logo

trugen jacn

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YRD.CISI TÜRKEŞ : ÇİN, UYGURLARA ZULÜMDE SONA YAKLAŞMIŞTIR !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İYİ Parti Adana Milletvekili ve  Türk Dünyasından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Sayın Ayyüce Türkeş  : ”  Doğu Türkistan,  Türk Milletinin ve İYİ Parti olarak  bizim  milli meselemizdir. Doğu Türkistan’daki vahim durumu değiştirmek de  yine  Türk Milletinin ve    Parti olarak bizim insanı ve milli  görevimizdir.” açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı  Sayın Ayyüce Türkeş bu ifadeleri 02 Ağustos 2023’te Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosunun Ankara Temsilcisi Erkin Tarım ile yaptığı raportajinda dile getirdiği bildirildi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Türkeş’in  Raportaji Ana Başlıkları İle şöyle ; 

Bir 3 kişi görseli olabilir

Çin, İşgalindeki Doğu Türkistan’daki  Türklere Baskı ve Zulmünde  Sona Yaklaşmıştır

Doğu Türkistan,  Türk Milletinin ve İYİ Parti olarak  bizim  milli meselemizdir. Doğu Türkistan’daki vahim durumu değiştirmek de  yine  Türk Milletinin ve    Parti olarak bizim insanı ve milli  görevimizdir. Ben kişisel olarak  ve partimizdeki görevim  sebebiyle  kendimkin Partimizin ve Türk Milletinin Doğu Türkistan’da olup bitenler hakkında yeterli bilgi sahibi olduğumu söyleyebilirim. Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerimize yönelik baskı, zulüm ve soykırım uygularında artık sona yaklaşmıştır. Çünkü, tarihteki benzerleri  gibi   baskı, zulüm ve işkence hiç bir zaman sonsuza dek değildir. Mutlaka bunun bir  sonu vardır.

Ülkelerin Çin’i Bir Risk ve Tehdit Olarak Algılamasını  Doğu Türkistan İçin Fırsata Çevirebiliriz

Dünya Çin tehdidi konusunda  yeni yeni uyanıyor ve dünya düzeni de  buna bağlı olarak yeniden şekilleniyor.  Bu yeni Dünya Düzeninde Ülkelerin Çin’i Bir Risk ve Tehdit Olarak Algılamasını  Doğu Türkistan meselesi  İçin Fırsata Çevirebiliriz. Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarını  ve dünya barışı için taşıdığı risk ve tehditleri  diğer ülkelere  anlatarak Doğu Türkistan konusunda onların desteğini alabiliriz. Doğu Türkistan sorununun çözümü  noktasında  tüm ülkelerin desteğini almamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz özellikle Türk Cumhuriyetlerinin ve diğer demokrasi ve insan hakları değerlerini önceleyen ülkelerin  Doğu Türkistan’daki etnik soykırımın durdurulması konusunda  onların desteğini elde ederek  çözmeye çalışmamız çok önemlidir.

Doğu Türkistan Meselesi  Artık Uluslararası  Bir Sorun Haline Gelmiştir

Doğu Türkistan davası ile ilgili olarak son yıllarda yapılan çalışmalar  artık Doğu Türkistan meselesinin uluslararası bir mesele haline geldiğini  göstermektedir. BM. başta  10 batılı ülke  Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin “İnsanlık Suçu -Etnik Soykırım  ” olduğunu kabul etmiş ve  açıklamıştır. Özellikle Çin’in son  yayılmacı, hegemonyacı ve emperyal çıkışları  bazı ülkelerin  Çin  konusundaki  görüşlerinin değişmesine yol açmıştır.  Bazı ülkelerin parlamentolarında Çin’in Uygur soykırımı  gündeme getirilmektedir.  Doğu Türkistan Meselesi BM.ler AB. başta uluslararası platformlarda  gündeme getirilmekte ve konuşulur hale gelmiştir.   Ben Doğu Türkistan’daki insanlık dramının sonra erdirilmesi noktasında   bir çok  ülkelerinin desteğini alabileceğimizi düşünüyorum. Uygur kardeşlerimizin uzun yıllardır çektikleri baskılardan kurtulacağını  düşünüyor ve ümit ediyorum. Doğu Türkistan’daki vahim durumu değiştirmek için Türkiye’de bir çözüm bulmak adına bu konuyu sürekli gündeme getiriyoruz.

Doğu Türkistan meselesi Aynı Zamanda Bir İnsanlık Sorunudur ve İnsanlık Sahip Çıkmalıdır 

Doğu Türkistan meselesi biz Türklerin olduğu kadar tüm insanlık aleminin de meselesidir. Bu nedenle Uluslararası toplum  diğer insani meselelere karşı gösterdikleri duyarlılığı  Çin hükümetinin Uygurlara karşı bir soykırım politikası noktasında da göstermeleri gerekir. Uygurlar, tüm dünyanın insanları, yani insanlık dünyası tarafından kurtarılmalıdır.  Doğu Türkistan ile ilgili bize ulaşan bilgi ve belgeler BM,başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan  gelen raporları ve Parti olarak geçtiğimiz yıl bizim hazırladığımız raporları  Türk hükümetine sunacağız, ve bu konuları Hükümet ile de görüşerek halledilmesi için elimizden geleni yapacağız.  Ayrıca,BM.nezdinde girişimlerde bulunacağız ve Uygur soykırımını durdurmak için harekete geçmelerini sağlamaya çalışacağız. Partimizin  TBMM.deki  Milletvekili sayısının azlığı nedeniyle Uygur katliamı ile ilgili  tek başımıza yasa çıkarma gücümüz ve imkanımız yoktur. Ancak, diğer Siyasi Partilerimiz  ile birlikte  hükümete teklifler sunmaya devam edeceğiz ve bu konuyu Türkiye’nin gündeminde tutmaya çalışacağız.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uygur Sorununu Mutlaka Ele Alacaktır

Hepimizin bildiği gibi Türk Devletleri Teşkilatı 12 Kasım 2021 tarihinde  resmen kurulmuştur. TDT.’nin  gücü ve etkisi  günden güne artmaktadır.  Ermenistan’ın 30 yıl önce işgal ettiği Azerbaycan toprağı Karabağ Türkiye’nin yardımı  ile  kurtarılması  Türklerin  işbirliği  konusunda  bir dönüm noktası olmuştur.  Türk Cumhuriyetleri arasındaki her alanda ilişkiler her geçen gün güçlenmektedir. Türk Devletleri Teşkilatı,  Konsolide edilen yeni yapısı ile   Türk halklarının sorunlarıyla da ilgilenmeye başlamıştır. Doğu Türkistan Meselesi ile de mutlaka ilgilenecektir.

DUK Başkanı Dolkun İsa’nın Giriş Yasağının Kaldırılması Sürekli Gündemimizde  

Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’ya yıllardan beri uygulanan Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için girişimlerimiz  devam etmektedir. Bu konuda Dışişleri Bakanı ile de bizzat  görüşeceğiz.  Ayrıca, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu’na  da Dolkun İsa konusunda bir teklif sunacağız. DUK Başkanı İsa’nın Türkiye’ye gelebilmesi hususunun  daima takipçisi olacağız. Ayrıca,bu konuda Türkiye’de bir  kamuoyu oluşturmaya çalışacağız.

Share
10016 Kez Görüntülendi.