logo

trugen jacn

HRW.ÖRGÜTÜ :TAYLAND TUTUKLU UYGUR MÜLTECİLERİ SERBEST BIRAKMALI !

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Türkiye açıklaması: 'OHAL insan hakları ihlaline neden oluyor' - Dünyadan Haberler

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı, zulüm,  etnik soykırım ve inlık suçlarından kaçarak 2014 yılında Tayland’a sığınan ve 9 yıldan beri Tayland’ta  hapiste tutulan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinden son aylarda 2 kişinin kamplarda arka  arkadan hayatlarını keybetmeleri  uluslararası toplumun ve uluslararası insan hakları kuruluuşlarının tepkilerine yol açtığı bildirildi.

23 Nisan’da vefat eden Uygur Türkü Mehmet Tohti Kurban’ın  tedavi edilmemesi üzerine hayatını kaybetmesine  İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW) Asya işleri Direktörü Maya Wang, Uygur tutuklu Mehmet Tohti’nin gözaltı merkezinde hayatını kaybetmesine tepki göstererek şunları söyledi :” Uygur tutuklu Tohti’nın  ölümü, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün  Tayland’daki Uygurlarla ilgili endişelerinde ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.  Tayland’ın Uygurları bu kadar kötü koşullarda alıkoymasının ve ölümlerinin Çin’in Uygurlara uyguladığı baskı ve zulmünde  suç ortağı olduğunun kanıtıdır. Bin insanın böylesi kötü koşullarda  hayatını kaybetmesi  gerçekten çok üzücü.  Bu ölüm olayı Bizim(HRW)  ve BM’nin raporları Uygur bölgesinde yaşayan   Uygurların korkunç durumunun insanlığa karşı suç olarak ilan etmesinden sonra meydana gelen  bir başka ciddi  hadisedir.  Tayland’ın yıllardan beri Uygurları  hapiste tutarak böyle  cezalandırmaya çalışması  gerçekten Çin’in  suç ortağı olduğunu  göstermektedir. Tayland makamlarından uluslararası yasalara uymalarını ve Tayland gözaltı merkezlerindeki tüm Uygur mültecileri serbest bırakmalarını ve onlara siyasi sığınma başvurusunda bulunma  hakkı vermelerini talep ediyoruz.  Uygur sığınmacılar  şu anda Tayland’ın bu kötü   gözaltı merkezlerinde korkunç koşullarla kapana kısılmış durumda  ve kendilerine reva görülenler  dehşet verici ve  insanlık dışıdır.  Tayland yönetimi  bu kapana kısılmış Uygurlara  siyasi sığınma talep etme hakkı tanımalı ve  onların bu korkunç gözaltı merkezlerinden kurtulabilmeleri için bir çıkış yolu  tanımalıdır. Bu Uygur sığınmacıların   buralarda kaybolup  yok olmaktan  bir an önce kurtarmalıdırlar.” ifadelerini kullandı.

Tayland'da tutuklu 173 Uygur Türk'ü Kayseri'ye getirildi - Son Dakika Haberler

Türkiye, Tayland’da Tutuklu Uygurları  Kurtarmıştı

2015 yılının 08 Temmuz gecesi  Tayland  yönetimi  ülkesinde sığınmacı olarak bulunan  100’den fazla Uygur’u Çin’e  teslim etmişti. Bu  Uygurlar Bangkong’a  gelen Çin Polisleri  tarafından özel Çin uçakları ile bu Uygurların  başlarına siyah torbalar  geçirerek ve el ve ayakları zincirlenerek  canlı yayınla Çin’e geri götürmüştü. Tayland yönetiminin bu insan haklarına aykırı  ve acımasız tutumu BM. başta  batılı ülkeler ile uluslararası insan hakları örgütleri  tarafından sert şekilde eleştirilerek  protesto edilmişti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği daha sonra Çin’e teslim edilen  bu Uygur sığınmacıların akibetlerinin meçhul olduğunu ve haklarında sağlıklı haber alınamadığını açıklamıştı.

Tayland yönetiminin 100’den fazla sığınmacı Uygur’u Çin’e teslim etmesi üzerine Türkiye Devletimiz derhal harekete geçmiş  ve Tayland gözaltı merkezlerinde tutulan Uygur’lardan   çoğunluğunu  kadın ve çocukların oluşturduğu  170’den fazla  kişiyi uçakla Türkiye’ye getirerek Çin’e teslim edilmekten kurtarmıştı.  Merhum Mehmet   Tohti’nin eşinin 3 çocuğu ile birlikte   kurtarılarak İstanbul’a getirilmişti.  Özgür Asya( rfa.org) radyosu  muhabirleri  3 çocuklu  bu aileye  bir türlü ulaşamadıklarını   ve kendilerinin nerede oldukları bilgisine erişemediklerini  bildiriyorlar.

TAYLAND HAPİSHANESİNDE DOĞAN UYGUR BEBEKLER ÖLÜME KOŞUYOR... - YouTube

2014’ten beri (9 yıldır) Tayland’da   en az  50 Uygur  Tutuklu  Bulunuyor

Şu anda Tayland’ın başkenti  Bangkok’un  Suanphlu Gözaltı Merkezinde 45 – 50  arasında Uygur mültecilerin gözaltında tutulduğu bildiriliyor. 23 Nisan’da hayatını kaybeden Mehmet Tohti Kurban  2018’den bu yana Tayland gözaltı merkezlerinde ölen 5. kişi olup, şimdiye kadar  bu ölüm kamplarında 2’si çocuk olmak üzere  toplam  5 Uygur  hayatını kaybetmiş bulunuyor.  Bu ölen Uygurların içinde en dramatik olanı ise, 2014 yılında  Gözaltı Merkezinde Annesinin kucağında  zatürreden hayatını kaybeden   3 yaşında bir  erkek bebekti.

Share
4745 Kez Görüntülendi.