logo

trugen jacn
02 Ocak 2015

ÇİN, HAPİSTEKİ Dr.TOHTI’NİN AİLESİ İLE GÖRÜŞMESİNE İZİN VERMİYOR.

ilham-tohti

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin, Urumçi’deki bir Ceza evinde tutulmakta olan ve geçen yılın Eylül ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygur bilim adamı,insan hakları Aktivisti ve Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri ve Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti’nin ailesi ile görüşmesine izin vermediği bildiriliyor.
Dr.Tohti’nin Pekin’de yaşayan eşi Güzelnur Hanım’ın ifadesine göre, Dr.Tohtı 12 Aralık’ta Urumçi 1 No.lu Cezaevine nakledildiği bildiriliyor. Ceza evi yönetimi Dr.Tohti’nin eşi’ne gönderdiği resmi yazı’da 15 Haziran 2015’e kadar eşi ile görüşmesine izin verilmeyeceğini Dr.Tohtı’nın yakınlarının ziyaret taleplerinin reddedileceği ve kışlık elbise ve diğer yaşam malzemelerinin de gönderilmemesi gerektiği, gönderildiği taktirde de kendisine verilmeyeceği hususu mektupta yer alıyor.

Çin işgal yönetiminin bir mahkumun asgarı yasal hakkı olan buhakkı gasbettiğini,  hukuksuz ve kendi yasalarına de tamamen aykırı bu uygulamalara karşı uluslar arası toplumun tepkileri sürüyor.
ABD.’de yaşayan Uygur Siyasi Aktivist ve analizci Dr.İlşat Hasan bu konuyu Hür Asya Radyosuna şöyle değerlendirdi, “ Çin işgal yönetiminin bu insanlık dışı uygulamasını şiddetle kınıyorum. Bu durum,Dr.Tohtı’nın eğilmeyen ve teslim olmayan iradesi karşısında Çinli işgalcilerin ne kadar çaresiz kaldığının ve nasıl de zavallı bir duruma düştüğünün net ve açık kanıtıdır. Dr.Tohtı’ya reva görülen bu  tavır,İşgalci Çin’in bir hukuk devleti olmadığını ispat olmadığını göstermektedir.” Şeklinde konuştu.
Dr.İlşat Hasan, Çinli işgalcilerin Dr.Tohtı’yı tutulakdıklarından beri ona karşı insanlık dışı bütün Çin  zulüm ve işkencelerini üzerinde denediklerini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü, “ Diaspora’da faaliyet gösteren Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere, Doğu Türkistan ve Uygur Teşkilatalarından Dr.Tohtı’nın hapishane şartlarını iyileştirmeye yönelik ciddi çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. Teşkilatlarımız uluslar arası toplumu ve Uluslar arası İnsan Hakları ve Hukuk Kurum ve Kuruluşlarını ve Ülkeleri ve hükümetleri harekete geçirmelidir. Uluslar arası toplum,STK.lar ve ülkeleri Dr.Tohtı konusunda Çin’i karşı baskı yapmalarını sağlamalıdır. Doğu Türkistanlılar olarak Dr.Tohti başta olmak üzere Doğu Türkistan’da insani hak ve hukuk’un uygulanmasını istedikleri için hukuksuz olarak hapsedilen Uygur tutuklu ve hükümlülere sahiplenilmesi ve onların zor durumda olan ailelerine her yönden yardımcı olunmasının insani,milli ve dini bir vecibe olduğunu bir kez daha hatırlatmlak istiyorum.” Dedi.
Bilindiği gibi, Pekin Merkezi üniversitesi öğretim üyesi ve Uygurların Vicdanı olarak bilinen Dr.Tohtı, geçen yıl 15 Ocak’ta 7 öğrencisi ile tutuklanmış ve Urumçi’de yapılan hukuksuz ve göstermelik duruşmalar sonucunda 23 Eylül’de ömür boyu hapis cezasına çarpıtırılmıştı.

Etiketler: » » » » »
Share
1479 Kez Görüntülendi.