logo

trugen jacn

BM.VE ULUSLARARASI TOPLUM ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINA TEPKİLERİNİ ARTTIRMALIDIR!

BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin Mayıs’ta Doğu Türkistan’a bir araştırma ve inceleme yapması uluslararası  kurum ve kuruluşlarca tartışılmaya devam ediyor.  ABD’de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü aktivist ve Hukukçu Dr.Reyhan Esat inceleme gezisini  şu sözlerle değerlendirdi.  ” BM.İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri  Michelle Bachelet’in  Çin’in işgalindeki Uygur bölgesinde  gerçek  anlamda ve sınırsız bir soruşturma yürütme ihtimalinın çok zayıf  ise gezinin yapılması önemlidir. ABD.  ve uluslararası toplum Uygurlar Konusunda Çin’e Karşı Baskılarını Arttırmalıdır.”  açıklamasında bulundu. 

Resim

UYGUR HABER VE ARIŞTIRMA MEREKEZİ(UYHAM)

ABD. Dışişleri Bakanlığı tarafından geçen yıl 20 Aralık’ta atanan ve Dışişleri Bakanlığı Vatandaşlık, Demokrasi ve İnsan Hakları Komitesi Başkanı Uzra Zia başkanlığında  gerçekleştirilen  toplantıda    İnsan Hakları ve hukuku kuruluşlarının  Temsilcileri Müslümanlara yönelik zulme karşı mücadele etmek için yapılması gerekenler hakkında görüşlerini  açıkladılar.Konuşmacılardan biri de Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Aktivist ve İnsan Hakları Uzmanı Dr.Reyhan Esat Hanım idi.

Dr.Av.Reyhan ESAT :ABD. Uygurlar Konusunda Çin’e Karşı Baskılarını Arttırmalıdır

ABD’de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü  bir insan hakları Savunucusu  Avukat ve aynı zamanda Atlantik Konseyi üyesi  Dr. Reyhan Esat da toplantıya çevrimiçi olarak katılarak bir konuşma yaptı . “ABD hükümeti Uygurlar İçin  neler yapmalıdır? başlıklı konuşmasında ” Biden hükümeti, Çin’in ekonomik gücü ne olursa olsun Uygur sorununda öncü rol oynaması gerektiğini belirterek şunları söyledi : ” Diğer ülkelerin de Uygur sorunu konusunda ABD’nin yanında yer alması önemlidir. Biden hükümeti, geçmişte yaptığı gibi insan hakları ihlalleri suçu işleyen  Çinli yetkililere yönelik baskısını artırmalıdır. Çin her küresel krizi kendi çıkarına göre çok iyi değerlendiriyor. Ayrıca mevcut Ukrayna savaşından yararlanarak dünyanın dikkatini Uygurlardan uzaklaştırmaya çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri iklim değişikliği ve Ukrayna konusunda Çin ile  anlaşmış olsa  de  Uygur soykırımı konusunda Çin’e karşı çıkmalıdır.

 

Share
8290 Kez Görüntülendi.