logo

trugen jacn

AF ÖRGÜTÜ : ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI SPOR YOLUYLA GİZLEMESİNE İZİN VERMEYİNİZ!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Uluslararası Af Örgütü, Çin’in  Pekin Kış Olimpiyat oyunlarının arkasına gizlenerek Uygur bölgesinde yaşayan   Uygur, Kazak ve diğer Müslüman halklara yönelik soykırım suçlarını gizlemesine  ve   insanlık dışı  eylemlerini spor yoluyla haklı çıkarmasına izin vermemesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü(Amnesty İnternational)  14 Ocak 2022’de  04 Şubatta   Çin’in başkenti Pekin’de  başlayacak Kış  Olimpiyat oyunları ile ilgili bir  açıklama yayınladı.

Yayınlanan bildiride şu  ana başlıklar halindeki konulara dikkat çekildi :

  1. Çin hükümetinin Uygurlara karşı “soykırım” yapmakla suçlandığı bir dönemde  Pekin’de Olimpiyatların yapılmış olması bu konuda ÇKP rejiminin  baskıcı  uygulamalarını  göz ardı etmek anlamına gelmektedir.
  2. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Pekin Kış Olimpiyatlarına katılacak  sporcuların haklarını da koruması için  gerekli duyarlılığı  göstermesi gerekir.
  3. Dünya ve uluslararası toplum Çin’in  Uygur bölgesinde yaşayan ve Çinli olmayan halklara yönelik baskı ve zulüm uygulamaları ile insan hakları ihlallerini  olimpiyat sporlarının arkasına gizleyerek  kendisini  haklı çıkarmasına izin vermemeye çağırıyoruz.
  4. 04 Şubat 2022’de  başlayacak olan Pekin Kış Olimpiyatları’nın   sayısız ve ağır insan hakları ihlallerinin  yaşandığı bir ülkenin başkenti Pekin’de  yapılacaktur. Uluslararası toplum, insan hakları  ve hukuk Kurum -Kuruluşları   bu fırsattan yararlanarak insan haklarının iyileştirilmesi için   Çin’e baskı yapmalıdırlar.

Türkiye'de Pekin 2022 Olimpiyatlar protesto edildi

Çin yönetimi,İnsanlık Suçlarını Sporun Arkasına Saklanarak Gizlemeye Çalışıyor.

 Uluslararası Af Örgütü’nün  Çin işleri Araştırmacısı  Alkan Akad, yaptığı açıklamada, ” Çin yönetimi Pekin Olimpiyatlarının unutulmaz bir spor karşılaşması olacağını propagandasını yapmaya sürdürüyor. Ancak,Çin’in icraatlarını dikkatle izleyen   dünya, Çin’in  kendisine bağlı Uygur Bölgesi,Tibet ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlallerini  kasıtlı olarak görmezden gelemez.  Etnik Çinli olmayan halkların yaşadığı bu bölgelerde  Bilim insanları, Avukatlar ve  İnsan Hakları Aktivistleri  yasal ve barışçıl yolları kullanarak yaptıkları eylemlerinden dolayı Hapishane   ve toplama kamplarına atılıyorlar. Toplama Kamplarında Cinsel saldırıya maruz kalan  Kadın  mağdurlar  bu durumu şikayet ettikleri ve konuştukları için cezalandırılıyorlar.  Çin yönetiminin her yıl binlerce kişiyi  ölüme mahkum edildiği tahmin edilmektedir. Çin, Müslüman milletler sistematik olarak yok ediyor. Onlara baskı,zulüm  ve  sistematik işkenceler yapıyor. Azınlık halkları haksız ve hukuksuz olarak  cezalandırıyor. Çin yönetimi Pekin Kış  Olimpiyatlarını  kendisinin  korkunç  ve çok kötü insan hakları  sicilinin üstünü örterek  gizlemek ve  bu insanlık suçlarını  dünyadan  gizlemek  için kullanmak istiyor. Özgür dünya ve duyarlı Uluslararası toplum Çin yönetiminin  Sporun arkasına gizlenerek bu sinsi  amaç ve emellerini ulaşmalarına  izin vermemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Doğu Türkistan Türkleri'nden Pekin Kış Olimpiyatları için boykot çağrısı  Son Dakika Haberler

Pekin Olimpiyatlarını Boykot ve ÇKP’ne  Tepkiler Artarak Sürüyor 

Çin yönetiminin, işgalı altındaki Uygur bölgesinde Çinli olmayan halklara karşı   Soykırım yapmakla suçlandığı bir  dönemde bazı Batılı parlamentolar, hükümetler ve insan hakları örgütlerinin muhalefetiyle karşılaşmakta ve  Olimpiyatların Pekin’de yapılmasına tepkiler gün geçtikçe artarak devam ediyor.Bazı ülkeler ve insan hakları kuruluşları Kış Olimpiyatlarının ertelenmesi çağrısında bulundular. Litvanya yönetimi Çin’in Uygurlara yönelik soykırım uygulamalarına tepki ve protesto amacı ile Oyunları boykot ettiğini açıkladı. Şu ana kadar  ABD,Kanada, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda,İsveç  ve Kosova yönetimleri ise Pekin olimpiyatlarına diplomatik boykot uygulayacaklarını açıkladılar.  Bu sayının  ilerideki günlerde  daha da artması gerekiyor.

Share
2484 Kez Görüntülendi.