logo

trugen jacn

UYGUR TUTUKLU ANNESİ : OĞLUMUN POLİS ÖNÜNDE YERE KADAR EĞİLMESİ KALBIMI ACITTI

Alman basını Çin'i 'soykırım' ve 'insanlığa karşı suçlarla' bombaladı
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan bir Uygur Türkü Anne Çin Nazi Kampında tutuklu oğlu ile görüntülü görüşme esnasında öğlu’nun kendisine nezaret eden Çin işgal Polisine  korkudan yerlere kadar eğilerek saygı göstermesini  “Oğlumun Çinli  polisin önünde  korkudan  secde eder gibi   başı nerede ise yere değercesine  eğilmesi kalbimi derinden acıtmıştır.” açıklamasında bulundu.

Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) Radyosu, Urumçi 3 Nolu Hapishanede tutuklu bulunan  oğlu ile görüntülü olarak konuşan bir Uygur annenin  görüşme ile ilgili  tanık olduklarını   yurt dışına yaşayan bir yakınına  sesli olarak  şöyle  anlattı ;

Mahkumların  Eğilerek Saygı Ve Çince Konuşması   Toplama Kampı ve Hapishane Kuralı

Radyo, daha önce kendilerine ulaşan benzer haberleri kaynak göstererek  yayınladığı  yorumunda   şunları ifade ediyor : ”  Radyomuza  daha önce gelen  buna benzer haberlerde , tutuklu ve  mahkumların  aile ve yakınları ile yaptıkları görüntülü  görüşmelerinin hem cezaevi içinde hem de cezaevi dışında polis gözetiminde yürütülüyor. Her ayın belirli gün ve saatlerinde mahkûmların aileleri en yakın Polis Merkezi veya  Halk Komitelerinde (Muhtarlık benzeri bir idari birim) tutuklu veya mahkum yakınları ile görüntülü veya sesli olarak polis nezaretinde  görüştürülüyor.  Bu tür görüşmelerin süresi ile ile ilgili olarak ulaştığımız  Kaşgar’daki bir İşgalci Polis  ” görüşme süresi 2-3 dakika ile sınırlı tutuluuyor.Bu nedenle  sırada bekleyenleri nezaret için saatlerce  nezaretçi olarak çalışıyoruz.Şeklinde konuştu.

Kaşgar’daki Çinli Polis telefon görüşmelerinde  tutuklu ve hükümlünün sadece kendi sağlığından bilgi vermesine izin veriliyor ve başka konular hakkında konuşmaları yasaktır. Ayrıca konuşmalarda ÇKP’ye  ve işgal yönetimine teşekkür edilmesi de bir zorunluluktur.

Söz konusu Polis ayrıca telefon görüşmelerine nezaret ederken tutuklu Uygur’un  Annesinin söylediği gibi secde eder gibi yerlere kadar eğilmeye rastlamadığını öne sürdü, ancak bu durumun bir zorunluluk olmadığı yolundaki soruyu cevaplamaktan kaçındı. Polis ayrıca konuşmaların Çince yapıldığını de bildirdi.

Fotoğraf açıklaması yok.
Dr. İlşat Hasan :  İnsan En Zor zamanlarında  sorununu elbette kendi Ana Dili  Anlatır 
ABD’de yaşayan Uygur siyasi analizci ve siyaset uzmanı Dr.İlşat Hasan bu durumu şöyle değerlendirdi : ” Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da İşgalciler cezaevleri ve toplama kamplarındaki tutuklu ve hükümlülere aileleri ile yaptığı telefon görüşmelerinde  zorunlu olarak  Çince  konuşturma  ve  kendisine nezaret eden Çin polisine boyun eğdirme sistemi yaygın olarak uygulanmaktadır.  Zordaki bir inisanın sıkıntılı anlarında derdini ve sorununu ana dilinde ifade etmesi en doğal  bir ihtiyaçtır.  Tutuklu ve hükümlülere zorla Çince konuşma mecburiyeti uygulanması  tutuklu ve hükümlülere bir çeşit  psikoloji bir işkencedir ve işgalci Çin’in  Uygurlara yönelik etnik soykırım uygulamalarını dramatik bir  yöntemidir.” şeklinde değerlendirdi.
Share
8169 Kez Görüntülendi.