logo

trugen jacn

DR.İLŞAT HASAN : İŞGALCİ ÇİN’İN UYGUR KÜLTÜRÜNÜ ÇALMASI SOYKIRIMIN TAM KENDİSİDİR!

Resim

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünya Uygur Kurultayı Yürütme Kurulu Başkan yardımcısı ve  siyasi analizci Dr.İlşat Hasan Çin İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara dillerini, külterel değerlerini yasaklaması ve buna karşı  Uygur dili ve bu değerleri  çalarak etnik Çinlilere öğretmesinin ” UYGUR SOYKIRIMININ TAM KENDİSİDİR!” açıklamasında bulundu.

Son zamanlarda   Çin’in sosyal medyasında sıkça rastlanan  ”  Uygur gibi davranan,   başına Uygur doppası , Uygur milli  Motifli  kanvay gömlek giyen  Uygurca sazlar eşliğinde  ve  Uygurca şarkılar ve Uygurca şarkılar söyleyen “SAHTE UYGUR” etnik   Çinlilerin videoları  diasporada yaşayan  Uygurlarının şiddetli tepki ve  protestoları ile karşılanıyor. ÇKP’nin bu  Kültürel Hırsızlık örneği  olan bu  İki Yüzlü Sahtekar ve Yalancılığının bu son örneklerine şiddetle itiraz ettikleri görülüyor.

ABD’da yaşayan DUK İcra Komitesi Başkan Yardımcısı ve Uygur Türkü Siyasi analizci Dr.İlşat hasan  İşgalcı Çin’in bu son kültürel Hırsızlık  iki yüzlü yalancılık örneği uygulamalarını Özgür Asya radyosuna şöyle değerlendirdi :

“Çin hükümeti Çinli göçmenlere geleneksel Uygur kıyafetleri giydirdi ve onları Uygur gibi gösteriyor onlara Uygur dilini öğretiyor ve  Uygurca şarkılar söyletiyor ve Uygurca danslar ettiriyor.  Öğrenim yaşını geçmiş  yaşlı bir Çinli ise geleneksel Uygur sanatçıları taklit etmeye, Sepaye(bir nevi halkalı çalgı aleti) çalmaya  çalışıyor.Ancak,gülünç duruma düştüğü açıkça görülüyor.  Bu kart Çinliler geleneksel Uygur sanatçılarını taklit etmek için elinden geleni yapıyor. Çinli işgalcılar, ne kadar sahtekarlık yapsalar ve  ve kötü ürünler üretmeye çalışsa da Bi taklitçi Çinliler Uygur  sanatçıların  asil  ruhunu  ve   cesur yiğitliğini  asla ifade edemedikleri açıkça görülüyor.

Uygur Türkleri  Sanatçılar Neredeler !

Çin’in Uygurlardan çaldığı bu kültürel değerleri onlara yasaklayarak göçmen Han Çinlisi Çinililere öğretmeye çalışan ÇKP İşgal yönetimine twitter hesabından tepki gösteren ve sert sözlerle eleştiren Dr.Hasan  şu  çarpıcı ifadeleri kullandığı görülüyor :

  • Bütün bu görüntü ve resimler Uygur sanatçıların  neden bu güzel sanatlarını kendilerinin icra etmedikleri/ettirmedikleri/edemedikleri sorusunu akıllara getiriyor.
  • Sahidern Uygur Sanatçılarımız  neredeler?
  • Uygur sazlarını çalan   Uygurların asil ve cusur  ruhunu temsil Uygurlar neden  ortada  yoklar?
  •  Yüzlerce yıllık  eşsiz Uygur Kültür ve sanatının 21.yüzyıldaki bu temsilcileri İşgalci ÇKP’nin  Nazi Hitler’den  ilham ve örnek  alarak kurduğu Doğu Türkistan’daki yüzlerce Çin tipi Nazi/ Toplama kamplarında mı, yoksa Çin’in Karanlık Zindanlarındalar mi ? hapishanelerde mi?

Dr. Hasan’in  Twitter’de yazdığı bu mesajın kısa zamanda  150 binden  fazla kişi tarafından beğenildiği  ve  142 kez paylaşıldı ve  binlerce yorum aldığı  görüldü.

Çin’in Yaptıkları Uygurlara Yönelik Aşağılık ve Alçakça  Bir hakarettir

Özgür Asya radyosuna bu paylaşımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr.Hasan : ” Bir başka Ulusun kültürel değerleri ile alay etmek ve bu değerleri çalmak  hırsızlık yapmak en   düşük yergi ifadesi ile  bir aşağılık ve alçakça bir h0akarettir. Çin’in  Uygurların kültürel değerlerini taklit etmesi bu  estetik değerlere saygı  göstermek veya bundan zevk almak yerine dalga geçmesi ve küçümseyerek  bu değerlerle  alay etmesi   5 bin yıllık  kadim bir kültüre sahip olduğunu iddia eden ÇKP yönetiminin  insanlık  değerlerine ve  başkalarının kültürlerine karşı ne kadar edepsiz, ahlaksız, saygısız  ve şövenist Çin  gözü ile  baktığının açık bir göstergesidir.  Bunlar Uygurların  kültürünün yok edilmesine karşı bir insanı duyarlılık veya  tepki değil, bu kadim ve saygıya layık kültür sahiplerinin onurlarını incitme  ve  onları aşağılamaktır.”  sözleri ile değerlendirdi.

