logo

trugen jacn

ÇİN DIŞ BAKANI Yİ, ÇKP’İN UYGURLARA KARŞI BASKI VE ZULMÜNÜ BİR KEZ DAHA İNKAR ETTİ

Münih Güvenlik Konferansı başlıyor | Avrasya Yatırım

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dışişleri Bakanı Wang Yi BM.İnsan Hakları Komiseri Bachelet’in  Uygur bölgesine erişim izni verilmesi yolundaki çağrısını cevaplamaktan kaçındı.

BM.İnsan Hakları Uzmanları ve Bağımsız Araştırmacıların Uygur bölgesi ile ilgili  raporları  özetle şöyle ;

  • Uygur bölgesinde, iktidardaki ÇKP Yönetimi bölgenin yerli sakinleri ile sonradan bölgeye göç ettiirdiği etnik Han Çinileri arasında adaletli ve eşit davranmıyor.
  • Han Çinlilerine daha olumlu ve pozitif ayırımcı politikalar uygularken,Uygurlar,Kazaklar  ve diğer Çinli olmayan  etnik Türk  azınlıklar karşı ayırımcı ve dışlayıcı bir politika yürütüyor,
  • Çin yönetiminin bu eşit oymayan politikaları yüzünden bölgenin tarihi ve esas sakinleri Türkler ile sonradan göç ettirilerek yerleştirilen etnik  göçmen Çinliler arasında sürekli anlaşmazlıklar  ve  gerilimler  oluşuyor.
  • Bu sebeplerden dolayı Müslüman Türkler ile etnik Çinli göçmenler arasında zaman zaman  tartışma  ve çatışmalar meydana geliyor.
  • BM. ve İnsan hakları grupları Çin hükümetini yıllardan beri Uygur bölgesinde yaşayan ve  azınlık olarak tanımlanan Müslüman Türk halklarına karşı  baskı, zulüm ve işkenceler yaptığını,Toplama kamplarında milyonlarca kişiyi haksız ve hukuksuz  ve  ucu açık  şekilde yargılamaya tabi tutmadan hapiste tuttuğunu belirtiyor. Çin yönetiminin bu müslüman tutuklulara karşı beyin yıkama,çeşitli işkenceler ve  kötü muameleler yapmakla suçluyor.
  • Çin yönetimi bölgedeki bu adaletsiz ve yanlı  tutum ve uygulamalara karşı haklı olarak yapılan eleştiri ve önerileri sürekli reddediyor.
  • En son Çin Dışişleri Bakanı, Münih Güvenlik Konferansı’nda  yaptığı konuşmasında Çin’e yönelik bu suçlamaların mesnetsiz olduğunu öne sürerek bir kez daha reddettiğini açıkladı.
 Kaynak : https://www.rnd.de/politik/chinas-umgang-mit-uiguren-aussenminister-weist-vorwurf-der-menschenrechtsverletzung-zurueck-AQ2UHT
Share
5318 Kez Görüntülendi.