğu Türkistan’daki insanlık suçları ile etnik soykırımlarını konu alan “Gece Tutuklanmayı Beklerken” adı biyografik romanı şimdiye kadar İngilizce, Almanya, Çince olarak yayınlanmış bulunuyor. İzgil bu  biyografik esirinin  Türkiye’de  Türkçe olarak  yayınlanması bekleniyor.

TEBRİK : Uygur Türkü Şairimiz Sayın Tahir Hamit İzgil’e   ” Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet  Ödülü”ne layık görülmesinden dolayı  tebrik ediyor  ve başarılı çalışmalarını   bundan sonra da daha da katlayarak  devam ettirmesini diliyoruz. (UYHAM)  

Share
775 Kez Görüntülendi.