logo

trugen jacn

NATO ZİRVESİNDEN ÇARPICI KARAR : RUSYA VE ÇİN İTTİFAKI ULUSLARARASI BİR TEHDİT

NATO üyesi ülkeler Rusya-Çin ittifakına karşı birleşti

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

26- 28 Haziran 2022 tarihlerinde  Almanya’da  yapılan NATO Devlet Başkanları Zirvesinde Rusya ile Çin arasındaki  işbirliği ve müttefikliğinin   uluslararası tehdit olduğu ve bu tehdide karşı   NATO’nun öncülüğünde bu tehdide karşı “Birleşik Cephe ” kurulması için ortak karar alındığı açıklandı.

New York Times’ gazetesinin verdiği  habere  göre, NATO devlet başkanları “Saldırgan Rusya ve onun Müttefiği  Çin’i  ana rakipleri  olarak tanımladı ve bu tehdidi NATO’ya ve uluslararası topluma karşı  stratejik bir “meydan okuma” olarak nitelendirdi . Ayrıca zirvede  bu şeytani ittifakla nasıl başa çıkılacağını  müzakere  edildiğinin tartışıldığını da  yazdı.

Zirve sonrası açıklanan ortak bildiride şu ifadelere yer verildi :

  • Batılı güçler tarafından eski Sovyetler Birliği’ne karşı Soğuk Savaş sırasında kurulan NATO, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya’yı rakip değil potansiyel bir dost olarak gördü. Çin ise görmezden gelindi.
  • Ancak bugün Rusya, Çin’le işbirliği yaparak   uluslararası toplum için bir tehdit oluşturan eski Sovyetler Birliği’nin yolunu izlediği  için NATO  ittifakı  bu Rusya ve Çin ittifakını büyük bir tehdit olarak  tanımlamakta ve bu iki saldırgan gücü rakip olarak görmektedir.

NATO Zirvesinde alınan bu ortak karar gereğince  NATO üyesi  ülkeleri  bu kez   Rusya’nın yanında Çin’i de hedef  ülke  olarak  tanımladı.   Çin’in  uluslararası sözde “stratejik meydan okuması” yeni bir dönüm noktası oldu.

Toplantıda konuşan  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Çin ile Rusya arasında artan stratejik işbirliği ve uluslararası düzeni bozma niyetleri, değerlerimize ve çıkarlarımıza tamamen aykırıdır” diyerek yeni NATO misyonunu duyurdu.

Soltenberg ayrıca, NATO’nun doğu kanadındaki sekiz ülkeye binlerce yeni asker konuşlandıracağını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden,  daha önceki birkonuşmasıda Polonya’ya bir ordu karargahı ve saha dışında bir tabur kuracağını söylemişti.

 

Share
1037 Kez Görüntülendi.