logo

trugen jacn

UYGUR DİN ADAMI İLK KEZ ABD.KONGRESİ’NDE ÇİN’İN İSLAM DÜŞMANLIĞINI ANLATTI

ئامېرىكا دۆلەت مەجلىسى قارمىقىدىكى ئامېرىكا-خىتاي ئىستراتېگىيەلىك رىقابەت پەۋقۇلئاددە كومىتېتى ئۆتكۈزۈلگەن «خىتاي كومپارتىيەسىنىڭ ئېتىقادچى ئاممىغا بولغان تەھدىتى: دىنلار ئارا مۇنازىرە» ناملىق گۇۋاھلىق ئاڭلاش يىغىنىدا ئامېرىكادا تۇرۇشلۇق ئۇيغۇر ئىمام ئەنقەر ھاجىم گۇۋاھلىق بەرگەن. 2023-يىلى 12-ئىيۇل، ۋاشىنگتون.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD. tarihinde  ilk kez bir Uygur  Türkü din adamı  Çin’in Müslümanlara karşı baskı, zulüm ve soykırım suçları ile İslam dinine yönelik  düşmanca ve aşağılayıcı tutumu hakkında tanık olarak anlattığı bildirildi.

Özgür Asya radyosunun + bildirdiğine göre  ABD.Kongresi Çin ile ilişkiler ve Rekabet Özel Komitesi Müslüman, Yahudi ve Hristiyan din adamlarını davet ederek  Çin komünist yönetiminin  İslam dini başta diğer dinlere karşı dini  baskılar ve dini soykırım uygulamaları ile çeşitli din mensuplarına yönelik baskı,zulüm işkenceler ile etnik ve dini soykırım cinayetleri hakkında onları tanık olarak   ifadelerine baş vurduğu bildirildi.

ABD.Kongresindeki bu tanıklık toplantısına Çin işgalindeki Doğu Türkistanlı Uygur Din adamı Ankar  Karı(Hafiz Ankar) de davet üzerine tanık olarak ifade verdi.

Uygur din adamı Ankar Kari Kongrede tanık olarak verdiği ifadesinde şunları söylediği bildirildi :

Komünist Çin yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlar başta diğer Müslüman halklara karşı  tarihin şimdiye kadar hiç şahit olmadığı en aşağılık ve iğrenç  insanlık suçlarını işlemeyi sürdürmektedir.ÇKP İşgal yönetimi ülkemdeki yüzlerce yıllık Camileri yıkarak yok etmekte.kutsal kitabımız Kura’ni kerim ve dini kitaplarımızı  zorla toplayarak meydanlarda yakmaktadır. Masum  Uygur  kızlarının aşağılamakta ve onların namus ve iffetini kirletmektedir. Milyonlarca Uygur Kardeşlerimiz Çin’in toplama kamplarında zorla ve hukuksuz olarak tutulmakta ve baskı, zulüm işkenceler ve aç bırakılarak  sistemli bir şekilde katledilmektedir. Müslüman ülkeler başta olmak üzere demokrası ve insan hakları değerlerini önceleyen ülkeler bu insanlık trajedisine sessiz ve kayıtsız kalmakta ve bu cinayetlerin durdurulması için yeterli  tepki ve tedbirleri almamaktadır. Ben ABD yönetiminden ve özellikle Dini Liderlerden  Çin’in Uygurlara yönelik bu soykırım uygulamalarını sonlandırması için etkili ve güçlü şekilde girişimlerde bulunmalarını talep ediyorum.Çin’in işlediği bu insanlık suçlarına karşı BM.evrensel İnsan hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası yasa ve kuralları uygulamaya davet ediyorum.”şeklindi konuştu.

 

ئامېرىكا دۆلەت مەجلىسى قارمىقىدىكى ئامېرىكا-خىتاي ئىستراتېگىيەلىك رىقابەت پەۋقۇلئاددە كومىتېتى ئۆتكۈزۈلگەن «خىتاي كومپارتىيەسىنىڭ ئېتىقادچى ئاممىغا بولغان تەھدىتى: دىنلار ئارا مۇنازىرە» ناملىق گۇۋاھلىق ئاڭلاش يىغىنىدا ئامېرىكادا تۇرۇشلۇق ئۇيغۇر ئىمام ئەنقەر ھاجىم گۇۋاھلىق بەرگەن. 2023-يىلى 12-ئىيۇل، ۋاشىنگتون.

Uygur Din Adamı : Çin Zülmünü Anlatırken Ağlamaya Başladım

ABD kongresinde Uygur din adamı olarak ilk kez konuşan ve Çin’in Uygur Müslümanlarına yönelik cinayetlerini ifşa eden Din adamı Ankar Kari tanık olarak ifade verdikten sonra şunları söyledi : ” Ben Uygur İnsan hakları Projesi Direktörü Ömer Kanat’ın  girişimi ve yardımı ile ilk kez  Kongre’de ifade verdim. Çin’in Uygur Müslümanlara karşı işlediği cinayetleri  yanı masum kızlarımızın nasıl aşağılandığını ,camilerimiz ve dini kitaplarımızın nasıl yok edildiğini masum Kardeşlerimizin sistemli şekilde nasıl katledildiklerini anlatırken, masum Uygur  yavrularımızın  Dönüştürme Kampalırna Çinli olarak asimile sahneleri   göz önümde  canlındı ve kendimi tutamadım ve ağlamaya başladım. Benim ağladığımı gören Yahudi, Hıristiyan ve diğer Din adamları da  benden etkilenerek göz yaşlarını tutamadılar. Konuşmamda Müslümanların ve diğer din mensuplarının ve ülkelerin Çin soykırımına kayıtsız kalmalarını güçlü cümlelerle eleştirdim ve tepkimi gösterdim. Daha sonra salonda bulunan diğer din adamları ve gazeteciler beni teselli etmeye ve Çin soykırımının duyurulması ve durdurulması noktasında ellerinden gelen çabaları göstereceklerini ifade ettiler.” şeklinde konuştu.

Share
4041 Kez Görüntülendi.