logo

trugen jacn

DR. TON ZWAN :ÇKP, UYGURLARA ÇİN MİLLİYETÇİLİĞİ TEMELLİ ETNİK IRKÇILIK UYGULUYOR

Uygur Yargısının karar ve kararları Türkiye'nin Uygur politikasını nasıl etkileyebilir?

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Bağımsız Uygur Mahkemesine  27 Kasım’da tanık  olarak ifade veren iki tanığın biri olan ,Hollandalı uzman Dr.Ton Zwan  Mahkeme heyetine Uygurlar ve Çin ile ilgili çarpıcı  açıklamalarda bulundu. Dr.Zwan  Çin işgal yönetiminin Suçlu oldukları iddiası ile tutukladıkları Uygurlara baskı, zulüm ve çeşitli işkenceler yaparak  onların ifadelerini bu yolla  aldıklarını ,işlemediği suçları baskı ve işkence ila itirafa zorladıklarını bildirdi.

Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre ,  Amsterdam Üniversitesi’nde sosyoloji ve soykırım araştırmaları bölümünden  emekli  ve soykırım ile ilgili   birçok önemli kitap yayınlamış olan Hollandalı soykırım uzmanı Doç. Dr. Ton Zwan Mahkemeye verdiği ifadesinde şunları söyledi :

  • Çin işgal yönetiminin Suçlu oldukları iddiası ile tutukladıkları Uygurlara baskı, zulüm ve çeşitli işkenceler yaparak  onların ifadelerini bu yolla  aldıklarını ,işlemediği suçları baskı ve işkence ila itirafa zorluyor.
  •  Çin yönetimi Uygur bölgesinde genel olarak  değişik düzeylerdeki yetkilileri kullanarak soykırım  suçu işliyor. Bunlar : Düşük rütbeli yerel ve bölgesel yetkililer, komutanlar, askerler ve diğerlerinden oluşuyor. Birbiriyle  yakından bağlantılı olan bu  Çinli yetkililerin  hepsi soykırımın farklı işlevlerini yerine getiriyorlar.
  • Soykırım suçunu “resmi görevli” olarak  işleyen  bu kişilerin  tutuklulara yönelttikleri suçların içeriği ve hangi bölümünü oluşturduğunu anlayamayacaklar kadar bilgisizdirler.

Hollanda Eğitim Bakanları Listesi

ÇKP.Uygurlara Çin Milliyetçiliği  Temelli Etnik Irkçı Bir Politika Uyguluyor 

Dr.Zwan Bağımsız Uygur mahkemesindeki ifadesinde  soykırımla sonuçlanan toplu nefretle ilgili soruları  cevaplandırırken, Çin hükümetinin mevcut politikalarının tarihsel arka planını da  şu sözlerle  açıkladı :

“Çinliler tarihsel olarak Çinli olmayan ulusları genel olarak “Barbar ve Vahşiler’ olarak  tanımlarlar.  Bu  yabancı kişilere şüpheyle yaklaşılması  gerektiğini ve  onların mutlaka  ortadan kaldırılması gerektiğini düşünürler.   Bu, Çin’in  yabancılar hakkındaki  çok yaygın bir görüşüdür. Dolayısıyla bugün Çin milliyetçiliğine baktığınızda bile ırkçılığın çok açık belirtilerini göreceksiniz. Çinliler tarihsel olarak batıya doğru ilerlerken Moğollar, Uygurlar, Kazaklar ve Tibetlilerle karşılaştılar. Bu insanların Çinlilere zulmeden vahşiler olduğunu düşünmekle ilgili uzun bir geçmişi var. Uygurlar gibi milletler için bugün izlenen politikaların temelini bu çok eski bakış açısının oluşturduğuna inanıyorum. Çünkü Uygurlar  Çinliler tarafından genellikle tehlikeli olarak görülen bir halktır.”

Dr.  Zwan konuşmasında Avrupa’da son yüzyıllarda  yaşanan Yahudilere yönelik nefretin tarihinin  bin yılı aşkın bir  geçmişe dayandığını  belirtti ve  bu nefretin Avrupa’da  halk ve  hükümet  tarafından   sona erdirildiğini  de  sözlerine ekledi.

Share
416 Kez Görüntülendi.