logo

trugen jacn

HRW.DİREKTÖRÜ : BM.’NİN UYGUR BÖLGESİNDE GERÇEK BİR SORUŞTURMA İHTİMALI YOKTUR

BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin Mayıs’ta Doğu Türkistan’a bir araştırma ve inceleme yapmasını değerlendiren İnsan Hakları Gözlemevi(HRW)’nin  Çin işleri Direktörü Sophie Richardson : ” BM.İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiiseri  Michelle Bachelet’in  Çin’in idaresindeki Uygur bölgesinde  gerçek  anlamda ve sınırsız bir soruşturma yürütme ihtımalı sıfıra yakındır.” sözleri ile değerlendirdi.

sofiy-richardson-Sophie-Richardson

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA AMERKEZİ (UYHAM)

Reuters  haber Ajansının  8 Mart’ta   verdiği bir haberinde Çin hükümetinin kısa süre önce BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Çin’i ziyaret etme talebini kabul ettiğini  ve BM insan hakları  Konseyi Yüksek Komiseri Şili eski Cumhurbaşkanı  Michelle Bachelet’in  başkanlığında bir BM. Heyetinin  Uygur bölgesini de ziyaret edeceğini  açıklamıştı.

Yıllardan beri BM. başta  olmak üzere İnsan hakları ve hukuk kuruluşlarının  Uygur bölgesinde yaşayan Türk halklarının insan hakları durumunu  yerinde incelenebilmesi için bölgeye erişim izni taleplerini  ısrarla reddeden Çin yönetiminin ani bir kararla  bu  ziyarete izin vermesini   ilginç ve çarpıcı  olarak yorumlayan Dünya Uygur Kurultayı başta bir çok  Kurum ve Kuruluşlar bu konuda  arda arda açıklamalar yapmayı sürdürüyor.

HRW  Direktörü  Richardson : BM.Heyetinin  Uygur bölgesinde  gerçek  ve sınırsız bir soruşturma yürütme ihtımalı sıfıra yakındır.

Çin’in  BM.ler Heyetine  izin vermesi olayını değerlendiren  Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevi(HRW) Çin İşleri Direktörü Sofihe Richardosn söyle konuştu : ”  BM.İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri  Michel Bachelet’in Çin ve Uygur bölgesi  ziyaretinin Uygurlar ve bölgede yaşayan diğer Müslümanlara yönelik insan hakları ihlalleri konusunda  önemli bir adımdır. Ancak,  BM.Yüksek Komiseri’in Çin’e yapacağı  bu ve diğer herhangi bir ziyaretin  bağımsız ve Sınırsız erişime açık olması gerekir.  Bu ziyaret konusunda  bölgedeki gerçeklere direkt ve açık erişim için   bu sorunu çözmeye  odaklanmamız gerekiyor:  BM.lerin ve diğer insanların yapabileceği ve  yapması gereken bölgede yaşayan insanlara karşı uygulanan baskı ve insan haklarını ihlallerini sona erdirmek olmalıdır. Çin yönetimi  için bu konuda sınırsız erişime  izin vermek en  zor kararlardan biri  olacaktır. ”

Çin,Ziyaretçiler için Uygur Bölgesinde Tiyatro Sahneleri Kurmuştur.

Çin yönetimi geçmişte Uygur bölgesini ziyarete izin verdiği  diplomatlar ve gazeteciler  için gerçekleri gizlem için  dikkatlice sahte Çin  Tiyatro sahneleri kuruldu. Çinli hükümet yetkilileri uzun zamandır  bölgedeki  insan hakları durumu konusunda kasten yanlış bilgilendirmeler yapıyor ve dünyayı bu konuda yanıltmaya çalışıyor.  Çin  Devlet kontrolü altında yapılan bu ziyaret te   son teknolojiler  kullanılarak ve  sahte sahnelerle Çin’in insan hakları ihlallerini  gizleyebilme ihtimalları çok yüksek.  Uygur bölgesindeki gerçek duruma erişim konusunda  başarı durumunun sıfıra yakın bir ihtımal olarak görüyorum.

Muhabirin BM.Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Çin’de sınırsız bir soruşturma imkanına  sahip olup olmayacağını yolundaki sorusunu şöyle  cevaplandırdı : ” Çin yönetimi Uylgurlar ve diğer Çinli olmayan Müslüman ve Türk azınlıklara yönelik İnsanlığa karşı suçlarını sürekli olarak reddediyor ve sürekli  örtbas etmeye çalışıyor.  Çin hükümetinin  BM.Komiseri Michelle Bachelet’e kendi istediklerinin   dışında bir şey görmesine izin vereceğine inanmıyorum.”

Çin’e yapılan bu BM ziyareti,  Aslında Çin’in   asılsız   Bu propagandasını  ileride  teşvik  bile edebilir.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Kenneth Ross, BM İnsan Hakları Konseyi’nde Michelle Bachelet’e  Çin ziyareti ile ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi:  ” Biz RHW.Örgütü olarak Çin yönetiminin 2017’den beri bölgede yaşayan Müslüman ve Türk azınlıklara yönelik  dini,dili,milli örf adet gelenek ve göreneklerini yasakladığına dair ağır insan hakları ihilalleri hakkında uyarılarımızı yaptık. Bunlara tekrarlamamıza şu anda zaman yoktur.  Şu anda acilen ele alınması gerekenler, Uygurlara yönelik  ciddi  İnsanlığa Yönelik suçlardır. Bu suçlar hala devam ettirilmektedir. Ziyaret öncesi BM.Uygur Raporunun açıklanması çok önemlidir. Uygurlara yönelik  ihlaller ve ağır insanlık  suçları hala devam ettiğine göre  Uygur Raporunun açıklanması gereklidir ve Çin için uyarıcı olacaktır. Sizlerin öncelikli  göreviniz Uygur İnsan Hakları Raporunu bir an önce açıklayarak  Konseyin ve BM.lerin bu raporların sonuçlarandın bilgi sahibi olmanız ve gereken tedbirlerinizi almanızdır. BM.İnsan hakları Konseyinden  daha fazla gecikmeden Uygur  raporunu  yayınlamaya ve  bu raporun  sonuçları hakkında uluslararası toplumu bilgilendirmeye  çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Share
2703 Kez Görüntülendi.