logo

trugen jacn

UYGUR HAKLARI RAPORU:ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINDA KURUMSAL KARA BİR EL VARDIR !

uyghur-rights-monitor-black-sleeve.jpg

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMALARI MERKEZİ(UYHAM)

Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerindeki  Akademisyenler, lisansüstü ve Doktora öğrenimi gören Doğu Türkistanlı  Uygur Türkü Araştırmacılar tarafından kurulan   Uygur Hakları Gözlemci Gurubu(URM)  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerine yönelik baskı, zulüm, insanlık ve etnik soykırım suçları ile ilgili olarak hazırladıkları  son raporu  açıklandı.

Uygur Hakları Gözlemci Ve  Araştırma Grubu(URM), geçen hafta yayınladığı  raporda, İşgalci Çin’in  Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar, Kazaklar başta olmak üzere diğer Türk halklarına yönelik  insanlık ve etnik soykırım  politikaları ile bu politikalarının  oluşturulması ve uygulanmasında yer alan  Çin Komünist  Yönetimine bağlı ve emrindeki   resmi Kurumlar hakkında  2  bölüm halinde yeni  ve ayrıntılı bilgiler yer alıyor ;

  1. Uygur Bölgesindeki yüzlerce Çin tipi Toplama Kampları  ve bu kamplarda milyonlarca Kişinin Gözaltına  alınması ve tutulması ile Yetkilendirilen organlar
  2. Çin tipi Toplama Kamplarında  tutulan Milyonlarca kişinin “Beyinlerinin Yıkanması  ve Zararlı Fikirlerden Arındırılması ” ile Yetkilendirilen ÇKP Ajanlar

Rapor, ÇKP’nin Doğu Türkistan Türklerine Yönelik baskı,zulüm,İşkenceler ile  “İnsanlık-Etnik  Soykırım ” suçlarını  içeriyor.

Fotoğraf açıklaması yok.

Gurup Yöneticisi  Yalkun Uluyol  : Rapor Kamp Tanıkları ile diğer Raporlara Göre Hazırlandı

Türkiye’de  yaşayan  Koç Üniversitesi  Doktora öğrencisi ve  bu raporu hazırlayan Uygur Hakları İzleme (URM) grubunun Baş Araştırmacısı  Yalkun  Yakup Uluyol, Özgür Asya radyosunun bu rapor ile ilgili  sorularını şöyle cevaplandırdı :

” Daha önce yayınladığımız birinci raporda  Toplama Kamplarının mahiyeti, işlevselliği  ile Hak ve  hukuk ihlalleri   detaylandırılmıştı .Uygur Hakları İzleme (URM) Grubunun  bu son Raporunda ise,   BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin Uygur Soykırım Raporu başta olmak üzere Uluslararası  Hukuk ve İnsan Hakları Kuruluşları ile Araştırmacıların  önceki raporları  ile  Çin’in Toplama Kamplarında  tutuklu kalan  ve bir şekilde kurtularak yurt dışına çıkabilen  Kamp Mağduru ve Tanıkların İfadelerine  göre hazırlanmıştır.  .  Bu rapor  iki bölüm halinde  hazırlanmıştır :

1.- bölümde Çin’in “Eğitim Kampları” iddiası ile  dünyadan gizlemeye çalıştığı   Çin tipi Toplama Kampları  ile bu kamplarda tutulan milyonlarca  tutuklunun insan hakları ihlalleri  şematik bir biçimde detaylandırılmıştır.

2.- bölümde ise, Uygurların  kitlesel olarak gözaltına alınmaları  ve Toplama Kamplarında  tutsak  edilmesinde/hapsedilmelerde  rol oynayan  ve yetkili kılınan devlet kurumları ve yetkilileri diyagramlar aracılığıyla net bir şekilde tanımlanmıştır. Bu yeni rapor, soykırımın  ayrıntıları ile tezahürlerini ve bunun arkasındaki  ÇKP’ nın siyasi ve politik  mekanizmaları ve Uygur soykırımının arkasındaki “ÇKP’nin Kurumsallaşan Kara Eli’nin Cinayetleri ” gözler önüne serilmektedir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Uygur Araştırma Guruplarının Çalışmaları Önemli

Çin hükümeti uluslararası alanda çeşitli propagandalarla Uygurlara yönelik insanlık ve soykırım  suçlarını örtbas etmeye çalışırken Çin’in yalanlarını bu tür bilimsel verilere dayanan bilgi ,belge haberler ve raporlarla yalanlayıp  çürütmenin çok önemli  olduğu açıktır.

Dünyanın çeşitli yerlerinde Uygur soykırımı konusunda araştırma yapan kuruluşlar ve uzmanlar, sürekli olarak çeşitli konularda araştırma raporları yayınlayarak Çin’in cezai sorumluluğuna karşı  önlemler alınması için  çağrıda bulunuyorlar.

Uygur araştırma grupları, Uygur soykırımı konusunda uluslararası düzeyde araştırma yapan araştırma kurumları arasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Share
12437 Kez Görüntülendi.