logo

trugen jacn

UYGUR MAHKEMESİNİN HÜKMÜ: UYGUR SOYKIRIMININ BAŞ SUÇLUSU ÇKP LİDERİ Xİ JİNGPİNG

Uygur mahkemesi, "Çin hükümetinin Uygurlara karşı soykırım işlediğine" hükmetti.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Londra’da  09  Aralık 2021  günü  son karar duruşması ile sona   eren Bağımsız Uygur Mahkemesinin mahkumiyet kararının gerekçeleri açıklandı. Kararın gerekçesinde  Çin hükümetinin Uygur bölgesinde yaşayan etnik Müslüman  Türklere  insanlığa karşı  soykırım  suçu işlediğine hükmetti. Mahkeme ayrıca, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri  ve  Çin devlet başkanı Xi Jinping  ile  sözde  Uygur Özerk Bölgesi ÇKP.bölgesel  Sekreteri Chen Chuanguo’nun  işlenen bu  insanlık ve soykırım suçlarından  birinci derecede ve doğrudan sorumlu olduğunu  açıkladı.

Özgür Asya radyosu(rfa.org/Uyghur) internet sitesinde yer alan haberlere göre, Bağımsız Uygur Mahkemesinin  mahkumiyet kararı Mahkeme Baş Yargıcı(Başkanı)  Sir Jeffrey Nice tarafından okundu. Okunan  gerekçeli   kararda, Çin Halk Cumhuriyeti  yönetiminin bölgede yaşayan ve  azınlık olarak tanımladığı Müslüman Uygur,Kazak,Kırgiz ve diğer Türklere ” onların nüfuslarını zorla azaltmak için  doğum oranını düşürerek  ve doğum yaşındaki Türk kadınlarının doğurganlık yeteneklerini zorla yok ettiklerini bu tedbirlerin ise uzun vadede  Uygur nüfusunu  devlet politikası olarak sistemli  ve kasıtlı olarak  azaltmayı amaçladığını bildirdi. Gerekçeli kararda ayrıca  ” Uygurlara karşı   sözde nüfus optimizasyonunun BM.Teşkilatının Anayasasında belirtilen “Irkı Soykırım Suçlarının Önlenmesi  Maddesi”‘nde belirtilen etnik jenosid tarifine tam uygun olduğuna hükmetti.

Uygur Soykırımından ÇKP Lideri Xi ve Bölgesel ÇKP Sekreteri Çin Çüvenggo Doğrudan Suçlu

Bağımsız Uygur Mahkemesinin gerekçeli kararında  şu ifadeler de yer alıyor : “Mahkemeye sunulan deliller ve Toplama Kamplarından kurtulan mağdurların ifadeleri ile bilim insanları ve konunun uzmanları  bağımsız Araştırmacıların kanıtları  bölgede işlenen bu insanlık suçlarından, ÇKP Genel Sekreteri ve devlet başkanı Xi Jinping, Sözde Uygur  Özerk Bölgesel  Sekreteri  Chen Chuanguo ile  Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Komünist Partisi’nin diğer üst düzey yetkililerinin  direkt ve  baş sorumlusu oldukları sonucuna varılmıştır.” denildi.

Hükümet dışı ve bağımsız Uygur Yargısı, 2020 yılında Dünya Uygur Kongresi’nin girişimiyle kuruldu. Duruşmaya İngiliz avukat ve uluslararası insan hakları avukatı Sir Jeffrey Nice başkanlık etti.

Dr.Hasan : Uygur Mahkemesinin Kararı  Çok Önemli ve Tarihi  Niteliktedir

Bağımsız Uygur Mahkemesinin   mahkumiyet kararını değerlendiren  Uygur Siyaset Bilimci  ve aynı zamanda  Dünya Uygur Kongresi Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı  Dr.  İlşat Hasan şöyle değerlendirdi : ” Uygur Bağımsız  Mahkemenin Çin’in Uygurlara karşı işlediği suçları soykırım olarak   tanımlayarak  Çin’i mahkum etmesi tarihe not düşen  ve siyasi yönden çok önemli ve değerli bir karardır.Bu karar hukuksal olarak Çin’in Doğu Türkistan Türklerine insanlığa karşı  bir cinayet  olan Soykırım  suçunu işlediğini  tescillemiştir. Bu mahkumiyet kararının önümüzdeki günlerde ÇKP İşgal yönetimini çok rahatsız edeceğini ve insan hakları konusunda  uluslararası toplumdaki zaten  olumsuz olan imajini daha da taban yapacağı şüphesizdir. ”  açıklamasında bulundu.

Bağımsız Uygur Mahkemesi 

2021 yılının Haziran ayında ilk duruşmasını Londra’da gerçekleştiren Bağımsız Uygur Yargısı,  Eylül ayında ikinci ve  09 Aralık’ta ise son  ve karar duruşmasını yapan mahkeme Muhacerette yürütülen Doğu Türkistan Milli hareketinin  tam yetkili  ve en üst Kuruluşu olan Dünya Uygur Kurultayının girişimi ile 2020 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da  kurulmuştur.

Çeşitli ülke vatandaşları olan  değişik  uluslara mensup hukukçular ve tanınmış hakimlerden oluşan Mahkemenin başkanlığını  BM. Eski Yoguslavya Savaş Suçları Mahkemesinin İngiliz Başsavcısı  Sir ünvanlı Prof.Dr. Goodfry Nice yaptı.

 

Share
522 Kez Görüntülendi.