logo

trugen jacn

UYGUR ANA’NIN FERYADI : TORUNUM ATEŞLER İÇİNDE,ÖLECEK! NİYE YARDIM ETMİYORSUNUZ?

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin devlet Başkanı Xi Jingping’in 8 yıl aradan sonra  geçtiğimiz aylarda  Doğu Türkistan’a bir günlük ziyaret  gerçekleştirmesinden  sonra  Çin işgal yönetiminin Türk halklarına yönelik baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarının şiddetini   daha arttırdığı bildiriliyor.

Özellikle Kazakistan sınırında   bulunan  ve 2. Doğu Türkistan Cumhuriyetine (1944-1950 arası)başkentlik yapan  İli vilayetinin başkenti Gulca şehrinin 2  aydan beri Cinvirüsü-Covid-19 salgınının  yayılmasının önlenmesi iddiası ile   çok sıkı şekilde karantina uygulaması ile insanları evlerine kapatarak hapsetmesi insanların gıda başta hayatı  ihtiyaçlarının karşılanmaması, hastalananlara hiç bir tıbbı müdahalede bulunulmadan kendi  kaderlerine terk etmesi  dramatik  faciaların ortaya çıkmasına yol açtığı belirtiliyor.

Ayrıca ÇKP Lideri Xİ’nin “Sıfır Covid ”  talimatı ile   Doğu Türkistan’daki Çin işgal yönetiminin  karantina iddiası ile zorla evlerine hapsettiği Uygurlara yönelik  hiç bir insani kurala uygun olmayan   icraatları,  Çinvirüsü  salgınını   Uygur Soykırımı için  ” Bir Fırsata Çevirme olduğu” yolundaki iddiaları güçlendiriyor.

Çin işgal yönetiminin son 5 yıldır Doğu Türkistan’da tam bir abluka uygulaması, giriş çıkışları tamamen   yasaklaması ve dünyadan izole etmesi ülkede ne olup bittiği hakkında  sağlıklı haberler alınmasını engelliyor.

Son aylarda  Gulca kentinde devam eden tam abluka sebebiyle ölüm olaylarının meydana gelmekte olduğu yolundaki bilgiler  çeşitli kaynaklardan   teyit ediliyor.

Ayrıca, bu konuda son günlerde Doğu Türkistan’daki bu insani kriz ile  ilgili sosyal medyada  bir çok paylaşımlar dikkati çekiyor.

https://web.whatsapp.com/

Uygur Nine’nin  Hasta Torununun İnternet’e Düşen görüntüsü ve Yürek Yakan Feryadı

Gulca’da yaşadığı belirtilen bir yaşlı Uygur Ninenin evinde  kalan ve hasta olan bir torununun ateşler içinde  acı çektiği ve yetkililere  kendisine tıbbı yardım için dafalarca haber vermesine rağmen kendilerine hiç bir şekilde yardım edilmemesinden yakınıyor ve göz yaşları içinde feryat ediyor.

Uygur Nine’nin Uygurca Ses Kaydının Aktarımı şöyle ;

  • Ey memurlar(görevliler) Torunumun ateşi 40 dereceye kadar  çıktı.  Ölecek.Sizleri şikayet edeceğim.
  • Dünden  beri telefon ediyorum. Hala hiç bir gelen veya  yardım yok.
  • Kızımın oğlu (Torunum) ateşler içinde yanıyor. Ateşi böyle devam ederse ölecek..
  • Cevap veriniz. Dün  telefonda anlattım bizim evde hasta olan  5 çocuk  daha var.6.çocuğum da hastalandı. Ateşler içinde yanıyor !
  •  Dün sabahtan beri  sizlere bunu anlatmak için telefon  ediyorum. Memurlar telefona çıkmıyor. 6.çocuk de ateşler içinde.
  • Ey halayık İnsan hayatı çok önemli değil mi ? Bunlar  taş değil İnsan !
  • Ey Memurlar(Görevliler)  sizlerin çocuklarınız yok mu ?

Uygurca yazılar :

  • Bu işler sadece bizim sokaktakilerin başımıza gelen  bir felaket  değil, Gulca kentinde yaşayan tüm  Uygur halkının başının gelen bir felakettir( iştir.)
  • Her şey olup bitti sadece izi kaldı.  Dayanın ! Biraz gayret !
  • Çinli Memurlar  başını içine gömüp yatmak yerine biraz  dışarıya çıkarak işini yapsan olmaz mi ? Sizler  ne biçim görevli Memursunuz  ?
Share
2239 Kez Görüntülendi.