logo

trugen jacn

TÜRKMEN GAZETECİ ESEDULLAH OĞUZ : DOĞU TÜRKİSTAN TÜRK DÜNYASININ “FİLİSTİNİ”‘DIR

 Türkiye’de yaşayan Türkmen Gazeteci- Yazar Esedullah Oğuz, Türkmenistan-Çin liderleri arasında  imzalanan “Üç Güçe ortak ve Birlikte  Karşı Koymak/saldırmak” anlaşmasını şu çarpıcı ifadelerle değerlendirdi : ”  Ne yazık ki  Türkmenistan, Uygurların içinde bulunduğu ciddi durumun farkında değiller. Uygur meselesi bu ülkede yeterince bilinmiyor ne yazık ki. Türkmenistan halkı  yayılmacı ve sömürgeci  Çin’in kendileri için de büyük bir tehlike olduğunu biliyorlar. Doğu Türkistan, Türk dünyasının Filistin’idir ve Türkler olarak  Doğu Türkistan meselesine  sahip çıkmamız lazımdır.” dedi.  
Türkmen-Çin liderleri "Üç Güç"e ortak saldırı vurgusu yaptı.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, 6 Ocak’ta Pekin’i ziyaret ederek Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme konusunda anlaşmaya vardı.Çin’in Xinhua haber ajansı, bunun iki ülke arasındaki iş birliğinde büyük bir yenilik olduğunu ve Türkmenistan-Çin ilişkilerinin stratejik ortaklıktan “genel stratejik ortaklık düzeyine” yükseltildiğini  açıkladı. İki ülke Cumhurbaşkanları yaptıkları ortak basın  toplantısında, iki ülkenin çeşitli alanlardaki kapsamlı iş birliğini daha da güçlendireceğini belirttiler. Özellikle uluslararası ve bölgesel konularda ortak görüşlerin yanı sıra Tayvan’ın bağımsızlığına karşı ortak direniş ve “üç güce birlikte güçlü bir darbe Vurma ” konusunda anlaştıklarını bildirdi.
Türkmen yazar Esedullah Oğuz'un yeni kitabı 'Ülkem ve Ben' çıktı
Doğu Türkistan “Türk Dünyasının Filistini”‘dir
Türkmenistan Çin ilişkileri ile iki ülke arasında  son imzalanan anlaşmaları  rfa.org/Uyghur radyosuna değerlendiren  Türkiye’de yaşayan Türkmen Gazeteci-Yazar ve  Türkmenistan uzmanı  Esedullah Oğuz, Türk Cumhuriyetler arasında Doğu Türkistan ve Uygur sorununun en az bilindiği ülkenin Türkmenistan olduğunu belirterek şöyle konuştu : ”   Ne yazık ki, Türk Cumhuriyetleri  halkları arasında  Uygurlar konusunda en az bilgi sahibi olan halk Türkmenlerdir. Türkmenistan’ın Uygurlar konusundaki bu  bilgisizlik ve ilgisizlik tutumundan son  derece üzüntü duyuyorum. Türkmenistan ne yazık ki Uygurların içinde bulunduğu ciddi durumun farkında değiller.  Ancak, Türkmenler Çin’in  Türkmenistan için büyük bir tehlike olduğunu biliyorlar. Doğu Türkistan, Türk dünyasının kanayan yarası ve  Filistin’idir, bizim Türkler olarak  bu soruna sahip çıkmamız lazım. Ancak, son zamanlarda  Türk Cumhuriyetleri aydınlarının Çin’in büyük bir ülke olduğunun farkına varması bizi  çok sevindiriyor.

Çin, Enerji Kaynaklarının Temini Konusunda Türkistan’a Muhtaç

Türkmen Gazeteci Oğuz, Çin’in emperyal emelleri için  enerjiye ve  daha geniş toprağa ihtiyacı olduğunu bu nedenle Çin’in bu gizli amaçlarının   bu ülkelerce  tehdit olarak görülmesini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : ” Çin, Orta Asya’daki Türklerin  kadim komşusu ve kan bağı soydaşlarını de kullanarak  onların kardeşleri olan  Uygurları toptan soykırımla  yok etmeye çalışıyor. Ama, ne yazık ki, Türkistan  Cumhuriyetleri  Kardeşlerinin soykırımla yok edilmesine  hala sessiz. Uygurların başına gelen bu musibetin  kendi başlarına gelmeyeceğine neden düşünmezler ve görmezler?

Türk Devletleri Kendi Güvenlikleri için Uygurlara Yardım Etmelidirler !

Çin’in şu anda iki şeye  hayati derecede ihtiyacı var ; Biri  günden güne artan enerji ihtiyacı  diğeri ise  daha çok toprak. Çin’in ihtiyaç duyduğu bu her ikisi de  Türkistan’da mevcut.  Şu anda Türkistan  Cumhuriyetleri,  kendi ülkelerini dış tehditlere karşı  savunmaktan aciz durumda. Doğu Türkistan ise, Çin yayılmacılığı ve sömürgeciliğine   karşı  Batı Türkistan için bir ileri Korugan ve set. Türkistan Cumhuriyetleri kendi güvenlikleri  yanı Çin tehlikesinden korunmak için  Uygurlara yardım etmelidirler.

 Türkistan  Cumhuriyetleri Çin yayılmacılığı ve tehlikesi karşısında yanı kenedi güvenlikleri için  Uygur meselesinde ortak bir politika oluşturması gerekir. Türkistan  Cumhuriyetlerinin liderleri Çin ile ilişkiler  kurarken  bunu daima akıllarında tutumular. Çin ile karşılıklı görüşmelerinde  devamlı olarak Uygur meselesini gündeme getirmelidir. Onlar Çin’e şöyle diyebilirler :”  Uygurlar bizim soydaş ve kardeşimizdir. Onlar eğer  terör faaliyetlerine girişirlerse onlara  ilk önce bizler karşı çıkarız. Ama Uygurlara  yönelik soykırımı durdurmanızı ve  onlara da  yaşama hakkı vermelerinizi istiyoruz.” demeli ve diyebilmelidir.
Türk Cumhuriyetleri ortak bir Uygur politikasına karar verirlerse Türkmenistan devletine  bu konuda etkide bulunmanın mümkün olacağını düşünüyorum.
Türkmenistan Kuzey Kore Gibi Yönetiliyor 
Türkmenistan’ın Kuzey Kore gibi demokrasiden yoksun bir ülke olduğunu belirten Asadullah  Oğuz sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı :  “Şimdiki Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov, eski devlet başkanı  babası ile birlikte Türkmenistan’ı yönetiyor. Görünüşte, devlet başkanı Serdar Ademuhammedov’dur, ancak tüm güç hala babasının elindedir. Babası, Türkiye Cumhuriyetlerinin  ortak  Toplantılarına   katılıyor. Türkmenistan maalesef insan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından dünyanın en kötü durumuna sahip ülkesidir.
  Türkmenistan Devlet Başkanı ve Türkmenistanlı  siyasetçileri geçmişte Çin’in Uygurlara karşı ortak karşı koymak  talebini kabul etmiştir.  Şimdi de aynen kabul edeceğini düşünüyorum.  Çünkü her iki ülke Liderleri   evrensel  insan haklarına ve demokratik haklara karşı oldukları için aynı fikirde  ortaklar. Yani  demokrasi ve insan hakları bu diktatörlüklerin  birleştiği tek konu.” şeklinde konuştu.
Share
14012 Kez Görüntülendi.