logo

trugen jacn

1944- DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİNİN KURUCU CUMHURBAŞKANI ALİ HAN TÖRE

12 Kasım 1944’de  Gulca kentinde ilan edilen  Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kurucularından ve ilk Cumhurbaşkanı Ali Han Töre  28 Şubat 1976’de ev hapsinde tutulduğu Özbekistan’in başkenti Taşkent’teki evinde  geçmişteki   tarihe not bırakan çalışmaları ve eserleriyle  ve  sonraki nesillere; bizlere  ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK idealini   kutsal bir miras  bırakarak  ebedi aleme göçmüştür. Merhum Cumhurbaşkanımız Ali Han Töre Atamızı Vefatının 47.yılında  rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Kabri nur, Mekanı  Cennette olsun. (UYHAM) 

28 Şubat 1976: Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Alihan Töre Sağuni'nin vefatı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Türkistan coğrafyasında İslam bilgini, Cemaat önderi ve önde gelen bir  ulema, olarak tanınan  Alihan Töre Sağunî, 1885 yılında  bugünkü Kırgızistan’ın  Yettisu bölgesindeki Tokmak (Karahanlıların yazlık başkenti eski Balasagun) şehrinde doğdu. İlk tahsilini kendi memleketinde yaptıktan sonra Mekke, Medine, Buhara gibi ünlü İslâm merkezlerinin mektep ve medreselerinde bilim  tahsil  etti.   Çarlık Yönetiminin Türkistan halklarının kendilerine  gündelikçi  olarak çalıştırma   siyasetine karşı çıktığı için  İşgalci Rus Çarlık yönetiminin  gizli polisinin takibine uğradı. 1914–1916 yıllarında  Türkistan Türklerinin Çarlık Rusya’sına karşı  özgürlük mücadelesine bizzat katılarak  önderlik etti.  1. Dünya Harbi yıllarında Türk  gençlerinin  zorla askerliğe  alınarak Çarlık Ordusu saflarına  katılan Türk gençlerine  kendi Kardeşleri olan  Osmanlı askerine kurşun atmaması  ve  savaşmaması  yönünde  nasihat ve telkinlerde bulundu. Bu yüzden aralıklarla tam 6 kez tutuklanarak hapsedildi.

Türkistan’da 1916 yılında İşgalcilere karşı başlatılan isyanın acımasız bir biçimde bastırılınca 1930 yılında Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrine göç etti  daha sonra Gulca kentine giderek yerleşti.  Doğu Türkistan’ın batıya; Türkistan’a  açılan kapısı  konumundaki Gulca’da   halka  toplantı ve vaazlarında  hürriyet ve istiklal düşüncelerini  teşvik ve telkin ettiği   için 1937 yılında Çinli işgalcılarca  tutuklanarak, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

1941 yılındaki genel  aftan yararlanarak    hürriyetine  kavuştu. Önce Rus sonra da Çin ordusunun Doğu Türkistan’ı işgaline karşı organize olan Doğu Türkistanlıların  kurduğu Azatlık Teşkilatının önderliğini yaptı ve bu uğurda mücadele etti. Pek çok askerî operasyonda komutanlık yaptı. 1944 yılındaki Gulca Zaferi’nden sonra kurulan Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti’nin (12 Kasım 1944) ilk Cumhurbaşkanı  olarak seçildi. Millî orduya  başkomutanı olduve  Mareşal unvanı aldı. 1946 yılının haziran ayında  Sovyet gizi Servisi KGB  casusları tarafından gizlice  kaçırılarak Taşkent’e  götürüldü. Hayatının sonuna kadar bir evde polis gözetimi altında tutuldu.

Askerî ve siyasî kimliğinin yanında Sağunî’nin ilmî yönü de dikkat çekicidir. O, çeşitli eserler kaleme alarak  bilime  da ciddi katkılarda bulunmuştur. O, “Tarih-i Muhammedî”, “Türkistan Kaygısı”, “Şifaü’l-ilel” gibi kitapları  yazdı.   Emir Timur’un “Timur Tüzükleri”, Derviş Ali Çengi’nin “Musiki Risalesi”, Ahmet Dâniş’in “Nevadirü’l-Vakayi’” adlı eserlerini Farsça’dan, Herman Vambery’nin “Buhara veya Maveraünnehir Tarihi” eserlerini de Osmanlıca’dan Özbekçe’ye tercüme etmiştir.

Şairlik yönü de olan Sağunî’nin basılmamış bir de divanı mevcuttur. Alihan Töre tarihi mimarlık abideleri (anıtları) ve eski el yazmalarını saklamada fedakarlık gösterdi. 1976 yılında Taşkent’de vefat etti. Taşkent’deki Şeyh Zeyniddin Baba kabristanına defnedildi.

Merhum Cumhurbaşkanımızı Ölümünün 47.yıl dönümünde  rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz.

Share
3356 Kez Görüntülendi.