logo

trugen jacn

ÇİN,”İSLAM DİNİ İLE KONFÜÇYÜS ÖĞRETİLERİNİN BİRLİŞTİRİLMESİ” UYGULAMASINI BAŞLATTI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ÇKP İşgal yönetiminin, Çin Lideri Xi’in geçtiğimiz yıl açıkladığı ve  Doğu Türkistan’da  uygulamaya başlanması yolundaki talimatı gereğince  ” İslam Dini  ile Konfüçyüs Öğretilerinin Birleştirilmesi ”  resmen  resmen uygulamaya başladığı bildirildi.

Ç resmi medyasının haberine göre Çin Komünist Partisi Lideri ve Çin devlet başkanı Xi, Müslümanların kutsal  inancı  olan islam dini ile Çin ulusunun  binlerce yıldır   inandığı  ve  uyguladığı   Çin’in   geleneksel Çin kültürel düşüncesi olan  Konfüçyüsçülüğü birleştirmesinin  pratik  olarak uygulanmaya başlandığını  bildirildi.
Çin basınında çıkan haberlere göre, Çin’in dört bir yanından    İslam  dini alimleri ile Konfüçyüs öğretisi uzmanlarının  bir araya gelerek toplanarak  İslam ile Konfüçyüsçülüğün nasıl birleştirileceğini tartışmak üzere  toplandıkları  bildirildi. Haberde  bu ortak toplantının 28 -29 Ağustos 2023 tarihlerinde, Çinli filozof Konfüçyüs’ün  memleketi Shandong Eyaleti, Chufu Şehrinde bir araya geldigu ve birleştirme çalışmalarını müzakere ettikleri  ve özellikle Çin Lideri  Xi Jinping’in İslam’ın Çinlileştirmesi talimatı  gereğince  bunun ilk olarak  Doğu Türkistan’da uygulanması konusunu masaya yatırdıkları belirtildi.

Toplantı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 26 Ağustos’ta Güney Afrika’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nden dönerken Uygur bölgesine uğraması ve yerel yetkililere “Sincan’da İslam’ın Çinleştirilmesi” sürecini hızlandırma talimatı vermesinin ardından gerçekleşti.  ÇKP İşgal yönetiminin üst düzey yetkilerinin katıldığı toplantıda konuşan Xi’nin toplantıda  “İslam’ın Çinlileştirilmesinin  Pratik Deneyimleri ve Yenilikçi  İmkanları ”   konulu özel bir  konuşma yaptığı ve  Özellikle Uygur bölgesi başta olmak üzere Müslüman Çinli  Hui’lerin kalabalık olarak yaşadıkları Çin’in , Pekin, Shandong vb. bölgelerde İslam’ın Çinlileştirilmesi  süreci, pratik deneyimler ve Çin’de İslam’ın Çinlileştirilmesi  uygulamalarının yaygın şekilde mesinin daha  teşvik edilmesine yönelik öneriler ortaya attığı bildirildi.

Urumçi’de düzenlenen bu toplantıda,  sözde “Sincan  İslam Enstitüsü” Müdür Yardımcısı  ve “Sincan’da İslam’ın Çinlileştirilmesi” bölümünde öğretim  üyesi olan  Doç.Dr. olan Yang Jongdong,  ile  daha önceki  dönemlerde de Urumçi, Sanji, Kumul  başta ve diğer  kentlerde  ” imam-Hatip” olarak görev yapan bir Tungan(Çinli Müslüman Hui) din adamı olan Ma Liangjun’un  bu konudaki çalışmalarının örnek alınmasını istediği de belirtildi.  ÇKP Lideri Xi, konuşmasında ayrıca,  Ming Hanedanlığı devrende yaşayan  Çinli düşünür Ma Liangjun’un “Çin kültürünün incelenmesini teşvik ettiğini” ve  bu kişinin “bugün Sincan’da İslam’ın Çinlileştirilmesi  için bir yol gösterici(Rehber) olarak hizmet ettiğini ve örnek alınmasını istediği de ” belirtildi.

ÇKP Lideri Xi, konuşmasında ayrıca,  Çinli yetkililer “Sincan’da İslam’ın Çinlileştirilmesi”nin bölgede uzun vadeli istikrarın sağlanmasına hizmet edeceği konusunda ısrar  ettiği bildirildi.

Uzmanlar ÇKP Lideri Xi’nin bu konuşmasındaki esas  amacının  kutsal islam dinini  değiştirmek suretiyle tahrip ederek Uygurların İslam dünyasıyla duygusal bağlarını koparmak ve Müslüman Türk asimilasyonunu daha hızlandırarak  asıl  hedeflerine ulaşmak olduğunu belirtiyorlar.

Share
7478 Kez Görüntülendi.