logo

trugen jacn

KAZAK GÖREVLİ: DURUM ÇOK VAHİM.ORUÇ TUTAMIYOR VE NAMAZ DA KILAMIYORUZ

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DA 16.000 CAMİ YIKTI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
 Çin  yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’da 2017 yılında  çıkardığı 17 bölüm ve 50 maddeden oluşan sözde  “Aşırılık ve terörcülerle Savaş ” yasası ile  ülkeyi dünyadan izole ederek koparmış, seyahat, telefon, internet ve sosyal medya başta tüm iletişim  kanallarını engelleyerek yasaklamıştır. İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’da  yürüttüğü ÇKP  Kızıl Ordusu eliyle  yürüttüğü devlet terörü baskı,zulüm ve diğer insanlık dışı baskı ve zulümleri  ve bu ülkede ne olup bittiği   konusunda sağlıklı haberler alabilmek mümkün olamamaktadır.
Ancak,  bütün bunlara rağmen, özellikle Doğu Türkistan’ı ziyaret eden etnik Han Çinlilerinin Çin’in sosyal medya platformunu kullanarak  yaptığı paylaşımlarla bazı ip uçlarına ulaşmak mümkün olabilmektedir.
Cami ve Mescitler   Müslümanlara Yasak ve Kapalı Etnik Çinlilere  İse Açık
 İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki Ramazan yasaklarını bu yol daha da arttırdığı ve  Cami ve Mescitlerde ibadet etmeyi Müslüman Uygur, Kazak,Kırgizlar ve diğer Müslümanlara  yasaklarken, Müslüman olmayan ateist Han Çinlisi turistlerinin ziyaret etmelerini   serbest bıraktığı  bildirilmektedir

Çinli turistlerin Müslüman camilerini özgürce ziyaret ettiklerini gösteren  başka bir video, 12 Nisan’da  Doğu Türkistan’in Altay kentine  seyahat eden Çinli bir turist tarafından TikTok’ta yayınlanmıştır.

Videodaki görüntülerde  Çinli turist, Altay’da   Arapça “Mescidi  Ekber =Büyük Mescit=Cami” ) adı yazılı  bir levhanın bulunduğunu gösteriyor.

Çinli Turist paylaşımında Yerel İşgal  Biriminin  siyasi düzenlemeleri/Yasakları  nedeniyle bu camiye namaz kılmak için kimsenin gelmediğini ayrıca Videonun çekildiği  gün olan 12 Nisan’da  Altay’da kar yağdığını  de belirtiyor.

Bu bilgilere göre Altay’ı arayıp durumu sorduğumuzda Altay Tourist Hotel’in Çinli görevlisi turistlerin Altay’daki Ulu Camii’yi serbestçe ziyaret edebileceğini söyledi.

Kendisine “Ramazan ayında camilerde namaz kılınabilir mi?” diye sorduk. Sorduğumuzda bu durumlardan haberi olmadığını söyledi.

Çin'e terkedilmiş bir kader: "Doğu Türkistan" | İHH İnsani Yardım Vakfı

Kazak Görevli  Kadın : Camiler Müslümanlara ve  İbadetine Kapalı

Özgür Asya radyosu muhabirleri Altay’da bir otelde  resepsiyoner olarak çalışan Kazak  Türkü kadın görevli  ile  telefon iletişim kurmayı başardı ve Altay’daki  durum hakkında sorular sorduğunu ve Kazak görevlinin  kendisine yöneltilen Soruları ihtiyatla   şöyle cevaplandığını bildirdi ;

  • Altay’daki camileri  Çinli   turistlerin ziyaret edebiliyor. Ancak, Camide  namaz kılanları pek görmedim.
  • Sadece devlet tarafından verilen sertifikaya sahip imamların camiye girip namaz kılabiliyor. Sertefikalı Mollarının ellerinde Molla Olduklarına air belgeler var. Diğerlerinin  ise, camiye girebilmeleri için  yönetimden izin almaları gerekir.

Otel Resepsiyonunda çalışan Müslüman Kazak görevli Muhabirin siz Oruç tutuyor ve namaz kılabiliyor musunuz? ” sorusunu ise,”Hayır,  bizler burada  oruç  tutamıyoruz ve namaz da kılamıyoruz.” şeklinde cevaplandırdığını  bildirdi.

Kazak  Otel  Görevlisi Muhabirin neden ve Niçin Oruç Tutamadığı yolundaki sorusunu ise,  Çince ve Kazakça karışımı bir  dil ve üslupla daha temkinli  bir  şekilde : “Bilmiyorum,  bizim evde oruç tutan kimse yok. Ayrıca,  birçok kişinin  yönetimin katı politikalar nedeniyle  çok insanın oruç tutamadığını veya camiye gitmeye  de cesaret edemiyor.” sözleri ile cevaplandırdı.

Bir diğer Otelin Kadın görevlisi ise Muhabirin  Ramazan ayında oruç ve namaz hakkındaki sorularını : ”  İşim çok yoğun  olduğu için oruç tutamıyor ve namaz da kılamıyorum. Annem  ve babam dahi  oruç tutamıyorlar” sözlerinin dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Doğu Türkistan, Sincan Uygur Özerk bölgesi, Uygur Türkleri / Sayfa 1

Dr.Hasan :Çin’in Ramazan Yasakları İslam Dinine Hakarettir

ABD’de yaşayan Uygur inisan hakları  aktivistlerinden veDünya Uygur Kurultayı Yürütme kurulu başkan yardımcısı  İlşat Hasan,  Çin işgal yönetiminin ramazan yasaklarını şu sözlerle değerlendirdi : ”  Çin  işgal yönetiminin Müslüman Türklere karşı  Ramazan ve namaz yasakları temel insan hakkıdır ve bu  engeller ve yasaklamaları kabul etmek mümkün değildir. Müslümanların kutsal Ramazan ayında Uygurlara kapalı olan camilerin Çinli turistlere açılmasının aslında Uygurların dini inançlarına hakaret ve   aşağılamak ve onların milli onurlarına yönelik  alçakça bir saldırıdır. Çin,  Uygurların dini inançlarına karşı bu engel ve  kısıtlamamış  ve Uygurların kutsal ibadet mekanları olan  Camilerini turistik cazibe merkezlerine çevirmiştir. Bu yasaklama ve engeller aynı zamanda İslam dinimize karşı  yapılmaktadır. Ancak İslam dünyasının  özellikle Müslüman Arap ülkeleri ile komşu Pakistan’in buna sessiz kalmasını kabul etmek mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Share
4736 Kez Görüntülendi.