ABD’li   Uzmanı  Anderson :   Uygur kültür ve  Sanatı İnsanlığın  En Değerli Örneğidir

Dr. Hasan sosyal medyada  paylaşılan  videolarda  Çinlilerin yaptığı  sahtekarlıkların çok komik ve  gülünç bulduğunu  bir Uygur olarak bundan büyük üzüntü duyduğunu beliirterek şöyle konuştu : ” Çinlilerin bütün bu kültür Hırsızlıkları ile sahtekarlıklarına karşı ABD’lı ünlü Uygur müziği araştırmacısı Alice Anderson’ın seslendirdiği Uygur şarkıları  Uygurlara bir  teselli ve moral olmuştur.Ayrıca Anderson Uygur kültür ve sanatının insanlığin er değerli birer Sanat örneği olduğunu belirterek  Uygur ların kültür ve sanatını  övmüştür.

Alice Anderson Uygur müziklerini icra ederken, gösterdiği  performansları ile   Uygur  kültür ve sanatına içten bir tutku ile yaklaşmış  ve  yerekten saygı göstermiştir.

ÇKP İşgal Yönetimi  Gerçek Amacını Ortaya Koymuştur

Dr. Hasan, Uygur sanatını ve kültürünü küçük düşüren,  Uygur kültürü ve sanatı ile dalga geçerek   hecveden “Sahte Uygur” etnik Çinli göçmenlerin  aslında Çin hükümetinin  asıl  niyet ve amacını ortaya koyduğunu göstermektedir.

Gerçekte, Çin’in asıl amacı Uygur kültürüne saygı ve değer vermek değil,  aksine Batı dünyasına  Uygur soykırımı nedeniyle kendisine karşı günden güne şiddetlenerek artan  tepki ve  eleştirilerini  boşa çıkarmak için : ”  Uygurlara soykırım yapmıyoruz. Tersine  Uygur kültürü ve sanatına sahip çıkıyoruz. yalanı ile batı dünyası ve uluslararası toplumu bir kez daha  kandırmak ve aldatmaktır.”  dedi.

Bir 12 kişi, çocuk, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir

Biz Diaspora Uygurlarına  Bu Konuda Önemli  Görevler Düşüyor 

Dr.Hasan,   İşgalci ve Soykırımcı Çin’in Uygurlar konusundaki bu ard niyetli ve yanlış  algı ve  sinyalleri önlemenin önemine dikkat çekerek : ”  Çin’in Uygur kültürüne yönelik kültürel hırsızlığını ve saygısızlığına karşı mutlaka karşılık verilmeli ve bu Çin yalanları ile yasal zeminde kültürel olarak acilen harekete geçilmelidir. Bu konuda bizlere; yurt dışında özgür dünyada yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine  büyük görevler düşmektedir.  Ayrıca yurtdışında yaşayan bizler,  Uygurların gerçek kültürünü ve sanatını  orijinal haliyle dünyaya tanıtmalı ve bu konuda her türlü imkan ve fırsatlalrı bir an önce değerlendirmemiz gerektiği düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Bir 2 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir

Uygur Bölgesinde Kültürel Miras ve Soykırım Raporu 

Uygur İnsan Hakları Vakfı, Londra’da  yaşayan  Uygur kültürü araştırmacısı  Prof.Dr. Rachel Harris ve Uygur  aktivsiti şair-yazar  Aziz İsa Elkun tarafından  ortaklaşa hazırlanan ” Çin’in Uygurların Kültürel Mirasa Ortak Olması : Uygur Topraklarında Kültürel Miras ve Soykırım” başlıklı yeni bir raporu 9 Şubat’ta yayınladı. Raporda, Çin’in  Uygur Kütürü ve sanatına karşı  bu çalma uygulamalarının  Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO)’ne kayıtlı olan Uygurların 5 büyük  büyük somut olmayan kültürel mirasını koruduğu yolundaki iddialarına  bir dayanak olduğunu ,  ve kendisinin Uygur bölgesinde yürüttüğü topyekün Uygur soykırımını  gizlemek amacı taşıdığı bilgisi yer alıyor.

Kaynak :  https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/medeniyet-oghrisi-02222023123314.html

Share
1221 Kez Görüntülendi.