logo

trugen jacn
12 Ocak 2015

AK PARTİ MALTEPE İLÇE TEŞKİLATINDA DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI YAPILDI.

AK PARTİ MALTEPE İLÇE TEŞKİLATINDA DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI YAPILDI.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çinli İşgalcilerin Son aylarda Doğu Türkistan’da gerçekleştirdikleri baski,zulüm ve şiddee dayalı  etnik soykırım, Türkiye’de ve uluslar arası toplumda gündem oluşturmaya devam ediyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi Maltepe İlçe Başkanlığında de bir yapılan “Farklı Muhabbetler Konferansı” adı altında yapılan etkinliğin geçen haftaki  konu Doğu Türkistan ve Konferans konuğu ise, Uygurnet.org Türkçe yayın yönetmeni Araştırmacı –Yazar Hamit Göktürk idi
AK Parti Maltepe İlçe Teşkilatının daveti üzerine 9 Ocak Cuma akşamı 19,’da İlçe merkezinde gerçekleştirilen konferans’ta konuşan Hamit Göktürk,ilçe Teşkilatına kendisini davet ederek Doğu Türkistanlı Kardeşelerimizin sorunlarını dile getirilmesine vesile olduklarını için teşekkür etti. Doğu Türkistan davasının de Türk Milletinin diğer milli davaları olan Kıbrıs,Batı Trakya,Türkmeneli(Kerkük) ve Karabağ gibi milli bir sorun olduğunu hatırlattı ve Milli sorunların Partiler,guruplar ve hizipler üstü olması gerektiğini hatırlattı. Kendisini İlçe Teşkilatına tanıştıran ve tavsiye eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ve Onun kurucu Genel Başkanı merhum Prof.Dr.Turan Yazgan’ın her fırsatta bunu tekrarladığını, milli davaların daima siyaset üstü olması gerektiğini tavsiye ettiğini hatırlattı.Bunun değerinin gün geçtikçe daha da iyi anlaşıldığını belirten  Göktürk, son aylarda ilk kez bir siyasi parti Teşkilatının bu konuya ilgi göstererek konferans konusu yapmasının önemli olduğunu ifade ederek kendilerine bir kez daha teşekkür etti.
Hamit Göktürk DOĞU Türkistan’ın Türkiye’ye fiziki olarak çok uzak ancak,gönül bağı olarak çok yakın olduğunu belirtti. Doğu Türkistan’ın Türk tarihi ve kültürü bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Göktürk,Doğu Türkistan’da “Işık Batı’dan yanı Türkiye’den = Osmanlı Devletinden gelir.” Söyleminin daima var olduğunu söyledi ve şöyle konuştu,” Doğu Türkistan Türk kültür ve medeniyetinin şekillendiği Türkistan coğrafyasının kalbinde yer alır.Tarihimiz,medeniyet ve kültürümüz ve gelenek göreneklerimiz Doğu Türkistan’in de içinde bulunduğu coğrafya’da teşekkül etmiştir. Uygur Türkleri ilk yerleşik hayata geçen bir Türk boyudur.Mühendislik harikası olan Karizlar Turfan’dadır ve  İlk Türk Lügatı Divani-i Lugat-İt Türk ve ilk siyasetnamemiz Kutadgubilik bu topraklarda yazılmıştır.Uygur alfabası Fatih devrine kadar Osmanlı devlet yazışmalarında kullanılmıştır.Minyatör sanatımızın temeli  UYGUR Budizm kültürüne ait Turfan’daki duvar resimleridir.Çankırı ilimizde hala devam ettirilen Yaren meclisi’nin temeli Doğu Türkistan’da günümüzde yasaklanan  ve toplumsal  bir okul olan Meşrep Meclisine dayanmaktadır.

Ayrıca,siyasi ve hukuki olarak Doğu Türkistan Osmanlı devletinin bir toprak parçası ve onun Türk halkı ise,Osmanlı vatandaşıdırlar.Cumhuriyet de Osmanlı Devletimizin varisi olduğuna göre elbetteki bu vatandaşlık ve bağlılık Türkiye Cumhuriyeti devletine de geçmiştir. Uygur Türkleri tarihleri boyunca her zaman Türkiye’ye bağlı kalmışlar ve bu yönelme ve bağlılık hala sürmektedir.”şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan’da Neler oluyor ? üzerinde duran Göktürk son olayların kronolojik sıralamasını yaptı ve kısa bilgiler verdi.Doğu Türkistan’ın politik,stratejik ve ekonomik önemi üzerinde bilgiler veren Göktürk konuşmasını şöyle sürdürdü ; “ Çin,Türkistan ve İslam coğrafyasına yayılmak,taşmak ve istila etmek tarihi emellerinin önünde engel olarak gördükleri Uygur Türklerini bunun için yok etmek istemektedir. Doğu Türkistan Türkleri kendilerini korumaya çalışırken,aynı zamanda Türk ve İslam dünyasınını de korumuş olmaktadır.Türk – İslam dünyası kendi güvenlikleri için Doğu Türkistan Türklerine yardım etmelidir. Tayland’da mülteci olarak bulunan Uygur Türkleri hakkında bilgi verdi ve bu insanlar Türkiye’ye getirilmeden bu işin çözüme kavuşmayacağını söyledi.3 milyor Suriye’li kardeşimize kucak açıldı.Mazlum ve mağdurları korumak Türk Milletinin en bariz ülvi ve  alicenaplık hasletlerindendir.Elbette 300 Uygur Türkü Kardeşimizin de bu alicenaplıktan yararlanma hakkının var olduğunu düşünüyorum. ” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
Yaklaşık 2 saat devam eden ve  100 kadar  kişinin katıldığı konferans soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

Etiketler: » » » » » »
Share
1319 Kez Görüntülendi.