logo

trugen jacn

ÇKP’NİN UYGUR SOYKIRIMI, BM.’NİN SORUŞTURMA TALEBİ VE ÇİNLİ BAKAN’IN ALAYCI CEVABI

Çin Dışişleri, Sincan’ın kapılarını dünyaya kapattı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, cumartesi günü uzaktan(çevrimdışı olarak) katıldığı Münih Güvenlik Konferansı’nda basit bir soruya verdiği cevap, Doğu Türkistan’da olanlarla ilgili ürkütücü nitelikteydi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin hak ihlallerini soruşturmak üzere Doğu Türkistan’da çalışma yürütme isteği uzun zamandır biliniyor. Çin’in böyle bir ziyarete izin verip vermeyeceği sorusuna Wang Yi’nin verdiği cevap şöyle:

“Çin, suç varsayımına dayalı hiçbir ziyareti hoş karşılamayacaktır. Çin tüm önyargıları, peşin hükümleri ve mesnetsiz suçlamaları reddeder. Umarım Çin hükümetine inanır, dediklerine inanır ve yaydığı bilgiye güvenirsiniz.”

Suç varsayımına dayalı olmayacaksa İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Urumçi’ye, Kaşgar’a neyin ziyaretini yapacak? Soruşturma zaten bunun için var. Şüpheler yerindeyse suç tespit edilir, ithamlar haksızsa zan altındaki temize çıkarılır.

Wang Yi alay edercesine, “Sincan’ın doğal güzelliklerini” gezmeye gelecekseniz gelin, yoksa kapalıyız, diyor. Fakat Wang Yi’nin cevabı, tüm soruşturmaları yalnızca “mahkûm etmek” için açan bir rejim için son derece normal.

Orta Çağ’da engizisyon sorgulaması yapan bir piskoposu diriltseniz, Vatikan’a yapılacak bir soruşturma ziyareti için herhalde size aynı cevabı verecektir. 1937 tasfiyelerini yürüten Stalin’in bir memuru da, Reichstag yangınını sözüm ona soruşturan Nazi savcısı da…

Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı soykırımı gündeme getiren Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiser Michelle Bachelet Şilili bir sosyalist. Aynı zamanda Şili’nin ilk kadın cumhurbaşkanı. Babası, Amerikancı darbeye karşı çıktığı için Pinochet tarafından vatan hainliği ile suçlanmış, işkence sonucu hapiste can vermiş Tuğgeneral Alberto Bachelet. Babası gibi Michelle Bachelet de bu dönemde işkence görmüş.

Türkiye’deki Çin muhipleri cemiyeti Aydınlıkçılar başta olmak üzere, “sol”(!) basın Bachelet’i çokça desteklemiştir. Özellikle cumhurbaşkanlığı döneminde Şili’nin kredi puanı düşürülmüş diye kapitalist dünyaya çıkışmışlıkları da vardır…

Ama bugün Bachelet’in Doğu Türkistan konusundaki ısrarında hepsi hepsi sus pus. Wang Yi’nin bu engizisyon kokulu cevabını da kimseler görmemiş. Bunlar ileride Amerikancı darbede işkence görmüş Bachelet’yi Amerikancı ilan ederlerse kimse şaşırmasın .

Kaynak : https://www.turksolu.com.tr/cin-disisleri-sincanin-kapilarini-dunyaya-kapatti/

Share
3784 Kez Görüntülendi.