logo

trugen jacn

UYGUR BİLGİN PROF. DAVUT’U ÖMÜR BOYU HAPSE ÇARPTIRAN ÇİN’E TEPKİLER BÜYÜYOR !

Rahile Dawut honored with Courage to Think Award | Scholars at Risk

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistanlı ünlü Antropolog ve Folklor Araştırmacısı Prof. Dr. Rahile Davut’un İşgalci Çin yönetimince  ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası   tepkiler gelmeye devam ediyor  ve  Çin’e yönelik  eleştiriler çiğ gibi  sürüyor . 

Londra Üniversitesi  : Uygur Antropolog Prof. Dr. Rahile  Davut  Derhal Serbest Bırakılmalı 

İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden Londra Üniversitesi, Çin hükümeti tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı doğrulanan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü   Halk Bilimci ve Antropolog Prof.Dr.Rahile Davut ile ilgili olarak bir açıklama yaparak kendisinin derhal serbest bırakılmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Üniversite  Yönetimi  tarafından 27 Eylül 2023’de  yayınlanan özel bir açıklamada, “Uygur etnografyası uzmanı Prof.Dr.  Rahile  Davut’un  Çinli yetkililer tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı haberini derin bir üzüntü ile karşıladıklarını belirtilerek  şu ifadeler kullanıldı : “Uygur folkloru ve geleneksel kültürü üzerine araştırmalarıyla tanınan  önde gelen Antropolog Prof.Dr. Rahile Davut, daha önceki yıllarda  ülkemize dave edilmiş   Üniversitemize bağlı  Doğu ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü (SOAS)’nde bazı ortak  araştırma projelerinde çalışmıştı.     saygın bir bilim adamı olan Dr.Rahile Davut’un Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı haberini   yürek parçalayıcı ve büyük bir üzüntü ile  karşılıyoruz.  Londra Üniversitesi olarak   akademik özgürlüğü koruma ilkesine her zaman bağlı olduğumuzu bir kez daha  ifade eder, kendisinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”  ifadeleri yer aldı.

Washington Post :Çin Uygur Soykırımına Aydınlardan Başladı

Dünyanın önde gelen Washington Post gazetesi  22 Eylül’de yayınladığı haber yorumunda  Çin’in Uygur soykırımını gerçekleştirmek için onların aydın ve önderlerini tutuklayarak,kamplara hapsederek ve katlederek başladığı belirterek şunları yazdı : ” Aralık/2017’de Urumçi’den  Pekin’e giderken aniden ortadan kaybolan ve uzun yıllar hiç bir haber alınamayan Rahile Davut’un   yıllar sonra daha sonra gizlice yargılandığı ve ömür boyu hapis cezasına mahkum edildikleri  açıklanmıştır. Uygurların kültür ve medeniyetini gelenek ve göreneklerini araştıran dünyaca ünlü  ve saygın bir Antropolog  olan  Prof.Dr.Rahile Davut’un  Çin yönetimince ömür boyu hapisle cezalandırması  Çin yönetiminin Uygur bölgesindeki baskı ve zulmünün hala aynı şiddetle sürdürdüğünü  kanıtlamaktadır. Bu ağır ve  haksız  cezalandırma Çin’in Uygurları sistematik olarak yok etme uygulamalarını  sistemin bir parçası olan ve  Uygur   toplumun önderleri ve düşünen beyinleri olan Uygur aydın ve bilim insanlarından başlattığını göstermektedir.

Uygur İnsan Hakları Vakfı : Çin, Uygur  Soykırımını  Alimler.Önderler  ve Aileleri Yok  Ederek Başlıyor

Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Vakfi da Prof.Davut’un ömür boyu hapisle cezalandırılmasına karşı  araştırma direktörü Henry Shajewski’nin şu sözleri  ile tepki gösterdi :  ” Prof.Dr.Rahile Davut’un  ömür boyu hapis cezasına çarptırılması  Çin’in etnik Uygur soykırımını soykırımını Uygurların  bilginleri, toplum önderleri ve  aileleri  yok ederek başlattığı  açıkça görülüyor. Bu yöntem ise çok acı verici ve insanlık dışı ve sinsi bir uygulamadır. Bu insanlık suçlarını en güçlü şekilde protesto ediyor ve kınıyoruz. ” şeklinde konuştu.

Prof. Millward : Çin yönetiminin Prof.Davut’u Terörle Suçlayarak Mahkum etmesi Çok saçma !

ABD. merkezli Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi ve Doğu Türkistan ve Çin üzerindeki çalışmaları ile tanına Prof.Dr. James Millward,  Prof.Dr.Rahile Davut’un ömür boyu hapisle cezalandırmasına çok sert tepki gösterdi ve   sosyal medya platformu Twitter  üzerinden yaptığı açıklamalarda şunları ifade etti : ” Çin yönetiminin  Uygur Antropolog ve Halk bilimci  Prof.Dr.Rahile Davut’u terör bağlantılı olarak suçlayarak ömür boyu hapse mahkum etmesi akıldışı ve   saçma bir cezalandırmadır. Bu  cezalandırma Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur bölgesine uyguladığı baskı, zulüm  ve etnik  kıyım için en  açık ve net bir örnektir. Çin, Uygurları cezalandırırken  onları terörle bağlantılı olduğunu ileri sürmesi olağan  ve genel bir suçlama haline getirmiştir ve asla kabul edilemez.”  sözleri ile tepki gösterdi.

Çin'den Uygur Türkü bilim insanı Prof. Dr. Rahile Davut'a müebbet cezası! - QHA - Kırım Haber Ajansı

Prof.Dr.Rahile Davut Kim ? 

Doğu Türkistanlı bir Uygur bilim insanı olan Prof.Dr.Rahile Davut. Uluslararası  düzeyde üne sahip Uygur Türkü Antropolog, Halk Bilimcisi ve Folklor Araştırmacı ve aynı zamanda   Urumçi  Üniversitesi öğretim üyesidir.Kendisi  Aralık/2017’de Pekin’e  yola çıktıktan sonra aniden ortadan kaybolmuş ve bir daha haber alınamamıştır.

ABD merkezli  insan hakları örgütü “Diyalog Vakfı” 21 Eylül’de  Uygur bilim insanı Prof. Rahile  Davut’un  ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını  bir Çinli yetkilinin doğruladığını  açıklamıştır.  Bu  haber  uluslararası medyada geniş yer bulmasının yanı sıra sosyal medyada da büyük yankı uyandırmış ve  Uygur  Türkleri  alanında  çalışan uluslararası bilim adamlarının da sert tepkilerine  sebep olmuştur.

Uluslararası  medya  bu haksız ve hukuksuz cezalandırmayı   haber yaparak  uluslararası Uygur araştırmaları alanında çalışan bilim insanlarının  Çin hükümetine olan sert  tepki ve eleştirilerine  geniş şekilde  yer vermeye devam ediyor.

Share
3306 Kez Görüntülendi.