logo

trugen jacn

ÇİN NAZİ KAMPI MAĞDURU SIDDIK:ÇİN’İN YARKENT/İLİŞKU KATLİAMI ASLA UNUTMAMALI !

ABD Temsilciler Meclisinde Uygur Türkleri, Çin toplama kamplarında şahit olduklarını anlattı - QHA - Kırım Haber Ajansı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki bin Çin tipi Nazi Kampında aylarca tutulan ve daha sonra Kazakistan’a ve bu ülkeden de Hollanda’ya gelerek yerleşen  Çin Nazi kamplarının mağduru ve Çin  baskı, zulüm ve işkencelerinin  canlı  tanığı ve İnsan Hakları aktivisti  Kalbinur Sıddık  Yarkent İlişku Katliamının     9.yıl dönümü için   özel bir mesaj yayınladı.  Özgür Asya radyosuna  İlişku katliamı ile açıklamalarda bulunan Uygur Aktivist mesajinda şunları söyledi : ” Yarkent/İlişku katliamı Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin özgürlük mücadelesinde kaydedilen   en şerefli bir mücadeledir  ve  ÇK’nin Türk katliamı tarihinin her sayfası kan ve gözyaşıyla yazılan  büyük  ve yüz akımız olan şanlı direniştir. Uygur Türkleri, İşgalci Çin’in  sözde “Halk Kurtuluş Ordusu” adındaki bu terör Ordusuna  karşı tüm imkansızlıklara rağmen kahramanca karşı koyarak direnmiştir. Çin’in İlişku Katliamında katlettiği aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Mücahit Gazilemize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.  Bugün, İşgalci Çin rejimine karşı öfkemizi ve nefretimizi çeşitli biçimlerde  dile getirerek ifade  etmeli ve ortaya koymalıyız. Günümüzde İşgalci Çin’in  modern köleliğine ve  etnik Türk soykırımına karşı birlik ve beraberlik içinde    işgalcileri ana yurdumuz topraklarından atmak için  daha fazla  mücadele etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf açıklaması yok.

İşgalci Çin’in Yarkent/İlişku Katliamı

Doğu Türkistan Türklerinin milli direniş mücadelesi tarihine  İlişku Katliamı olarak geçen bu milli direniş 28 Temmuz 2014’te Ramazan Bayramı öncesi İlişku Kasabasında bir evde  kadın ve Çocukların  toplanarak Kurani Kerim okuyarak ibadet etmesinin  İşgalcilerin yerel  İşbirlikçisi bir İspıyoncunun Yerel Polise ihbar etmesi  üzerine başlayan bir direniştir.İşgal Polisi gözaltına alınan kadın ve çocukların  eş ve babalarının Polis Merkezine topluca  gelerek  ailelerinin serbest bırakılmasını talep etmeleri üzerine İşgalciler göz altında bulunan bir kaç ve kadın ve çocuğu  eşleri ve babalarının gözü önünde darp ve işkence etmesi üzerine başlayan gerginlik daha sonra çatışmaya dönüşmüştür. Çin işgal Ordusu  ağır silahlar ve silahlı hava araçları ile İlişku ve bağlı köylere yönelik saldırı başlatmıştır.  Bölgenin tüm haberleşme sistemleri ve internet tamamın keesilmiş,giriş çıkışlara kapatılmış ve  Yarkent  Çin işgal Ordusunca tam bir kuşatma altına alınmıştır.  Urumçi’de yaşayan ve aslen Yarkent bölgesinden olan Ebubekir Rahim adında 22 yaşındaki bir genç İşgalci Çin’in  sansür duvarını delerek 3 kez yurt dışı ile bağlantı kurmayı başarmıştır. Ebubekir Rahim  yurt dışına ilettiği bilgilere göre   Çin işgal Ordusunun bu acımasız saldırıları sonucu İlişku Kasabasına bağlı 15-16 ve 17 No.lu yerleşim bölgelerinde(Kentlerinde)  3-5 bin  arasında olduğu tahmin edilen kadın, çocuk ve yaşlıların de içinde bulunduğu Uygurlar  hayatını kaybetmiştir. Ölenlerin arasında Çinli İşgalcilerin işbirlikçi yerel yöneticilerin olduğu basına yansımıştır. Daha sonra tutuklanan  halk Kahramanı Ebubekir  Mehmet(Rahim)Tv.lara çıkarılarak teşhir edilmiş ve işkence koltuğundaki resim ve görünüleri da yayınlanmıştır.  Çin işgal yönetiminin katı sansürü sonucu  Yarkent/İlişku katliamına ait bilgiler resim ve görüntüler  05 Temmuz Urumçi Katliamında olduğu gibi medyada  yer almamıştır. İlişku Katliamına ait  bilgi,kanıtlar,resim ve görüntüler yok denecek kadar azdır.

Yarkent/İlişku katliamı direniş bölgelerinin kapsamı, katılanlar ile Çin saldırılarında yaralanan ve  hayatını kaybedenlerin sayısı bakımından son yıllarda Doğu Türkistan genelinde meydana gelen  05 Nisan 1990 Kaşgar/Barın, 05 Şubat 1997/Gulca ve 05 Temmuz 2009/Urumçi  başta tüm diğer milli direniş hareketlerinden  çok daha büyük olarak tarihe geçmiştir.

Share
8066 Kez Görüntülendi.