logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI BAŞKANI İSA, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Wave Jesus, Cenevre'deki BM merkezinde önemli görüşmeler gerçekleştirdi
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
 Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nin 49. Toplantısına katılmak üzere geldiği İsviçre’nin Cenevre kentinde  bu kentte bulunan BM. merkezi’nin bazı yetkililerini ziyaret  ederek  görüşmelerde bulunduğu açıklandı.  
 DUK Başkanı İsa’nin  BM.Yetkilileri ile yaptığı bu görüşmeler sırasında  kendilerine  Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik soykırım  suçlarının 49.dönem Toplantısının gündemine alınmasını  talep ettiği ve bunun  yanında   dünyanın çeşitli ülkelerindeki sığınmacı  olarak yaşayan Uygurların durumu hakkında kendilerine bilgiler sunduğu bildirildi.
DUK.Kurumsal  Sitesi ile ÖzgürAsya (rfa.org/Uyghur) radyosunda yer alan bilgilere göre BM.UNCHR Konseyinin 49. oturumunun başlamasından önce  yanındaki DUK Heyeti ile  birlikte  geldiği Cenevre’de BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi  başta olmak üzere  bazı Komite Başkanları ile ilgili birim yetkilileri ile  görüştüğü ve kendilerine Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki mevcut insan hakları ihlalleri ve şiddeti arttırılarak sürdürülen Soykırım cinayetleri ile ilgili  hazırladıkları dökümanları kendilerine ilettikleri ve Doğu Türkistan meselesinin genel kurul gündemine alınmasıni talep ettikleri bildirildi.
DUK Başkanı İsa Temasları Hakkında  Konuştu . Dünya Uygur Kongresi  Başkanı Dolkun  İsa Cenevre’deki temasları hakkında açıklamasında şunları bildirdi :  ” 15-18 Şubat 2022 tarihleri arasında DUK. Program Direktörü  Zümrütay Erkin ile birlikte Cenevrede 3 gün süre ile BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi başta diğer Birimler ve bir çok STK.Temsilcileri ile görüşerek  Doğu Türkistan’in durumu ile ilgili olarak hazırladığımız raporları kendilerine sunduk ve şifahi olarak da kendilerini bilgilendirdik.
Yaptığımız temasları şu başlıklar halinde özetleyebiliriz :
  1. Birleşmiş Milletler (BM)’in  İnsan Hakları Konseyi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı ile görüşerek  28 Şubat – 02 Nisan 2022 tarihlerinde  İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek İnsan Hakları yüksek Konseyi’nin  49. yıllık toplantısında  Uygurlar meselesinin  de gündeme alınması ve ayrıntılı olarak müzakere edilmesi ve Çin’in soykırım uygulamalarının durdurulması için tedbirler alınmasını talep ettik
  2. BM.İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri  Michelle Bachlete ile görüşerek  Bağımsız Uygur Mahkemesinin 09 Aralık 2021 tarihli hükmüne göre Çin yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin İnsanlığa karşı işlenen bir Suç ve Soykırım cinayet olduğu  ve BM. Uzmanları ve Bağımsız Araştırmacıların Doğu Türkistan’a bizzat giderek hak ve hukuk ihlallerinin yerinde inceleme yapması talebimizi bir kez tekrarladık.
  3. 2019 yılından beri gündemde olan ancak,bir türlü gerçekleştirilemeyen BM.Heyetinin Doğu Türkistan’a ziyaret programının tekrar gündeme alınmasını sağlamak için BM.Özel Birimleri ile Üye ülkelerin diplomatlarını ziyaret ederek  konunun ön plana çıkarılması çağrısında bulunduk.
  4. Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Uygurlar Kazaklar ve diğer Türklere yönelik insanlık dışı zulümler ile  fiziksel ve psikolojik  işkence yaptıklarına ait bilgi ve belgeleri kendilerine ilettik.
  5. BM. Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri ile temas sağlayarak  Türkiye, Tayland, Fas,  Suudi Arabistan, Türkistan Cumhuriyetleri ile diğer çeşitli ülkelerde hukuksuz olarak hapiste  tutulan  Uygur Türklerinin  yargı önüne çıkarılması ve bir an önce serbest bırakılmasının sağlanmasını  yetkililerden talep ettik.
  6. Anılan ülkelerde tutuklu bulanan Uygurların 3.bir güvenli bir  ülkeye  gidebilmelerinin sağlanmasını talep ettik. Bu konuda hazırladığımız raporları BM.Mülteciler Komiserliği yetkililerine teslim etti.
  7. BM. tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yılın Aralık ayında açıklanması gerekirken  hala açıklanmayan Doğu Türkistan’da İnsan Hakları Raporu’nun  49.dönem toplantısından önce ilan edilmesinin önemini ifade ettik ve bir an önce bu raporun açıklanmasını istedik.
Share
5468 Kez Görüntülendi.