logo

trugen jacn

UYGUR SIĞINMACI ABDULHAMİT:TÜRKİYE SAHİP ÇIKMASA İDİ,ÇİN BİZİ DE GERİ ALACAKTI

Kanada parlamentosunun 01  Şubat 2023’te  kabul ettiği  yeni bir yasa ile Türkiye başta  olmak üzere  çeşitli  Ülkelerde yaşayan ve  hukuki bir güvenceye kavuşamayan 10 bin Uygur Türkü’nün  Sığınmacı Göçmen olarak Kanada kabulü kesinleşmiş bulunmaktadır.Bu konu ile  ilgili  olarak basında ve sosyal medya platformlarında  çeşitli  görüşler, yorumlar ve paylaşımlar  yapıldığına tanıklık ediyoruz. Bunlardan, kendisi de  Tayland’a sığınan ve Devletimizce sahiplenilerek Türkiye’ye getirilen Uygur Türkü Sığınmacılardan Şair  Abdulhamit Uygur’un bu konudaki  sosyal medya paylaşımı çok dikkate değerdir. Abdulhamit Uygur  Uygurca paylaşımının Türkiye Türkçesine aktarımını aşağıda bilgilerinize sunuyoruz. (UYHAM) 

Fotoğrafı gör

Abdulhamit UYGUR ( Şair ve İstanbul’da yaşayan Uygur Sığınmacı)

 Ben hayatımda bizzat  kendimin de içinde  yer aldığı Uygurların büyük bir göç olayına tanık oldum ve bu göçle Türkiye’ye gelerek yerleştim. Biz  Çin zulmünden kaçan Uygur Türklerinden binlerce kişi Malezya Krallığına sığınmış ve burada  Türkiye’ye gidebilme ümidi ile beklemekte idik.  Bu günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2014  Malezya’ya resmi bir ziyarette bulunmuştu. Türkiye’ye döndükten sonra   devletimiz biz Uygur mültecilerin tamamının Türkiye’ye getirilmesini kararlaştırdı. Bunun üzerine Malezya Büyükelçiliğimiz ve bu ülkeye gelen görevlilerimiz bizleri koordine ederek  peyderpey Türkiye’ye gelmemizi sağladılar. Bu sayede  yaklaşık 20 bin Uygur Türkü sığınmacı Türkiye’ye gelerek huzura kavuşabildik. Allah   Türkiye Devletimizi daima korusun ve ilelebed payidar eylesin.

9 Yıldır  Türkiye’de yaşıyorum. Ama  Hala T.C.Vatandaşı Olamadım

Ben Doğu Türkistan’in Yarkent  kentinin  Ordanlık Kasabasında 1972 yılında doğdum.  Küçüklüğümden beri şiir yazarım ve edebiyata büyük hevesim vardı. Lise öğreniminden sonra  bir süre Kentimizdeki Din Alimlerinin gizli Medreselerinde dini eğitim aldım. Daha sonra   işgal yönetimi  Çin’in baskı ve zulmü dile getirdiğim şiir ve yazılarımı bahane ederek   beni  Terörcü  iftirası ile 21 yıl hapis cezasına çarptırdı. 18 yaşında girdiğim Çin zindanlarından  39 yaşımda özgürlüğüme kavuşabildim.  Bu  arada hapiste iken, Üniversiteye dışarıdan devam ettim ve Uygur dili ve edebiyatı bölümünden Lisans derecesi ile  diploma  aldım. Hapisten çıktıktan sonra da benim için ülkemde kalmam hiç güvenli değildi. Her an tutuklanabilir ve hapse atılabilirdim. Ben sabıkalı olduğum(21 yıl hapis yattığım) için  pasaport almam imkansızdı. Bu  sebepten dolayı  Çin yönetimi ile bağlantılı   Çinli insan kaçakçılarına  varımı yoğumu  satarak büyük miktarda para ödeyerek  Vietnam üzerinden Tayland’a kaçak yollardan sığındım.  Türkiye’ye geldikten sonra da Çin peşimi  hiç  bırakmadı. Hakkımda sürekli düzmece suç dosyaları  iletti ve bu yüzden   sürekli  soruşturmalara maruz kaldım.  Çin’in bu sahte Suç iftiraları yüzünden 3 kez  göz altına alındım. Bir keresinde  Göç İdaresine bağlı Aydın ve Erzurum Geri Gönderme Merkezlerinde toplam 2 yıl, daha sonra  da Muğla geri Gönderme Merkezinde 40 gün   tutuklu kaldım. Halen insani ikamet belgesi sahibiyim ve bu belge ile Vatandaşlığa baş vurma imkanım yoktur. Çünkü, müracaatım   sahip olduğum insani oturma belgesi ile yasalar gereği kabul edilmiyor.

Dünya markalarında zorla çalıştırılan Uygurlar

Türkiye’de Yaşamak İstiyorum, Ama  Kanada’ya Gitmeye Mecburum

Ben ülkemden dini ve milli kimliğimi korumak ve bir Müslüman Türk olarak yaşamak amacı ile geldim.. Evli ve 3 çocuk sahibiyim. Çocuklarımı kendi öz 2. vatanım Türkiye’de  Müslüman Türk olarak  yetiştirmek istiyorum. Ama  yukarıda anlattığım durum dolayisiyle T.C.Vatandaşı olamıyorum.01 Şubat’ta Kanada Hükümeti Uygur göç yasasını yürürlüğe koydu. Beni  de eğer kabul ederlerse Kanada’ya gitmekten başka çarem bulunmuyor şu an itibariyle.

Uygurların Çin zulmünden kaçışı da tam bir işkence - Kutlu Asya

Uygur Türkleri Kadirbilir ve Vefakar  Bir Halktır

Bizler Uygurlar Türklerin ilk yerleşik hayata geçen Türk kültür ve medeniyetinin temelleri kuran kadim  bir Türk boyuyuz. Aynı zamanda kadirbilir vefakar ve ak gönül bir toplumuz.

Şunu asla unutmamalıyız : Bizi Malezya, Tayland ve diğer güneydoğu ülkelerinde bizi Çin’e teslim edilmemizi engelleyen  ülke Türkiye olmuştur.   Benim gibi elinde  İnsani oturma belgesi olan veya hiç olmayan Uygur Kardeşlerimiz  Türkiye’de yaşadığımız için çok şükretmeliyiz. Halen  9 yıldır,  Tayland Hapishanelerinde  tutuklu Uygur Kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bu Kardeşlerimizin bütün varlıkları gasbedildi veya zorla ellerinden alınıyor ve geri gönderilme merkezlerinde tutuluyorlar. Bu Uygurlarımıza   günde 2 ögün veriliyor. Bu kardeşlerimiz  açlık ve hastalıkla boğuşmaktadırlar. Allah bu Kardeşlerimizi en kısa zamanda esaretten kurtarsın. Amin.

Türkiye’mize biz Uygur Türkü Sığınmacıları Güneydoğu Asya cehenneminden kurtardığı  ve bizleri bağırlarına bastıkları için  ne kadar  minnettar olsak ve şükretsek yine de  azdır bence.

Tayland, Uygur Türklerine para cezası kesti - Haberler

Ben yazımı  şu satırlarla  sonlandırmak istiyorum :

  • Bizi kurtaran Türkiye’mize  sonsuz minnet ve şükran
  • 10 bin Uygur’u ülkesine kabul edecek olan Kanada’ya  Binlerce teşekkür
Share
3606 Kez Görüntülendi.