logo

trugen jacn

BANGLADEŞ MÜSLÜMANLARI ÇİN’İN 05 NİSAN 1990- BARIN KATLİAMINI PROTESTO ETTİLER

باڭلادېشتىكى مۇسۇلمان تەشكىلاتلىرى ئۆتكۈزگەن نامايىشتىن كۆرۈنۈش. 2023-يىلى 5-ئاپرېل.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
 En kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Bangladeş’teki Müslüman örgütler İşgalci Çin’in 05 Nisan 1990’de Doğu Türkistan’ın Kaşgar Vilayetine bağlı Barın Kasabasında bölge halkının temel insani haklarını talep eden barışçıl ve yasal gösterilerini  bahane ederek büyük katliamlar yapan Çin işgal  Ordusunun Barın  katliamının 33.yıl dönümünde çeşitli kentlerde   protesto gösterileri  toplantılar ve basın açıklamaları yaparak ve protesto gösterileri düzenleyerek tepki gösterdiler Katliamcı Çin’e lanetler yağdırdılar.  

Bangladeş'teki Müslüman örgütlerin protestosundan bir görüntü. 5 Nisan 2023.

Başkent Dakka’daki  Basın Toplantısı ve Gösteriler

Özgür Asya radyosunun Hindistan’ın “Republic World= Cumhuriyet Dünyası”adlı  televizyon kanalında yayınlanan “Bangladeşli Müslümanlar, Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik zulmünü protesto gösterisi düzenledi” haberini kaynak göstererek verdiği haberlere göre ;  başkent Dakka’da Barın Direnşinin Lideri   Zaidin Yusuf  adına düzenlenen toplantıda  Barın şehitleri kurani erim ve dualar edilerek anıldı. Çin’in  işgal altındaki Doğu Türkistan’daki masum Uygur halkına yönelik zulmünü derhal durdurması ve topraklardaki yasadışı işgaline son vermesi çağrısında bulundu.

Toplantının ardından “Bangladeş Hilafet Andolan”, “Nizami İslam”, “Mevlana Şehidül İslam”, “Bangladeş İslam Alimleri Cemaati”, “Mevlana Kabirul İslam” gibi kuruluşların lider ve üyeleri ile 200’den fazla kişinin katılımı  Dakka Üniversitesi önünde  bir protesto gösterisi düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Barın şehitlerine dualar edilerek anıldı ve Çin’in Doğu Türkisan’daki etnik soykırım cinayetlerini durdurması için çağrılar yapıldı. Daha sonra toplanan kalabalık  protestolarını sokaklarda sloganlar atarak sürdürdüler. .  ile  bir araya geldi. Uygurlara ders vermek için Dakka Üniversitesi önünde soykırımı protesto ettiler ve sokak yürüyüşü düzenlediler.

Bangladeshta-uyghur-mesilisi-namayish-1

 

Gazipur’daki Gösteriler :Uygur Müslümanların Soykırımını Durdur 

Radyonun bir diğer haberine gör, 5 Nisan’da Bangladeş’in Ghazipur kentinde 300’den fazla kişi “Bangladeş Sığınmacılara Yardım ve  Refahlarının sağlanması ve Kalkınma Komitesi” adlı başka bir örgütün örgütlenmesiyle bir araya gelerek protesto gösterisi yaptı.  Örgüt daha sonra Çin’in zulmü ile ilgili hazırladıkları bir mektubu Dakka’daki Çin büyükelçiliğine teslim ettiler.  Verilen Mektubun, Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik  baskı ve  zulümlerine ve  etnik soykırım uygulamalarına soykırımına derhal son verilmesini talep eden bir muhtıra olduğu bildirildi.  gönderdiler.

Bangladeş'teki Müslüman örgütlerin protestosundan bir görüntü. 5 Nisan 2023.

Rangpur’daki Gösteriler 

5 Nisan’da  Muhtijodha Mancha adlı bir örgüt, Bangladeş’in Rangpur kentindeki bir Medya Kulübünde bir basın toplantısı düzenlediler.Basın açıklamasında  Çin rejiminin Uygur Müslümanlarına yönelik  Toplama/esir kampları ve  etnik soykırım politikalarını eleştirilerek  kınandı ve bu insanlık dışı uygulamaların derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

Bangladeş’teki protestocular, Bengalca, ve ingilizce dillerinde  hazırladıkları   ” Müslüman  Uygurların  05 Nisan Şanlı Direnişinin yıldönümü Çin’in Barın  Katliamının  33. yıldönümü –  “Doğu Türkistan’da 5 Nisan Barin devriminin kurbanlarını anmak ve Uygurlara yönelik zulmü durdurmak için protesto-   Ey Çin Uygur soykırımını derhal Durdurun!” yazılı pankratlar taşıdıkları görüldü.

Ayrıca, Protesto gösterileri ile basın açıklaması ve diğer etkinliklere  Bengladeşli Müslüman Kadınların kalabalık olarak katılmaları dikkati çekti.

Share
4524 Kez Görüntülendi.